Dacht ik vorige week nog dat Perpignan de laatste marathonvlucht was, bleek er nog een achteraankomertje aan te komen in sector 2: Brive.
Perpignan was dus de laatste nationale vlucht. Brive is het sluitstuk, zoals Limoges (eind mei) in sector 3 en 4 de start van het marathonseizoen is.
Brive werd een dag uitgesteld naar zaterdagochtend. De 1.946 duiven werden om 8.10 uur gelost en de verwachtingen waren dat er in het begin van de avond de duiven zouden gaan vallen. Dat werd iets later, waardoor het geen vlucht voor dagfondduiven leek te worden. Het tegendeel was waar … gezien de eerste duiven.
De overwinning ging naar Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk.

Brive sector 2
De duiven waren dus een dag later op zaterdagochtend om 8.10 uur gelost. De wind kwam uit verschillende westelijke richtingen. Toch haalden de eerste duiven nog geen 1.200 mpm. De winnende duif viel om 19.40 uur op een afstand van 803 km bij Gerard en Bas Verkerk uit Reeuwijk. Deze duif had 17 minuten voorsprong op de tweede duif van vader en zoon Verkerk. De eerste twee duiven haalden snelheden van 1.164 en 1.135 mpm. Nummer drie is eigendom van Jozien Wijnties uit Oudenhoorn. Haar Ladies League duif (zie foto) won het brons met 1.122 mpm. De Top 10:
1. Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk
2. Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk
3. Jozien Wijnties, Oudenhoorn
4. Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk
5. A. Kramer, Rozenburg
6. Arno Borst, Benschop
7. Hans Knetsch, Katwijk
8. Pim en Bianca de Koning, Maasdijk
9. Gerard en Bas Verkerk, Reeuwijk
10. Piet van der Merwe, Dordrecht
Hans Knetsch had 75% prijs met 4 duiven mee. Sil van Vliet uit Ter Aar begint met de 22e prijs en heeft 15 van zijn 25 Brive-duiven in de prijzen. R. Wijnties uit Oudenhoorn had 7 duiven mee. Hij heeft 5 duiven in de prijzen en begint op plaats 23. Gerrit Keesmaat uit Krimpen a/d IJssel had 2 duiven mee en die wonnen de prijzen 21 en 408. W en R van Winden uit Schipluiden hadden 6 duiven mee en hebben 5 prijzen. Op plaats 31 staat hun eerste duif.

Dit was echt de laatste weekend-column over de marathonvluchten van 2021. Of komt er nog een najaarsklassieker vanuit Limoges? Nee toch? Ik hoop dat u ze met plezier gelezen heeft. Volgend jaar komen ze bij leven en welzijn weer terug.
Nog een vraag aan u als lezer … kent u een marathonliefhebber die een goed prijspercentage speelt over het hele seizoen met een aantal kopduiven en staat hij niet of nooit ‘in the picture’ … stuur mij een mail met zijn of haar prestaties en we gaan deze liefhebber in het zonnetje zetten … op Het Marathonduivenjournaal. Ik wens u een mooi slot van het duivenseizoen en een gezellige wintertijd … samen met uw duivenvrienden.