Begin oktober begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal. De komende weken gaan we kijken hoe de verschillende liefhebber er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Ik hoop dat u net als mij met veel plezier gaat lezen hoe de kijk op de rui van verschillende liefhebbers is. Deze keer leest u de visie van Gerard Schalkwijk. Deze topper was in 2019 Keizer Kampioen van de sterke Fondunie 2000 en hij had in datzelfde jaar de 1e Asduif van Barcelona over 3 jaar, ‘Orange Oil’. Dit jaar won hij in sector 3 nationaal Perigueux. Zoals iedereen weet, is Gerard eigenaar van Travipharma. In die hoedanigheid heeft hij een mooi stuk over de ruitijd geschreven. Ook wij mochten dit op Het Marathonduivenjournaal publiceren …

TIPS VOOR EEN GOEDE RUI
Nu u meer weet over de rui, hebben we enkele tips voor u, om in gedachten te houden, tijdens en zelfs voor de ruiperiode. We hebben een koppeling gemaakt naar enkele van onze  artikelen waar u meer informatie kunt vinden. We geven aan welke van onze producten u kunnen helpen bij het uitvoeren van de tips die we geven.
Oh trouwens: er is geen “wonderdrankje”. Er is geen toverdrank ter wereld die op wonderbaarlijke wijze een goede rui kan garanderen. Zoals je hebt geleerd, zijn er veel factoren die de rui beïnvloeden. Voer, rust, hygiëne en ritme op het hok zijn de belangrijkste factoren waarop u invloed kunt uitoefenen. Dit kan niet worden gedaan met één drankje. Dit vergt veel leren, kennis en discipline.

Rui tip 1 – het zorgen van een goede gezondheid
Wat is nodig voor een perfecte rui? Gezondheid natuurlijk! Soms lijkt het of de duif gezond is maar wees je ervan bewust dat er onderliggende ziekten kunnen zijn. Mogelijk zijn er al infecties die (nog) niet zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat u uw duiven voor de rui met supplementen behandelt. Begin al in oktober met vaccineren … als u dat gewend bent te doen (bijv. tegen paratyphus). Laat de duiven controleren om te zien of ze vrij zijn van Trichomonas, Coccidiose en wormen. Zo voorkom je dat duiven daadwerkelijk ziek worden. Het helpt om uw duiven minstens om de dag een bad te geven en ze periodiek te behandelen met een anti-desinfectiemiddel. Hygiëne is enorm belangrijk om ziekten te bestrijden. Ook helpt baden bij het afstoten van oude veren.
Gezondheid betekent ook dat u uw duiven goed, schoon voer en schoon water geeft. Wees nauwgezet over hygiëne en reinheid.

Rui tip 2 – zorg voor lekker eten
Een andere noodzaak is het juiste voedsel. In ons artikel over spieren praten we over de bouwstenen van spieren. Net als hoe spieren worden opgebouwd, worden veren ook opgebouwd uit verschillende bouwstenen. De juiste voeding bevat de mineralen, vitamines en andere belangrijke bouwstenen. Voer ze dus niet alleen, doe je onderzoek en investeer in goed eten.
Er zijn ook natuurlijke producten om de rui te helpen. Je kunt proberen om ginseng-thee of andere geëxtraheerde kruidenvloeistoffen (bij voorkeur thee) te mengen en deze naast water aan je duiven te geven. Denk eraan dat je het mengsel niet te sterk maakt. Als je gember gebruikt en deze is te sterk, zal de duif de smaak niet lekker vinden en kan zelfs leiden tot braken, diarree, etc. Probeer ook niet teveel verschillende supplementen aan het voer toe te voegen. Dit kan de spijsvertering negatief beïnvloeden.
Travipharma heeft hier Forte-Vita voor, een goed gebalanceerde kruiden extract.
Wees dus voorzichtig met het eten en doe dit weloverwogen. Ontwikkel uzelf en kies alleen het beste van het beste zonder het te overdrijven.

Rui tip 3 – het zit in het bloed
Het belangrijkste ingrediënt voor veren is … BLOED! Bloed is het logistieke instrument in elk gewerveld organisme. De schachten van de nieuwe veren zijn gevuld met bloed tot het punt waarop de veren volgroeid zijn. Dan wordt het bloed overbodig en sluit de follikel zich. Maar zolang de veer groeit, is bloed belangrijk. Bloed is altijd belangrijk, ook voor het vlieg-, kweek- en prestatievermogen. Het moet altijd sterk zijn en in goede staat verkeren. Zorg ervoor dat u uw duif regelmatig een ontgiftingssupplement geeft. Het is belangrijk om de lever en de nieren gezond te houden. Wij adviseren om setrachol als natuurlijk supplement toe te dienen.
Maar nogmaals, overdrijf dit niet. Wees voorzichtig met wat u aan uw duif geeft. Knoei niet te veel met de voeding en supplementen. Sommige supplementen passen niet goed bij andere, dus breng jezelf kennis bij over deze producten.

Rui tip 4 – oost west, thuis best
Zorg ervoor dat het hok in goede staat verkeert. Te vermijden zaken zijn tocht en overventilatie. Koude wind kan de ademhalingsorganen aantasten en infecties veroorzaken. Duiven hebben net als wij frisse lucht nodig. Luchtcirculatie is daarom belangrijk. Maar net als wij kunnen ze verkouden worden van tocht. Bovendien heeft de hoeveelheid natuurlijk licht (en kunstlicht) ook invloed op het afstotingsproces. We adviseren om niet veel kunstlicht te gebruiken en ervoor te zorgen dat de duiven een goed en consistent ritme hebben. De herfstperiode kent minder zonuren en dat stimuleert de duif om te ruien, om zich voor te bereiden op de winter.
Zo weten we dat het gebruik van kunstlicht invloed heeft op het tijdstip van rui van een duif. Duiven die aan veel kunstlicht worden blootgesteld vervellen eerder dan duiven die niet (zoveel) aan kunstlicht worden blootgesteld.
Verder staat het hok voor rust en het gevoel van een “happy home”. Zorg ervoor dat het hok leuk en gezellig is. Zorg ervoor dat uw duiven zich thuis voelen. In het Nederlands hebben we een uitdrukking: “Het paard ruikt de stal”. Dit is een veelgebruikte uitdrukking die uitdrukt dat wanneer een paard dicht bij de stal komt (dicht bij lekker eten en rusten), het sneller begint te rennen. Als uw duiven het hok “ruiken”, kunnen ze in die laatste kilometers wellicht een extra inspanning leveren.

Als het goed is heb je veel geleerd over ruiende duiven en hebben we je een aantal belangrijke tips en inzichten gegeven. Zorg ervoor dat je je hieraan houdt en zorg er ook voor dat je jezelf verdiept in de biologie, fysiologie en alles rondom de duiven.

Kennis is alles !!!