Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. Vanuit de NPO werd het een Grand Prix genoemd of dat het een Formule 1 of Moto GP wedstrijd betrof. Ik houd niet van dit soort flauwekul, maar dat is persoonlijk. St. Vincent blijft natuurlijk wel de NPO-vlucht met de meeste uitstraling. Deze editie zou een perfecte editie zijn geweest als er geen storing met laag wolkendek over de vlieglijn had gehangen. Het verloop van het concours liep wat vertraging op, maar liep daarna wel goed. Alleen op zondagavond waren er in verhouding nog wel wat meer duiven achter dan normaal.
Tegen de middag op vrijdag om half 12 krijgen de duiven het vrije luchtruim in Zuid  Frankrijk. De wind onderweg was variërend tussen West en Noord. Geen makkie en daar maakte het front in Noord Frankrijk ook geen goed aan. Nationaal winnaar is Paul van den Boogaard uit Kamerik. Zijn eerste duif versloeg het totale startveld van meer dan 11.000 duiven en zo heeft deze pittige editie van St. Vincent een winnaar met uitstraling en een goede staat van dienst!

St. Vincent Sector 2
Op deze St. Vincent was sector 2 het sterkst. Drie van de eerste vijf duiven van heel Nederland vielen in dit gebied (Noord en Zuid Holland). Wat me verder opviel was dat er een aantal duiven meer mee waren dan in sector 3, wat volgens mij nog niet is voorgekomen. Van deze 2.767 duiven was de snelste van Paul van den Boogaard uit Kamerik. Hij had ook de snelste van heel Nederland. Hij klokte zijn winnende duif om 12.02 uur op een afstand van 1.047 km. De hoogste snelheid van Nederland kwam hiermee op 960 km. De nummer twee van Gerrit Keesmaat uit Krimpen a/d IJssel was een kleine 35 mpm minder snel. Hij was ook de tweede van het gehele concours. Nummer drie is eigendom van Rik Ros uit Lekkerkerk. Deze meervoudig winnaar van een sectorvlucht was dit keer heel blij met de 3e nationaal St. Vincent. De Top 10:
1. Paul van den Boogaard, Kamerik
2. Gerrit Keesmaat, Krimpen a/d IJssel
3. Rik Ros, Lekkerkerk
4. Wouter Jorna, Hippolytushoef
5. P.A. de Bruyn, Dordrecht
6. Comb. de Jong, Alblasserdam
7. L. Blendea, Zevenhoven
8. R.E. Mehmed, ’s-Gravenhage
9. J. van Trigt, Simonshaven
10. Nico Troost, Poortugaal
IJsbrand Kaptein uit Akersloot heeft 16 duiven en 12 prijzen. Hij begint met de 12e prijs en heeft 3 duiven bij de eerste 100. I. Meerkerk uit Zuidland had 5 duiven mee en 100% Prijs. Hij begint met de 26e en 50e prijs. A. Bestman uit Dirksland had 6 duiven mee en 4 prijzen. Hij start op plaats 29. M. van der Bijl uit Woerden wint de 34e prijs. Hij heeft 2 van de 3 duiven in de prijzen. Henk Bos uit Purmerend heeft een mooie uitslag. Hij start op plaats 31 en heeft 10 duiven in de prijzen van de 13 gezette duiven.

St. Vincent Sector 3
In sector 3 waren 2.714 duiven mee. De eerste twee duiven vielen in het Overijsselse Den Ham bij de alom bekende Harold Zwiers. Hij klokte zijn eerste duif om 14.28 uur op een afstand van 1.138 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 919 mpm. Slechts 1 mpm minder snel dan de winnaar van sector 1. Vier minuten klokte Harold zijn tweede duif die de 2e prijs won. Het brons ging naar Wim Peer uit Millingen a/d Rijn. De Top 10:
1. Harold Zwiers, Den Ham
2. Harold Zwiers, Den Ham
3. Wim Peer, Millingen a/d Rijn
4. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
5. Harold Zwiers, Den Ham
6. Gebr. Ter Meer, Almelo
7. Comb. Bosman, Doetinchem
8. J. Dekkers, Nijverdal
9. Gebr. van Deutekom, Elburg
10. Maurice Derksen, Braamt
De Comb. Foppen-Vlijm uit Harderwijk hadden 24 duiven mee en 15 prijzen. Op de plaatsen 49 en 62 hebben ze hun volgende duiven. Harold had 13 duiven mee en iets meer dan de helft in de prijzen … met drie absolute kopduiven. John Hartjes had 6 duiven mee en 4 prijzen. Hij begint met de 20e en 21e prijs. Cor en Erwin van Wijk uit Benschop hadden 9 prijzen van de 11 gezette duiven. Zij beginnen 24e, 39e en 47e prijs. Peter Hermsen uit Driel behaalt 8 prijzen van de 11 gezette duiven. Zijn eerste duif verdient de 44e prijs. Jos Voortman uit Maarssen dacht bij zichzelf: ‘Eén duif is genoeg!’ Dat bleek zo te zijn. Hij wint de 50e prijs. Een prestatie wil ik ook nog even noemen, omdat ze soms net buiten ‘de norm’ vallen en er altijd bij zitten. Koele en zn uit Wezep beginnen met de 11e prijs en hebben 6 duiven bij de eerste 180 prijzen en 15 duiven mee en in totaal 8 prijzen.

St. Vincent Sector 4
In sector 4 waren 893 duiven mee. Hendrikus Koning uit Winschoten is in de Noordelijke provincies de glorieuze winnaar. Hij klokt zijn winnende duif om 16.03 uur op een afstand van 1.220 km. De winnende snelheid is met 916 mpm op die afstand super goed te noemen. Hij wint met een verschil van 10 mpm van Jos Siebum uit Weiteveen. Daniel Kreileman was superblij met zijn derde plaats. Een mooie opsteker voor hem na een ziekenhuisopname vanwege een darmperforatie. Nummer 4 en 5 zijn Toon van der Walle uit Beerta en Simon Kuijpers uit Oudega. Gerard Koopman had 16 duiven mee en heeft 13 prijzen. Zijn eerste duiven winnen de prijzen 6, 8, 9, 17 en 20. Jan Broersma uit Roodeschool had 3 duiven mee en 100% prijs. Hij begint met de 7e prijs. Johan Jansen uit Punthorst had 4 duiven mee en heeft 3 prijzen. Hij begint met de 12e prijs.

St. Vincent was een vlucht die je pittig kunt noemen. Veel liefhebbers hebben een mooie uitslag gemaakt … gefeliciteerd aan hen. Nu gaat de blik naar de volgende vluchten. Het komende weekend staan Bordeaux en Perigueux op het programma. Succes allemaal !!!