De start van het Internationale Marathonduivenseizoen was afgelopen maandag. Hier zat een drietal dagen vertraging in vanwege het slechte weer in Zuidwest Frankrijk. Dat is de laatste jaren vaker gebeurt met deze mooie vlucht. Uitstellen, terugrijden het is meer regel dan uitzondering. Misschien is het een idee, voor de Belgische organisatoren, om de vlucht in een latere periode van het jaar te gaan vervliegen. Je zou Pau kunnen ruilen met Marseille of Narbonne misschien. Je zou dan wel eerst onderzoek moeten doen of de weersomstandigheden de laatste jaren dan beter zijn. Het is maar een suggestie.
In deze editie deed de organisatie wat het beste was voor onze duiven, wat we van hen gewend zijn natuurlijk, door in dit geval terug te rijden naar Bordeaux om ze daar op maandagochtend te lossen om 7 uur. Het verloop van het concours was heel goed en op maandagavond waren de prijzen verdiend. Gelukkig hanteert de ZLU 1:4 … zoals het in mijn ogen hoort!

Nationaal Pau/Bordeaux ZLU
Van de 4.891 duiven viel de snelste duif in Monster, nabij Den Haag, bij Ferry van Vianen. Hij klokte zijn winnende duif om 18:26 uur op een afstand van 867 km. De snelheid van de winnende duivin, ‘Teun’, werd 1.263 mpm. In dezelfde meter, maar achter de komma verslagen, zat de winnaar van de tweede prijs: vader en zoon Saarloos uit Klaaswaal. De derde plaats op het ereschavot is voor J. Sneekes uit Driehuis. Al met al een Hollands feestje.
De top 10:
1. Ferry van Vianen, Monster
2. A. Saarloos en zn, Klaaswaal
3. J. Sneekes, Driehuis
4. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
5. R. en L. Traas, Lewedorp
6. Krijger en zn, Schore
7. Wim Mudde, Sliedrecht
8. Harry de Jong, Papendrecht
9. Henk Gerritsen, Woerden
10. A.J. Maljaars, Zoutelande
Allemaal liefhebbers uit het Westen van het land. Hoe knap is het dan als je als Overijsselse liefhebber de 11e en 12e plaats opeist? Harold Zwiers … top! J. Sneekes had alle drie zijn duiven in de prijzen. Cor Sneekes en zoon, Driehuis, had er 7 van de 10 in de prijzen. Hij begint op de plaatsen 59 en 86. Batenburg-van der Merwe hadden 35 duiven mee en 24 prijzen. Hun serie begint met de prijzen: 4, 19 en 46. Op de 22e plaats beginnen Paul Baas en Richard van den Berg uit De Kwakel. Zij hadden 9 duiven mee en 6 van deze vogels zaten in de prijzen. Jan Polder uit Middelharnis had 14 duiven mee en 10 prijzen. Zijn eerste duiven wonnen de 30e en 66e prijs. Walter van der Meulen uit Sirjansland had 2 duiven mee en beide duiven wonnen prijs. De eerste duif had hij op plaats 34. Verhagen-Buyl uit Westkapelle zitten met hun eerste duif op de 40e plaats. Zij hadden 7 duiven mee en 5 prijzen. Jan Driessen uit Stein had 2 duiven mee en 100% prijs. Zijn eerste duif zit op plaats 60 … als één van de eerste Limburgers tegen het Westelijk geweld. Op plaats 74 zit Louis van der Heijde uit Geertruidenberg. Hij had 2 duiven mee en beide duiven zitten in de prijzen. Raoul Bouland uit Wateringen had 6 duiven mee. Hij had ze op één na allemaal in de prijzen. Hij begint met de plaatsen 88 en 137. Jan van Gijzel uit Made had 7 duiven mee, waarvan er 5 prijs vlogen. De eerste zit op plaats 91. Tot slot hebben we John Laan uit Beverwijk. Hij had 5 duiven mee en 80% prijs. Zijn eerste duif is terug te vinden op de 95e plaats.

Alle liefhebbers met een vroege duif en een mooie uitslag … van harte gefeliciteerd en veel succes de komende vluchten !!!