foto: Falco Ebben, PigeonPixels

Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnevlucht van de Middaglossing, St. Vincent. Het was een editie die niet bepaald gemiddeld genoemd kan worden. Harde wind schuin achter op de staart en af en toe een fikse bui maakte het voor de duiven lastig om thuis te komen. Zeker als je meeneemt dat het tijdstip van thuiskomst midden in de nacht zou moeten zijn, gezien de omstandigheden. De duiven die in de kop van de uitslag staan, hebben een goed oriëntatievermogen. Dit werkt bij deze kopvliegers ook in het donker. Van heel Nederland zijn Jo van Schijndel en znn uit Geffen de eigenaar van de snelste duif. Zij klokten hun winnende duif om 1.31 uur op een afstand van 1.030 km. De NFO-berekening komt dan uit op een snelheid van 2.587 mpm. Dat is omgerekend een halfuurtje sneller dan de 2e snelste duif van Lucas Vokurka uit Lekkerkerk, die de winnaar van sector 2 is. De winnaar van sector 3, Marcel van de Hoef uit Baarn, had nationaal de derde snelste duif.

St. Vincent sector 1
In sector 1 werden door 674 liefhebbers 3.809 duiven ingemand. Dit is weleens meer geweest, maar toen was St. Vincent de eerste marathonvlucht in deze sector. Ze werden op zaterdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 1.31 uur in het Brabantse Geffen bij Jo van Schijndel en znn. Hun duif heeft een afstand van 1.030 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 2.587 mpm. Ze hadden een ruime voorsprong op de nummer twee van de sympathieke Gerard Schellekens uit Riel. Het brons ging naar H. van Venrooij jr uit Deurne. De Top 10:
1. Jo van Schijndel en znn, Geffen
2. Gerard Schellekens, Riel
3. H. van Venrooij jr, Deurne
4. Hans van der Aa, Lieshout
5. Guy Fijen, Nieuw-Namen
6. Henk Berends, Tilburg
7. H. Moors, Roosteren
8. E. Timmermans, Valkenswaard
9. A. Gielen, Baarlo
10. Rex de Leeuw, Made
H. Zegers uit Sluiskil staat met zijn eerste duif op plaats 22. Hij heeft met 8 duiven mee 75% prijs. Een plaatsje lager staan Verhagen-vd Steen. Ook zij hebben 8 duiven mee, maar 100% prijs. Klasse! Kees de Graaf, Eethen heeft er ook 8 mee. Bij hem miste maar 1 duif de prijzen en hij start met de 28e prijs. Hij werd grootmeester in sector 1. Johan van Boxmeer uit St. Oedenrode korfde 4 duiven mee en 3 wonnen er prijs. De eerste wint de 31e. Pierre Wittenberg uit Herpen is een oude bekende in de duivensport met mooie uitslagen en 1e prijzen. Nu heeft hij een score van 100% met 5 duiven mee. De eerste duif zit op plek 40. J. Stevens is ook zo’n fenomeen en heeft ook 5 duiven ingemand voor St. Vincent. Hij zit een plaatsje na Pierre en heeft er ook 1 minder in de prijzen. C. Verwater uit Zegge heeft 100% prijs met 3 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plek 45. M. Leenhouts uit Hank had ook al een vermelding op Bergerac en nu weer. Hij had 4 duiven mee en 3 prijzen, waarvan de eerste op plaats 56 staat. Martha van Geel staat op plaats 64 met haar eerste duif. Ze deed er 6 mee en slechts 1 hiervan miste de uitslag.

… wordt vervolgd …