Het Marathonduivenseizoen gaat ieder jaar weer snel voorbij. In ruim twee maanden moeten onze gevleugelde vrienden het doen. Sommige duiven vliegen één vlucht, velen twee of drie vluchten en enkelen meer. Het seizoen was moeilijk. Wisselend weer in het seizoen na een koud en nat voorjaar. De kunsten van de duivenliefhebbers werden op de proef gesteld.
Ieder najaar denk ik na wie de beste liefhebber van het seizoen is geweest. Ik denk dat velen het met mij eens zijn dat dit seizoen vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra uit Harderwijk het super hebben gedaan. Ik denk dat zou de beste allround marathonduivenliefhebbers zijn van 2021. Ik daag de lezers uit iemand te vinden die het nog beter deed en dit heel goed weet te onderbouwen. Dit schrijf ik met een glimlach om mijn mond, want ik vind dat het er vooral omgaat dat een ieder plezier heeft beleefd aan dit seizoen. Ik hoop dat velen kunnen zeggen, dat ze dit hebben.
De laatste vlucht was Internationaal Perpignan. In Frankrijk zat de Internationale winnaar. Wat een verrassing is … gezien de wind. Verrassingen horen bij de duivensport. In Nederland viel de nummer twee en de snelste Internationale duivin. Deze liefhebber zat niet ‘onder de rivieren’ of er net boven. Maar deze liefhebber woont tussen Assen en Groningen. Over zijn overwinning gaat u later alles lezen. Nu meer over de vlucht en uitslag Perpignan …

Perpignan ZLU
Vrijdagochtend om half 8 werden in Perpignan de Internationale duiven gelost van dit concours. Hierbij zaten 4.873 Nederlandse duiven. Rond acht uur in de avond vielen in Nederland de eerste duiven en wel in Limburg. Brabant en het midden van Nederland volgden die avond ook nog. Lange tijd leek de overwinning naar Utrecht te gaan … naar Jay Lissenberg. Hij klokte zijn eerste duif om 21:00 uur op een afstand van 1.069 km. Hij werd uiteindelijk tweede, want in de vroege zaterdagochtend werd hij verslagen door Rutger Rittersma uit Zuidlaren. Hij klokte zijn winnende duif om 6.01 uur op een afstand van 1.198 km. De winnende snelheid van deze duif is 1.324 mpm. 6 mpm sneller dan die van Jay. Van Schijndel en znn uit Geffen behaalden een mooie derde prijs. De Top 10:
1. Rutger J. Rittersma, Zuidlaren
2. Jay Lissenberg, Utrecht
3. Van Schijndel en znn, Geffen
4. Jelle Jellema, Perpignan
5. Jay Lissenberg, Utrecht
6. Gijs Hamstra en zoon Wilfred, Harderwijk
7. H. Joosten, Grathem
8. Bennie Homma, Balk
9. A.J.M. Vorselen, Thorn
10. Ton Willems, Balgoy
Jay Lissenberg had 12 duiven mee en hij heeft 9 prijzen. Bennie Homma heeft 19 duiven ingemand en hij heeft 13 prijzen. Klessens-de Lepper uit Valkenswaard hadden 6 duiven mee en hebben 4 prijzen. Ze beginnen met de 16e prijs. Cor en Erwin van Wijk uit Benschop hadden 11 duiven mee en ze hebben 9 duiven in de prijzen. Hun eerste duif staat op plek 23. Een plaatsje lager staat Piet Westerlaken uit Veenendaal. Hij had 6 duiven mee en 4 duiven staan in de uitslag. Albert Beunen uit Ohe en Laak had 12 duiven mee en hij heeft 8 prijzen. Zijn eerste twee duiven wonnen de prijzen 26 en 76. Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt hadden 10 duiven mee en 8 duiven staan in de uitslag. Zijn eerste duiven staan op de plaatsen: 35 en 44. Jan van Brienen uit Geldermalsen had 3 duiven ingemand en twee hiervan wonnen prijs. Zijn eerste duif won de 36e prijs. Frank Hage uit Woerden had een mooie uitslag. Hij had 14 duiven mee en won 10 prijzen. Op plaats 45 staat zijn eerste duif.

Dit was de laatste weekend-column over de marathonvluchten van 2021. Ik hoop dat u ze met plezier gelezen heeft. Volgend jaar komen ze bij leven en welzijn weer terug.
Nog een vraag aan u als lezer … kent u een marathonliefhebber die een goed prijspercentage speelt over het hele seizoen met een aantal kopduiven en staat hij niet of nooit ‘in the picture’ … stuur mij een mail met zijn of haar prestaties en we gaan deze liefhebber in het zonnetje zetten … op Het Marathonduivenjournaal. Ik wens u een mooi slot van het duivenseizoen en een gezellige wintertijd … samen met uw duivenvrienden.