Het één na laatste weekend van het marathonduivenseizoen werd gekenmerkt door verschillen in lossingen. Cahors van sector 1 werd zondagmiddag gelost, Narbonne en Cahors sector 2 op maandagochtend en het meest bijzondere was de lossing van Orange van sector 3 en 4. Deze was namelijk op vrijdagochtend terwijl er op de vluchtlijn volop buien (met en zonder onweer) te vinden waren. Waarschijnlijk hadden de lossingsverantwoordelijken de weerkaart van de vrijdag ervoor voor hun neus toen ze deze beslissing namen. Feit is nu dat er 6 NPO vluchten in sector 3 en 4 zijn geweest, waarvan er minimaal 4 lossingen beter hadden gekund. Slechts één lossing kon er nauwelijks wat mis gedaan worden en deze vlucht (Perigueux) verliep dan ook goed. Vooral in de Noordelijke provincies zijn er liefhebbers met onderbezette hokken. Dat is erg jammer en vaak onnodig.
Toch zijn er altijd winnaars. Liefhebbers in bezit van duiven die in goede conditie zijn en uit het juiste hout gesneden zijn (veel doorzettings- en genoeg oriëntatievermogen). Natuurlijk is een beetje geluk met al deze buien ook nodig.

Cahors sector 2
Maandagochtend om 7.15 uur was het zover. De 2.864 duiven van Noord en Zuid Holland konden in Cahors gelost worden. Op maandagavond waren er al meer dan 400 duiven thuis. De snelste viel om 19.13 bij Jaco Wervenbos in Zwijndrecht. De winnende duif legde een afstand van 909 km af. De winnende snelheid was hierdoor 1.266 mpm. 7 mpm minder snel was nummer twee, Gebr. de Vreede uit Berkenwoude. Het brons ging naar Tim Hage uit Woerden. De top 10:
1. Jaco Wervenbos, Zwijndrecht
2. Gebr. de Vreede, Berkenwoude
3. Tim Hage, Woerden
4. Joh. Hokke, Ooltgensplaat
5. IJsbrand Kaptein, Akersloot
6. Comb. De Vries, IJmuiden
7. Aad Benschop, Zoeterwoude
8. Mevr. T. de Graaf, Alphen a/d Rijn
9. Mariska v.d. Made, Achthuizen
10. H. Heezen, Poortugaal
Johan Hamstra en Eric Aldus uit Poortugaal hebben de weg omhoog ook weer gevonden. Ze hebben 7 prijzen van de 11 duiven en beginnen met de 11e en 26e prijs. A. Butter uit Heinenoord had 4 duiven mee en 75% prijs. Hij begint de 14e en 51e prijs. Comb. v.d. Hoeven-Vis hadden 9 duiven mee en 7 prijzen. Zij begonnen op de 18e plaats. H. van der Roest uit Zwanenburg begon op plaats 20. Hij had 5 duiven mee en 100% prijs. J. Krijgsman uit Krimpen a/d IJssel en A. Mosterd uit Maasdijk hadden beiden 4 prijzen van de 6 gezette duiven.

Orange sector 3
Op vrijdagochtend 7.10 uur werden de 2.569 duiven van sector 3 gelost in Orange. De snelste duif viel in De Bilt bij Koos Steenbeek en zijn zoon Boyd. Hun winnares arriveerde om 20.01 uur op een afstand van 887 km. De winnende snelheid was hier 1.149 mpm. Peter Koekman uit Ameide werd tweede met 10 mpm minder. Nummer drie in deze sector 3 werden Rick Scheffer en Jan van Laar uit Elst (Utr). De Top 10:
1. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
2. Peter Koekman, Ameide
3. Scheffer-Van Laar, Elst (Utr)
4. Harold Zwiers, Den Ham
5. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
6. Henk Jansen, Tiel
7. Jozef Poelstra en znn, Utrecht
8. Peter Koekman, Ameide
9. Comb. Ten Cate, Hattemerbroek
10. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
Benno Kastelein uit Hengelo had 6 van de 9 duiven in de prijzen. De eerste drie zaten op de plaatsen 32, 49 en 64. Theo Jansen uit Spijk had 100% prijs met 2 duiven mee. Zijn eerste duif zat op plaats 43. Tien plaatsen lager zaten de Gebr. Timmer uit Ingen. Zij hadden 1 duif mee.

Orange Sector 4
Tegelijkertijd met sector 3 gingen de 788 duiven uit het Noorden van het land richting het thuisfront. Zaterdagochtend viel in Bant de winnende duif bij Johan Vink. Hij klokte zijn winnaar om 5.37 uur op een afstand van 976 km. De winnende snelheid kwam hierbij op 1.068 mpm. 35 mpm sneller dan nummer twee, Gerard Koopman uit Ermerveen. Het brons was voor Mast en Scheper uit Nieuw-Amsterdam. Bennie Homma uit Balk en de Gebr. Limburg uit Zuidveen maakten de top 5 compleet.
Gerard Koopman had 6 prijzen van zijn 7 Orange-gangers. Wim Wittebol uit Oosterwolde had 100% prijs met 3 duiven mee. Hij begon op de 8e plaats. Ton van der Walle uit Beerta had 4 prijzen van de 6. Zijn eerste twee duiven wonnen de 10e en 22e prijs.

… wordt vervolgd …