We hebben het weekend van de sneltreinvluchten achter de rug. Dit was het weekend van Bordeaux (voor sector 1 en 2) en Perigueux (sector 3 en 4). Deze vluchten werden vrijdagmiddag om 3 uur en half 4 gelost. Door de zuidelijke wind was de verwachting dat er in de nacht volop duiven zouden gaan vallen. De duiven zijn bij het invallen van de duisternis niet moe … dus gaan doorvliegen. Niet alle doorvliegers bereiken het thuisfront, want het vergt een extreem goed oriëntatievermogen. De meeste duiven vliegen door en komen bij de opkomst van de zon erachter dat ze te ver zijn gevlogen. Dat is de reden dat veel duiven uit Noordelijke richtingen komen terugvliegen in de loop van de ochtend. Voor de liefhebbers die nachtelijke aankomsten meemaken, is het sensationeel … én … het is knap van de duif die het gepresteerd heeft. Van Bordeaux had Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch de snelste duif en op Perigueux viel deze eer toe aan de Gebr. van Deutekom uit Elburg. Voor deze liefhebbers blijft 19 juni 2021 een bijzondere dag met een mooie overwinning. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere winnaars en liefhebbers met vroege prijzen en mooie series.

Sector 1 Bordeaux
De 8.228 duiven van Bordeaux kregen zoals gezegd om drie uur in de middag het vrije luchtruim. Om 0.38 uur werd de winnende duif geconstateerd bij Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch. Op een afstand van 874 km maakte de winnende duif een snelheid (volgens het berekeningssysteem) van 2.762 mpm. De nummer twee haalde een snelheid van 2.728 mpm. Deze duif is eigendom van Dilan Smeets uit Stein. Deze duif huist op het erf Robin Smeets van de Comb. Smeets-Penris, die vanaf het hok achter zijn eigen huis op naam van zijn zoontje speelt. Op deze manier hebben de mannen meer mogelijkheden de duiven te testen. Deze test is in ieder geval geslaagd. Het brons in sector 1 gaat naar Y. van Briel uit Meeswijk.  De Top 10:
1. Roland Kop, ‘s-Hertogenbosch
2. Dilan Smeets, Stein
3. Y. van Briel, Meeswijk
4. J. Vullers en zn, Roggel
5. R. Nijssen, Halsteren
6. Winkens en Rothenburg, Itteren
7. G. Heijnen en zn, Gronsveld
8. F.J.W. Volbeda, Geldrop
9. H.H.M. van Vlimmeren, Hoeven
10. Ben Zweekhorst, Tilburg
C. van Haaren uit Helvoirt heeft 4 prijzen met 5 duiven mee. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 24 en 71. Zijn 4 prijswinnaars behalen allemaal een prijs 1:20, wat bijzonder goed te noemen is. A. Lanckohr uit Mheer had 6 duiven mee en 4 prijzen. Zijn eerste zit op plek 32. De familie De Lau uit Eersel maakt een mooie uitslag op St. Vincent met kopwind. Ook nu met staartwind is hun uitslag goed te noemen. Ze hebben 7 prijzen met 9 duiven mee en de eerste duif op de 36e plaats. De vorm zit goed bij deze Barcelona-specialisten. Andere specialisten van Barcelona, de Gebr. Maas en zn uit Zundert, hadden op Bordeaux 24 duiven mee en 16 prijzen. De eerste duif zit op plaats 40. P. van de Rakt uit Uden had 5 duiven en ze zijn allemaal op de uitslag terug te vinden. De eerste twee hallen de 70e en 111e prijs. W. van der Varst uit Heel korfde 7 duiven in op Bordeaux. 6 duiven kwamen terug in de prijzen. De 89e prijs is voor zijn eerste duif. Op plaats 126 zit de eerste duif van M. Wolter uit Wessem. Hij had 9 duiven mee en 6 duiven halen prijs. Willem Eestermans uit Wagenberg heeft 80% van zijn Bordeauxers in de prijzen. Hij had 5 duiven mee en begint met de 132e prijs. Tot slot doet R. van Schaijk uit Oss nog net aan de eis. Hij begint op plaats 163 en heeft 2 van zijn 3 duiven op Bordeaux in de prijzen.

Sector 2 Bordeaux
In de sector van Noord en Zuid Holland waren 3.254 duiven mee. De snelste duif bereikte om 1.10 uur Rotterdam. De winnaar is A.H.M. Pot. De afstand is voor hem 865 km en de winnende snelheid 2.595 mpm. Nummer twee is good-old Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk. De derde plaats is voor de sterke speler uit Hardinxveld-Giessendam, Cees Muilwijk. De Top 10:
1. A.H.M. Pot, Rotterdam
2. Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk
3. Cees Muilwijk, Hardinxveld-Giessendam
4. W. Gouw, Delft
5. Henk Bos, Purmerend
6. A. en B. den Toom, Streefkerk
7. Ed en Nick de Vroome, Rijswijk
8. Remy Rouw, Volendam
9. Jaap Burggraaf jr, Krimpen a/d Lek
10. G. Haytema, Wormer
Remy Rouw zit op de plaatsen 8, 23 en 58 met zijn eerste drie duiven. In totaal heeft hij er 11 van de 18 in de prijzen. A. van het Hoofd uit Pernis heeft 60% prijs met 10 duiven mee. Zijn start is top met de prijzen 16, 26 en 55. Wim Mudde uit Sliedrecht heeft 4 van de 5 Bordeaux-gangers in de prijzen. Hij pakt met zijn eerste duif de 45e prijs. Comb. de Bruijn uit Sliedrecht had 6 duiven mee. Slechts één duif staat niet op de uitslag. Op de 47e plaats staat de eerste duif.

… wordt vervolgd …