In het laatste deel van de weekendcolumn gaat het over de uitslag van de Koningsvlucht Barcelona. Deze vlucht is voor de meeste marathonduivenliefhebbers de vlucht van het jaar. Afgelopen weekend was het zover. Het werd een bijzondere editie. In de wandelgangen kwam er een bericht dat door een mistral de lossing een dag uitgesteld zou worden. Uiteindelijk gebeurde dat niet. De duiven begonnen zaterdagochtend vroeger te vallen dan de meeste liefhebbers hadden gedacht en ook het verloop ging goed. Op een bepaald moment, aan het eind van de middag, stokte dat … de prijzen kwamen er wel makkelijk uit, maar het nakomen was niet goed genoeg. Oorzaak? Waarschijnlijk zijn er toch veel duiven opgehouden door de mistral in het Rhônedal. Sterke Barcelona-duiven komen uiteindelijk toch wel thuis de komende weken, maar we hebben ze toch liever op zondag allemaal in het hok zitten, nietwaar? …
Nationaal Barcelona 8 juli
Op vrijdagochtend 8 uur mocht het Internationaal gezelschap nabij Barcelona vertrekken naar de diverse hokken in West Europa. In Nederland waren 4.842 duiven in concours. De duiven hebben van Barcelona kunnen onder het Centraal Massief rechtsaf door het Rhônedal en linksaf richting het binnenland en de kust. De duiven die voor rechtsaf hebben gekozen waren kansloos voor een prijs vanwege de mistralwind in het eerder genoemde dal. De duiven die linksaf zijn gegaan hadden een lekker lopende vlucht voor de boeg en inmiddels achter de rug. Als je naar de meldingen kijkt, kun je zeggen dat de duiven regelmatig ‘vielen’ en was deze Barcelona niet de zwaarste van de laatste 10 edities. Voor de duiven die richting het Rhônedal vlogen, is dat totaal anders. Moet je onder deze omstandigheden dan lossen is mijn kritische vraag? Of kun je beter wachten tot die mistral is gaan liggen en de kansen bij de diverse keuzes van de duiven wat dichter bij elkaar liggen? Ik zou het als een punt van evaluatie zien. Echter ik ga daar totaal niet over! Naast deze kritische vraag kun je jezelf ook afvragen of de duiven niet instinctief de keuze (dus richting het binnenland) moeten maken en zijn de duiven die rechtaf gaan domoren? Ikzelf vind deze stelling kort door de bocht, maar misschien zit er wel wat in. Ik zie een duif als een gewoonte dier. Als zo’n dier bij vorige edities van Barcelona of bij vluchten vanuit Perpignan, Narbonne of Marseille de Rhônedalroute eerder met succes heeft genomen, dan lijkt het mij logisch dat deze duif instinctief weer deze route neemt. We zullen er nooit helemaal achter komen.
De winnaar van Barcelona 2022 in Nederland is Piet Goeree uit Driewegen. Over deze liefhebber kunt u binnenkort meer lezen op dit Marathonduivenjournaal. Ik kan u nu al vast verklappen dat hij niet lang duiven heeft en dat hij nu al Barcelona wint een grote droom is. Hij klokte zijn winnende duif om 10.30 uur op een afstand van bijna 1.103 km. De winnende snelheid in Nederland komt hiermee op 906 mpm. Dit is 24 mpm sneller dan de nummer twee van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Zijn duif heeft minimaal 1.160 km afgelegd. Meer over deze duif leest u later, want hij was de winnaar in het samenspel van de Fondunie 2000. Nummer drie werd het fenomeen uit De Bilt, Koos Steenbeek. Het brons werd gewonnen door een doffer uit een zoon van zijn twee duiven die beide 1e nationaal Cahors wonnen en een duivin uit de 61e nationaal Barcelona van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. In deze duivin zit ook een ingeteelde duivin naar de 1e nationaal Mont de Marsan, ‘Jo’.
De Top 10:
1. Pieter Goeree, Driewegen
2. Albert Poulisse, Kerkdriel
3. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
4. Gertjan Rigter, Amstelveen
5. Theo en Bernard Burgers, Weurt
6. Robin Smeets en Piet Penris, Urmond
7. Gebr. Ellenbroek, Borne
8. Jan Doppenberg jr, Voorthuizen
9. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
10. Gebr. Kuypers, Neer
L. Hamers uit Wessem had twee duiven mee. Beide duiven wonnen prijs: 13e en 616e. R. Botterweck uit Mechelen heeft een goed seizoen. Op Barcelona had hij 22 duiven ingemand en 15 hiervan winnen prijs. Jaap van Nederpelt uit Klaaswaal had 18 duiven mee op Barcelona. 2/3e wint prijs. De eerste twee zitten op de plaatsen 22 en 101. Mevr. Troisfontaine uit Reijmerstok had 3 duiven ingemand. De eerste twee pakken kop: 24 en 72. Saarloos en zn uit Klaaswaal pakt op Barcelona 7 van de 10 duiven in de prijzen. Hun eerste duif zit op plaats 66. Rinus Kleppe uit het Zeeuwse Kerkwerve had één duif mee en die won de 71e prijs. Henk Spronk uit Utrecht had 3 duiven mee en 2 wonnen prijs. De eerste zit knap op plek 78. Cor de Heijde uit Made had 16 duiven naar Spanje gestuurd. 11 duiven wonnen prijs, waarvan de eerste duif de volgende prijzen hebben gewonnen: 79 en 95. J. Minten uit Sevenum had beide Barcelona-duiven in de prijzen: 94 en 402. Tot slot een liefhebber met 75% prijs. Dit is Jos Nevels uit Thorn. Hij had 4 duiven mee en had er drie halverwege de prijzen thuis. De eerste pakt de 100e prijs.
Alle winnaars en liefhebbers met een mooie … gefeliciteerd en voor iedereen: Succes de volgende vluchten !!!
Recente reacties