Begin oktober begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal. De komende weken gaan we kijken hoe de verschillende liefhebber er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Ik hoop dat u net als mij met veel plezier gaat lezen hoe de kijk op de rui van verschillende liefhebbers is. Deze keer leest u de visie van Robin Smeets en Piet Penris uit Urmond/Stein. De laatste drie seizoenen maken ze de omschakeling naar puur de marathonvluchten. Ze wonnen in 2018 de 2e nationaal Marseille en hadden met Avatar de 2e Beste Barcelona duif van Nederland over 3 jaar. In 2019 hadden ze de Beste Uitslag op Barcelona met drie kopduiven en drie duiven mee (27e, 53e en 80e nationaal). In 2020 wonnen ze o.a. de 10e nationaal Agen bij de jaarlingen. Kortom een hok om rekening mee te houden! Hoe kijken zij tegen de rui aan?

 • Controleer jullie, bijvoorbeeld met behulp van een dierenarts, of de duiven gezond de rui in gaan? Nee
 • Wordt er preventief gekuurd, zodat de duiven gezond de rui in gaan? Nee
 • Krijgen de duiven producten om de weerstand te verbeteren tijdens de rui? Nee, wel krijgen de duiven restanten van samengeperst vers fruit een thee of knoflookteentje, ook staat er altijd grit en mineralen ruim voorradig op de hokken.

 • Heeft verduisteren en bijlichten een negatieve invloed op de rui? Zo ja, hoe corrigeer je dat? Wij verduisteren of lichten nooit bij, ook pennen trekken om de rui tegen te gaan houden we ons niet mee bezig. Echter zouden we dit wel doen hebben de duiven tot begin april om in goede doen te komen. Veel liefhebbers paniekeren al in de winter als een duif nog op 2 oude pennen staat. Maar wat ons betreft hebben ze tot de eerste vlucht de tijd.
 • Stimuleer je de rui? Zo ja, hoe? De duiven mogen lekker zichzelf zijn tijdens de rui, wij stimuleren niks.
 • Worden er bijproducten om het vormen van een goed nieuw verenpak te verbeteren? Extra eiwitten misschien? Zoals gezegd alleen alles wat natuurlijk is.

 • Geef je een andere mengeling in de rui-periode en geef je er nog bijzondere mengelingen bij als onkruidzaad of snoepzaad? Wij geven alleen Rui voer van Paloma.
 • Wordt er nog iets met licht gedaan om de duiven beter door de rui te krijgen? Nee
 • Wanneer worden de duiven op schapjes gezet en heeft dat invloed op de rui? De duiven behouden hier hun broedhok en hier worden de nieuwe jaarlingen bijgezet die zich dan een nieuwe bak mogen uitzoeken.
 • Wanneer worden de duiven gescheiden en heeft dat invloed op de rui? De duiven worden normaliter half november zoiets gescheiden, echter omdat we op 2 locaties spelen en ons steeds meer richten op het nestspel worden de duiven van het nestspel half november gescheiden en de duiven van het weduwschap een maandje later. Zo zitten ze gemiddeld genomen een drietal maandjes uit elkaar alvorens ze te koppelen.
 • Hoe vaak geeft u de duiven een bad in de rui periode? Op het hok in Urmond staat de bak voor te badderen altijd klaar in de rui periode, op het hok in Stein staat het alleen in het weekend klaar ivm uitlaten.
 • Wat doe je in het badwater? Een druppeltje Glorix.
 • Wat is de motivatie van deze aanpak? Wij geloven erin dat met de duif zo dicht mogelijk bij de natuur te houden, deze het beste uit de rui komen. Het is een zware periode voor de duif, maar om ze met potjes en flesjes overeind te houden is niet onze ambitie. De duiven die iets onder de leden hebben haal je er snel uit op deze manier. Alhoewel ze hier dusdanig geselecteerd zijn dat dit zelden voorkomt.

 Tot slot wensen wij iedereen een helaas stille maar mooie wintertijd en blijft allen gezond!!!!

 Groetjes,
Robin Smeets en Piet Penris