Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. Vanuit de NPO werd het een Grand Prix genoemd of dat het een Formule 1 of Moto GP wedstrijd betrof. Ik houd niet van dit soort flauwekul, maar dat is persoonlijk. St. Vincent blijft natuurlijk wel de NPO-vlucht met de meeste uitstraling. Deze editie zou een perfecte editie zijn geweest als er geen storing met laag wolkendek over de vlieglijn had gehangen. Het verloop van het concours liep wat vertraging op, maar liep daarna wel goed. Alleen op zondagavond waren er in verhouding nog wel wat meer duiven achter dan normaal.
Tegen de middag op vrijdag om half 12 krijgen de duiven het vrije luchtruim in Zuid  Frankrijk. De wind onderweg was variërend tussen West en Noord. Geen makkie en daar maakte het front in Noord Frankrijk ook geen goed aan. Nationaal winnaar is Paul van den Boogaard uit Kamerik. Zijn eerste duif versloeg het totale startveld van meer dan 11.000 duiven en zo heeft deze pittige editie van St. Vincent een winnaar met uitstraling en een goede staat van dienst!

Sector 1 St. Vincent
In sector 1 waren bijna de helft van alle duiven mee, 5.290 gevleugelde vrienden. De snelste duif staat op naam van G. van de Doel uit Heijningen. Deze liefhebber is enkele maanden terug op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon, die hem hielp met de duiven, is onder de naam van zijn vader verder gegaan. En nu wint hij in sector 1 Nationaal St. Vincent. Een overwinning vol emoties.
De winnende duif werd geklokt om 11.40 uur op een afstand van 984 km. De snelheid van de winnende duif komt hiermee op 920 mpm. Ruim 10 mpm minder snel was de nummer 2. Deze is van H. Suppers uit Haaren. Nummer 3 is A. van Lieshout uit Valkenswaard. De Top 10:
1. G. van de Doel, Heijningen
2. H. Suppers, Haaren
3. A. van Lieshout, Valkenswaard
4. Peter van Dongen, Arnemuiden
5. H. Kleuskens, Melderslo
6. Roy Abels, Puth
7. Frans Belleter, Nispen
8. J. Verboven, Made
9. P. Benders, Blerick
10. H & P & G de Lau, Eersel
Frans Belleter had 4 prijzen van de 6 duiven mee. Zijn tweede duif zat ook in de Top 100 op plaats 77. J. Schutjens uit Geffen had 7 duiven mee en 5 prijzen. Hij start op plaats 13. J. Verbruggen uit Gemert had 2 van de 3 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif behaalt de 14e plaats. Rinus Ruben uit Kloosterzande had 9 duiven mee en 7 prijzen. Hij begint op de plaatsten 17, 60 en 61. Jos Martens uit Stein begint op plaats 23 en heeft 8 van de 12 duiven in de prijzen. P. Stammen uit Horn is de eerste liefhebber met 100% prijs. Hij had drie duiven mee. Op plaats 27 heeft hij zijn eerste duif. J. Geurts uit het Limburgse Klimmen had 80% prijs met 10 duiven mee. Op plaats 28 heeft hij zijn eerste duif en hij heeft er drie bij de eerste 200. H.H.M. van Vlimmeren uit Hoeven heeft 5 prijzen van zijn 7 St. Vincenters. Hij begint met de 34e prijs. N.J. Ritzen uit Schimmert heeft 4 van de 6 duiven in de prijzen. Hij start met de 36e prijs.C.P.J. van Staay uit Roosendaal had 4 duiven mee en 75% zit in de prijzen. Op plaats 45 zit zijn eerste duif. L. Hamers uit Wessem had 100% prijs met 2 duiven mee. Deze duiven behaalden de prijzen 47 en 1.000. Ah. Van Lumich uit Maria Hoop is één van de liefhebbers met 4 prijzen van de 6 gezette duiven. De eerste duif zit op plaats 52. J. Vullers en zn uit Roggel is een vaste klant in deze rubriek. Zij hadden 16 duiven mee en 12 prijzen. Op de plaatsen 54 en 96 zitten hun eerste duiven. Rik Stevens uit Reuver won in het verleden Barcelona en heeft nu 70% prijs op St. Vincent met 10 duiven mee. Zijn eerste duif behaalt de 55e prijs. Duivenfotograaf Louis van Zujlen uit Rosmalen heeft 75% behaald met zijn duiven. Hij had 4 duiven mee en de eerste zat op plaats 68. P. Arts uit Haps en M. Thijsen uit het witte stadje Thorn hadden beiden 80% prijs met 5 duiven mee. Arts begint op plaats 69 en Thijssen een plekje lager. Will en Dirk Geudens uit Knegsel hadden samen 1 duif mee en die kwam terecht op plaats 78. Verhagen en v.d. Steen uit St. Oedenrode hadden 7 prijzen met 9 duiven mee. Zij beginnen op plaats 103. Tot slot … de comb. De Meulmeester uit Arnemuiden beginnen op plaats 105 hadden 4 duiven mee en 3 prijzen.

… wordt vervolgd …