In het vierde weekend van juli stonden voor het Internationale spel Marseille op het programma, voor Zuid en West Nederland Tarbes en voor Midden, Oost en Noord Nederland Bordeaux. De duiven van Marseille gingen om 7 uur los (op een prachtige losplaats). De duiven van sector werden om 13.05 uur gelost, die van de Hollanders een kwartier eerder in Tarbes. De duiven van de Noordelijke Unie (sector 3 en 4) gingen om 13 uur los in Bordeaux. Marseille en Bordeaux verliepen vlot, terwijl Tarbes traag op gang kwam. Desondanks waren ook hier de prijzen voor de avond verdiend. In verhouding net zo snel als de andere vluchten.
Iedere keer verbaasd het me weer hoe snel de prijzen zijn verdiend op onze marathonvluchten … zelfs 1:3. Onze duiven lijken in de breedte met het jaar sterker te worden.

Marseille ZLU
De duiven werden op vrijdagmorgen om 7 uur op een mooie losplaats in Marseille gelost. In Nederland waren er op de meest oostelijke vlucht 3.200 duiven mee. De eerste duiven in Nederland vielen tegen half 9 in Stein en Urmond bij Robin Smeets en Piet Penris. De mannen vliegen sinds enkele jaren op twee hokken. In Urmond woont Piet en in Stein Robin. Heel bijzonder als je dan samen de 1e en 2e prijs wint op twee locaties. De winnende duif viel in Urmond om 20.23 uur op een afstand 860 km. De winnende snelheid is 1.070. De duif die in Stein thuishoort was 10 mpm minder snel. De nummer drie is P. Arets uit Kerkrade. De Top 10:
1. Robin Smeets-Piet Penris, Urmond
2. Hok Smeets-Penris, Stein
3. P. Arets, Kerkrade
4. Piet Heikamp-Marco van Doorn, Zetten
5. J.G. Keulaarts, Heerlen
6. Michael Schmell, Huckelhoven
7. M. Hendriks, Eijs
8. F. Mertens, Nuth
9. Jos Habets, Heerlen
10. H. Pekel en zn, Brunssum
De Top 10 laat zien dat het weer een ouderwetse Limburg-vlucht is geweest vanuit Marseille. Naast de goede prestaties van de Limburgse duiven valt de prestatie van de duif van Piet Heikamp en Marco van Doorn op, op plaats 4. P. Arets korfde 6 duiven in en won 4 prijzen. De eerste drie duiven staan op de plaatsen 3, 17 en 42. F. Mertens heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Jos Habets uit Heerlen heeft drie kopduiven: 9, 33 en 79. Dat is de helft van zijn Marseille-ploeg. Th. Peters uit Elsloo korfde 4 duiven in en 3 hiervan winnen prijs. De eerste duif staat op de 18e plaats. Paulssen en zn uit Roosteren korfden 6 duiven in en 4 hiervan winnen prijs. De eerste duif wint de 23e prijs. S.A. Deckers uit Meers had dezelfde score. Haar eerste duiven staan op de plaatsen 27 en 75. John van Kan uit Geleen heeft tweederde van zijn duiven in de prijzen van Marseille. De eerste duif staat op plaats 37. De Vries uit Grevenbrecht heeft hetzelfde percentage met 6 duiven mee. Op plaats 46 staat zijn eerste duif. Op de plaatsen 40 en 41 staat W. Schaeffer uit Roermond. Hij heeft 4 duiven ingemand en heeft 100% prijs. De andere twee duiven staan op de plekken 84 en 243. Jan Driessen uit Stein heeft tweederde van zijn duiven in de prijzen. De eerste duif staat op plek 50.

Alle liefhebbers met een mooie uitslag en kopprijzen … gefeliciteerd. Veel succes op de laatste vluchten!