Afgelopen weekend was het eerste echte marathonduivenweekend. Op het programma stonden de klassiekers St. Vincent (NPO middaglossing) en Internationaal Pau. Pau werd uitgesteld van vrijdag- naar zaterdagochtend vanwege laag hangende bewolking en motregen in en rondom de losplaats. Op zaterdag was ‘de weg vrij’ om een goede lossing en een goede vlucht te hebben. Dat lukte bij St. Vincent al vanaf vrijdagmiddag. Beide vluchten hadden een goed verloop, al kwam het bij St. Vincent wat langzamer ‘op gang’. De nationale winnaars waren voor mij bekenden sympathieke ‘melkers’. Op St. Vincent was het Wim Gielen uit Breda die met de eer ging strijken en op Pau was de nationale en internationale winnaar Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hoe de vlucht per sector en op de ZLU verliep leest u in deze en volgende columns …

St. Vincent sector 1
In sector 1 waren 5.578 duiven in concours. De winnaar van sector 1 is ook de nationale winnaar. De eigenaar van de winnende rode duif is Wim Gielen uit Breda. Hij klokte zijn rode winnaar om 8.11 uur op een afstand van 995 km. Dit leverde een snelheid op van 1.343 mpm. Zijn voorsprong was groot, namelijk 111 mpm, op de nummer twee R. de Leeuw uit Made. De derde plaats was voor de Limburger W. Mennens uit Amstenrade. De Top 10 in overzicht:
1. Wim Gielen, Breda
2. R. de Leeuw, Made
3. W. Mennens, Amstenrade
4. B. Ruys, Geffen
5. H. Suppers, Haaren
6. M. van Rijen, Lepelstraat
7. Karin van der Aa, Nieuwkuijk
8. Thei Berben, Haelen
9. Comb. Versteegde-van Dommelen, Boekel
10. J. Jacobs, Valkenburg
De winnaar Wim Gielen maakte een mooie uitslag. Hij had 10 duiven mee en 7 prijzen. Naast de 1e nationaal pakte hij in sector 1 nog drie duiven bij de eerste 500. J. Schutjens uit Geffen had 7 duiven mee en alle zeven zaten in de prijzen! 100%! Zijn eerste duif won de 28e nationaal en hij had er 4 bij de eerste 400. P. Arts uit Haps had 80% prijs met 5 duiven mee. Hij begint met de 43e en de 65e prijs in sector 1. J. Vullers en zn uit het Noord Limburgse Roggel hadden 16 duiven mee en maar liefst 14 hiervan kwamen in de prijzen terug. Op plaats 44 hadden ze hun eerste duif en op plaats 115 hadden ze er 4 thuis. A. en P. Delnoy uit Vijlen zijn meesters in goede series draaien. Dit keer hadden ze er 5 in de prijzen van de 7 gezette duiven. Ze begonnen op de 60e plaats. Wiel Dircks uit Maria Hoop is ook een topper. Hij had 13 duiven mee en 10 prijzen. Hij begint op plaats 64. Bernard Hanno had 8 duiven mee en 5 prijzen. Dat is meestal niet genoeg om hier genoemd te worden, maar hij heeft 3 duiven heel mooi op tijd … op de plaatsen 55, 63 en 149. A. Lanckohr uit Mheer had twee duiven mee en beiden haalden de eindstreep binnen de prijzen: 66 en 522. Gebr. Frenken uit Weert hadden 6 duiven in de prijzen van de 9 gezette duiven. De eerste duif behaalde de 75e prijs. In Breda zijn er meer ‘melkers’, naast de winnaar Wim Gielen, met 7 van de 10 duiven in de prijzen. De Brabantse kampioen van 2019, Bernard Brouwer, begon op plaats 96.

St. Vincent sector 4
Bij de liefhebbers van de Noordelijke sector waren 810 duiven mee. De winnaar was Gerrit de Boer uit Warns. Deze Fries had de tweede snelste duif van Nederland, wat voor zijn afstand een geweldige prestatie is. Hij klokte zijn winnaar om 11.11 uur op een afstand van 1.137 km. De snelste duif van Noord Nederland haalde een snelheid van 1.236 mpm. Peter Beetsma uit Sneek had de tweede duif in deze sector. Zijn duif haalde een snelheid van 1.060 mpm. Dit was weer 10 mpm sneller dan de nummer drie van Jan Broersma uit Roodeschool. Jaap Koehoorn uit Twijzel (4e) en Henri Hoeks uit Bovensmilde maakten de top 5 compleet.
Gerrit de Boer had 10 duiven mee en haalde 7 prijzen. Zijn tweede duif zat op plaats 16. Henri Hoeks had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn tweede duif zat op plaats 8. Coen Brugman uit Luttelgeest had 8 duiven mee en 7 prijzen. Hij begint op de plaatsen 7 en 12.

… wordt vervolgd …