De echte opening van het marathonduivenseizoen is toch wel met de Koninginnenvlucht vanuit St. Vincent. De langste der middaglossingsklassiekers met het meeste aanzien. Een vlucht voor heel Nederland en niet alleen voor een bepaalde sector. Deze editie was een mooie uitgave. De duiven moesten werken om thuis te komen, maar hadden ook op de dag van lossing hele stukken de wind schuin achter. De snelheid van de eerste duiven verraadt dat de duiven daar gebruik van hebben gemaakt. Het besluit om de duiven op vrijdagmorgen 11 uur te lossen, is een goede geweest. Zo konden de duiven op de eerste dag wat extra kilometers maken. Op zaterdag werd het warmer en daarom lastiger met ook nog eens wind tegen. De prijzen waren op deze manier halverwege de middag verdiend(op de gemiddelde afstand). Een teken van een goede lossing en een mooie vlucht.
Foto’s: PigeonPixels, Falco Ebben

St. Vincent sector 1
In sector 1 waren 4.742 duiven mee. De winnaars van de zuidelijkste sector zijn Gert-Jan de Hoogh en zijn zoon Adwin uit het Brabantse Oosterhout. Zij klokten hun eerste duif om 8.13 uur op een afstand van net geen 1.000 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.115 mpm. Hiermee waren ze ruim een half uur de snelste melding van heel Nederland. In sector 1 bleven ze dat. Hun voorsprong op nummer twee was ruim en wel (omgerekend) 50 minuten. Deze nummer twee was de bekende Wim Muller die sinds enkele jaren in Goes woont. Het podium werd compleet gemaakt door Martha van Geel uit Nieuw-Vossemeer.
De Top 10:
1. Gert-Jan de Hoogh en zn, Oosterhout
2. Wim Muller, Goes
3. Martha van Geel, Nieuw Vossemeer
4. Carlo Dominicus, Goes
5. Bernard Hanno, Roermond
6. Piet Paridaans, Duizel
7. Martien Deneer, Wessem
8. A. Buijze, Hoek
9. Gert-Jan de Hoogh en zn, Oosterhout
10. Jan van Gijzel, Made
Martien Deneer had 3 duiven ingemand en alle drie winnen prijs. Gebr. van Peer uit Rucphen behaalden een mooi prijspercentage: 80%. Ze hebben 4 prijzen van de 5 gezette duiven. Ze beginnen met de 15e prijs. Schellekens en Wouters uit Riel deden 8 duiven in de mand. Op één na wonnen ze allemaal prijs. Op plaats 37 zit hun eerste duif. N.J. Ritzen uit Schimmert won ook 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste van de 4 prijsvliegers won de 46e prijs. Uit Wagenberg komen Eestermans De Jong. Ze hebben 100% prijs met drie duiven mee. Op plaats 47 staat hun eerste duif en ruim voordat de helft van de prijzen zijn verdiend, kon de klep dicht. Nu krijgen we twee liefhebbers met 4 duiven mee en 100% prijs. De eerste is A. Beumers uit Tuddern. Hij begint op plaats 67. Vijf plaatsen lager vinden we de eerste duif van good-old en de levende legende Jan Ernest uit Steenbergen. Prachtig om dit resultaat van Jan op te mogen opschrijven. De laatste van sector 1 wint 6 prijzen van de 7 ingezette duiven. Op plaats 94 vinden we zijn eerste duif en die is van Sanda Catalin uit Steenbergen.

St. Vincent sector 2
In Noord en Zuid Holland waren 1.953 duiven mee. De snelste van deze Hollanders is van Jan Wagner uit de Stad a/h Haringvliet. Hij klokte om 8.36 uur op een afstand van 989 km. De winnende snelheid van sector 2 kwam zo op 1.076 mpm. Jan had een kleine voorsprong van 4 mpm op de nummer twee Paul Kouwenhoven uit Bleiswijk. Nummer drie is J. Bakhuizen uit Hekelingen. De Top 10:
1. Jan Wagner, Stad a/h Haringvliet
2. Paul Kouwenhoven, Bleiswijk
3. J. Bakhuizen, Hekelingen
4. G.M. Koese, Sommelsdijk
5. Ad Fortuin, Strijen
6. O. Pals, Bovenkerk
7. Rik Ros, Lekkerkerk
8. Piet van der Merwe, Dordrecht
9. Nico Tetteroo, Purmerend
10. JD van Egmond, Katwijk
Ad Fortuin won met zijn 5 St. Vincenters 100% prijs. Op plaats 38 had hij zijn tweede duif. Rik Ros had 7 van de 9 duiven in de prijzen. Op plaats 26 staat zijn tweede duif al weer. Hans van der Sman deed op dinsdag 8 duiven mee en op zaterdag wonnen ze alle 8 prijs. Hij start met de prijzen 14, 44 en 54. Op de plaatsen 29 en 50 vinden we Jan Polder uit Middelharnis terug. Hij heeft 75% prijs met vier duiven mee.

St. Vincent sector 3
2.650 duiven waren er mee in sector 3. In Midden en Oost Nederland vielen de twee snelste duiven van het hele concours. Beter gezegd in het Oosten. De snelste van deze twee streek neer bij Bernie Wittenhorst uit Kilder. Hij klokte zijn winnende duivin om 9.03 uur op een afstand van 1.078 km.  De nationaal hoogste snelheid kwam hiermee op 1.139 mpm. 20 mpm minder snel was de nummer twee van Pieter Guelen uit Wijchen. De Comb. Seelen uit Borne maakten het eerste trio compleet. De Top 10:
1. Bernie Wittenhorst, Kilder
2. Pieter Guelen, Wijchen
3. Comb. Seelen, Borne
4. Eddy Peperkamp, Arnhem
5. Cor van Wijk en zn Erwin, Benschop
6. Comb. In den Bosch, Weurt
7. Jay Lissenberg, Utrecht
8. Comb. De Gunst, ‘t Harde
9. Cor van Wijk en zn Erwin, Benschop
10. Eddy Peperkamp, Arnhem
Cor en Erwin van Wijk hadden 18 duiven mee en 14 prijzen. Hun derde duif zit al op plaats 13. Sten Hulshof uit Mander had 8 duiven in de mand gedaan. Slechts één duif miste. Zijn eerste duif verdient de 27e prijs. Gerard Kok uit IJsselmuiden wint 6 prijzen met 7 duiven mee. Zijn eerste drie duiven vielen in enkele ogenblikken: 39, 41 en 44. Binnen vier minuten de bovenste drie St. Vincenters in de klok. Dat lukt bijna nooit op een marathonvlucht! De laatste in deze sector is Arjan Beens uit Genemuiden. Zijn score: 5 van de 6 en de eerste duif op plaats 47.

St. Vincent sector 4
Tot Slot de Noordelijkste sector. Hier waren 869 duiven mee. De snelste was van J.G. Wiering uit Veenhuizen. Hij klokte zijn eerste duif om 12.40 uur op een afstand van 1.187 km. Hij won nipt van de nummer twee P.J. Wielinga (slechts 0,4 mpm minder snel. Dat komt neer op 27 seconden). Nummer drie is Henri Pander uit Balk. De nummers 4 en 5 zijn Simon Kuipers uit Oudega en Daniël Kreileman uit Nieuwleusen. P.J. Wielinga had 5 duiven mee en 4 prijzen. Op plaats 9 zit zijn tweede duif. L. Bakker uit Hommerts heeft twee duiven meegedaan en beiden zaten in de prijzen: 10 en 27! Huigens en Van der Molen uit Bant hadden 5 duiven mee en 100% prijs. Op de plaatsen 11 en 22 zitten hun eerste twee.

Mijn felicitaties voor alle mensen met een mooie uitslag. Verder wens ik iedereen een mooi vervolg van het seizoen met veel mooie vluchten.