Begin deze maand begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal. De komende weken gaan we kijken hoe de verschillende liefhebber er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Ik hoop dat u net als mij met veel plezier gaat lezen hoe de kijk op de rui van verschillende liefhebbers is. Deze keer leest u de visie van Gerard Schalkwijk. Deze topper was in 2019 Keizer Kampioen van de sterke Fondunie 2000 en hij had in datzelfde jaar de 1e Asduif van Barcelona over 3 jaar, ‘Orange Oil’. Dit jaar won hij in sector 3 nationaal Perigueux. Zoals iedereen weet, is Gerard eigenaar van Travipharma. In die hoedanigheid heeft hij een mooi stuk over de ruitijd geschreven. Ook wij mochten dit op Het Marathonduivenjournaal publiceren …
HOE RUIEN DUIVEN?
Er bestaan veel verhalen over het ruien van de duiven. Sommigen beweren dat de snelheid van de rui aangeeft of het een goede racer is of niet. Anderen beweren dat een lange afstandsduiven later in de rui zal zijn dan sprinters.
Veel van deze beweringen zijn inderdaad mythen … ze zijn niet waar. Hoe een duif ruit hangt ook af van de genen van de duif en het is ook een indicatie zijn van de gezondheid. Echter heeft veel te maken met andere factoren: (latente) ziekten, het hok, het voer, het trainen, het kweken, het natuurlijke ritme, etc. Dit zijn factoren die je kunt beïnvloeden, maar wees niet te enthousiast. Je kunt de rui alleen ondersteunen, niet bevorderen. Dus hoe ondersteunen we de rui goed?
Ten eerste zullen we het ruiproces in detail bespreken. Daarna delen we wat handige tips over hoe we de duiven ondersteunen in deze belangrijke periode. Na het lezen van dit artikel kun je jouw duiven helpen goed door de rui te komen. Echter omdat je al een goede duivenmelker bent skippen we de basics. De basiskennis heb je al … zoals in welke volgorde een duif ruit.
HET RUIPROCES
Het ruiproces van een duif vertelt ons alleen dat de duif een vogel is die nieuwe veren moet laten groeien… Laten we beginnen vanuit die voorstelling en dan zullen we zien wat de rui nog meer zegt.
We weten wel dat er verschillende factoren zijn, die de rui beïnvloeden, bijvoorbeeld de momenten waarop de rui start, vertraagd en versneld. Wanneer een duif is gepaard, wanneer het als weduwe wordt gezet, etc. beïnvloeden de fases van de rui. Zo las ik:
Als marathonduiven in november gepaard worden en 2 nesten achter elkaar hebben zullen ze eerder gaan beginnen met de rui. Als duiven worden gekoppeld en de duivinnen worden weggehaald wanneer de jongen 14 dagen oud zijn en ze in april opnieuw worden gekoppeld, waarna ze bij 8 dagen broeden weer uit elkaar worden gehaald, dan zal de rui beginnen in midden juni. De duiven van het eerste voorbeeld (die met 2 nesten achter elkaar) die niet tussendoor even worden gescheiden, werpen al de derde of vierde slagpen in midden juni. Bovendien ruien deze duiven ook nog eens sneller.
Zoals je je nu realiseert heeft het type vliegduif (lange of korte afstand) niks te maken met het begin of het tempo van de rui. Het heeft enkel te maken met de natuurlijke ritme van de duif, hoe je ze behandeld zijn en hoe je ze voorbereid op de vluchten. Er zijn uitzonderingen van soorten die langzaam kunnen ruien en andersom. Dit heeft natuurlijk voordelen en nadelen bij het racen in het voorjaar of najaar.
De duiven van het eerste voorbeeld (november koppelen en niet scheiden) zullen pieken in april en mei. Vanaf juni wordt het minder.
De belangrijkste vluchten zijn echter van midden juni tot eind juli. Een duif hoeft dus voor die tijd niet in topconditie te zijn. Ze houden in het voorseizoen hun volle vleugel. In dit geval is een pauze in het kweekseizoen een wijze keuze. Bovendien is het verduisteren van de hokken, zoals we dat al doen bij de jongen, een goed hulpmiddel. Dat is het nabootsen van de winterperiode met een maximum van 12 uur licht. Ze zullen hun slagpennen niet ruien tot midden juli en zullen in goede conditie zijn. Dus wees bewust dat de natuurlijke routine van de duiven erg belangrijk is voor het zorgen van een optimale rui. Dit laat ook zien dat de snelheid van de rui niets zegt over de duif zelf maar over de kwaliteit van de duivenmelker.
… wordt vervolgd …
Recente reacties