In het midden van een hittegolf hadden we het weekend van Bergerac en Perpignan. Waar jonge duiven- en midfondvluchten waren afgelast, vlogen de marathonduiven hun vluchten. Met temperaturen van ver boven de 30 graden op het heetst van de dag op de gehele vluchtlijn moesten onze strijders de weg naar huis terug vinden. Dat ging ze goed af. Metname Perpignan had een goed verloop. Op de eerste vluchtdag waren de prijzen bijna verdiend. Dat ging toch beter dan Bergerac (wat op zich ook prima verliep naar omstandigheden), waar op de tweede vluchtdag nog een redelijk deel van de prijzen moesten worden verdiend. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? Het kunnen er twee zijn (in mijn ogen):
1. Moment van lossen (kwart voor 8 of 10 uur)
2. Vervoer (rieten manden met minder duiven per m2  tegenover aluminium manden met meer duiven per m2)
Iedere liefhebber moet zelf uitmaken welke vluchten hij speelt. Wat mij wel stoort, is het volgende … als er een roep komt om de middaglossing zo vroeg mogelijk in de ochtend te lossen, dat men gelijk roept: Dit staat in het protocol: Niet voor 10 uur los. De protocollen die niet in het belang van de duiven zijn opgesteld, moeten in dit soort gevallen gelijk over boord worden gegooid. Een goed punt in deze was de verplaatsing van Dax naar Bergerac. Dat scheelde voor de duiven toch snel een kleine drie uurtjes vliegen en voor de latere duiven nog meer. De lossing was dus om 10 uur op vrijdagochtend voor Bergerac. De duiven van Perpignan werden 70 km noordelijker verplaatst vanwege mist en motregen in en rondom Perpignan en deze werden zaterdagochtend om kwart voor 8 gelost.

Bergerac sector 1
Op Bergerac waren in sector 1 4.194 duiven ingemand. De winnende duif van dit concours was van de sympathieke en al jaren zeer sterk spelende Pierre Wittenberg uit Herpen. Hij klokte zijn winnende duif om 11.02 uur op een afstand van 858 km. De winnende snelheid in Zuid Nederland kwam hiermee op 835 mpm. Hiermee had Pierre een ruime voorsprong van 36 mpm op de nummer twee Luc van der Lugt uit Hulst. Het podium werd compleet gemaakt door E. Dek uit Kruiningen. De Top 10:
1. Pierre Wittenberg, Herpen
2. Luc van der Lugt, Hulst
3. E. Dek, Kruiningen
4. D.J. de Jong, Sprang Capelle
5. Adri en Elian, Berghem
6. Hans Liebregts, Vessem
7. Van Dongen en Stultjens, Oosterhout
8. Jan Theelen, Buggenum
9. J. Muijtjens, Ubachsberg
10. G. van de Doel, Heijningen
Pierre Wittenberg had al zijn drie duiven voor Bergerac in de prijzen. Zijn tweede duif zat ook nog op de 35e plaats. Luc vand er Lugt had zijn 5 duiven in de prijzen. Hij had er 3 bij de eerste 150. Hans Liebregts had ook 100% met drie duiven mee. Heel ruim voor de helft van de prijzen verdiend waren, had hij ze thuis. G. van de doel had 75% prijs met 8 duiven mee. H. van Venrooy Sr. Uit Deurne had 6 duiven mee en 5 prijzen. Hij begon met de 15e prijs. L. Hamers uit Vessem had 2 duiven mee en die plaatsten zich op de plaatsen 19 en 64. Verhagen-v.d. Steen uit St. Oedenrode had 80% prijs met 5 duiven mee. De eerste twee zaten op plek 27 en 86. Comb. Flipse uit Westkapelle hadden 10 duiven mee en 7 prijzen. 30 en 56 waren de plaatsen van hun eerste twee duiven. Op plaats 31 zit de eerste duif van mevr. Hendriks uit Schinveld. Ze had 2 duiven mee en beiden zaten in de prijzen. Oud collega van de Fondkrant (Zeeuw) Harry du Puy uit Biervliet had 4 duiven mee en 100% prijs. Hij begon met de 34e plaats. P. Hendriks uit Kessel had ook 100% prijs met drie duiven mee. Hij begon op plaats 60. André Havermans uit Oud Vossemeer had 7 van de 11 duiven in de prijzen, waarvan 3 bij de eerste 200. Hij startte met de 62e plaats. A. Heuts uit Heerlen had 75% prijs met 4 duiven mee. Hij begon met prijs 71 en en 111. Op de plaatsen 73 en 109 zaten de eerste twee duiven van Johan Boonen uit Buggenum. Ook zijn derde van de drie duiven zit in de prijzen. Eén duif mee en dan die op tijd pakken, is gelukt door De Jong Kuijstermans uit Hoeven. Deze duif zat op plaats 85. Tot slot van deze sector een liefhebber met 75% prijs: R. Nijs uit Tegelen. Hij had 8 duiven mee en begon met de plaatsen 85, 107 en 113.

… wordt vervolgd …