Het eerste volle weekend van juli staat voor veel marathonliefhebbers ieder jaar rood omcirkelt in de agenda. Dit is het weekend van Barcelona. Voor deze liefhebbers een weekend om een heel jaar naar uit te kijken. Vaak valt Dax in hetzelfde weekend, zoals nu in 2023. Dax is voor ‘boven de grote rivieren’ ‘te ver’ en daarom is deze mooie klassieker voor de Noordelijke helft van Nederland ingeruild voor Cahors. En zo waren er in Nederland drie verschillende concoursen met vijf winnaars. De duiven kregen het niet gratis, omdat het warm weer was. Daarentegen was de wind schuin achter en daarom waren de vluchten voor de duiven goed te doen en stonden ze niet heel lang open. Onze duiven zijn de laatste 10-15 jaar een stuk sterker geworden … vooral in de breedte. Stond een vlucht regelmatig een paar dagen open, nu is het voor de avond op de eerste concoursdag gebeurd

Dax sector 1
Op vrijdagochtend om 11 uur werden de 4.873 duiven van de Zuidelijkste helft van Nederland gelost in Dax. De duiven konden dankzij de gunstige omstandigheden en ondanks het warme een mooie snelheid bereiken. De eerste duif was van de Comb. Van Dongen-Stultjens uit Oosterhout. Zij klokten hun eerste duif om 5.40 uur op een afstand van 981 km. De winnende snelheid kwam zodoende op 1.343 mpm. Ze hadden een ruime voorsprong van 78 mpm op de nummer 2 Lei Kurvers en Henk de Weerd uit Hulsberg. Het brons ging in sector 1 naar Schellekens-Wouters uit Riel. De prijzen stonden iets meer dan 10,5 uur open. De Top 10:
1. Comb. Van Dongen-Stultjens, Oosterhout
2. Kurvers-de Weerd, Hulsberg
3. Schellekens-Wouters, Riel
4. H.E.Th. Berends, Tilburg
5. A. Klijs, Achtmaal
6. Wim Kooreman, Kloosterzande
7. Gert-Jan de Hoogh en zn, Oosterhout
8. Marc de Weerd, Breda
9. Frans Belleter, Nispen
10. Gebr. Maas en zn, Zundert
De winnaars, Van Dongen en Stultjens uit Oosterhout, hadden 6 duiven mee en ze behalen 5 prijzen. Op de 22e plaats staat hun tweede duif. Wim Kooreman had 75% prijs met 4 duiven mee. L. van Wezel uit Kaatsheuvel heeft net als de winnaars een score van 5 van de 6 duiven in de prijzen. Op de plaatsen 12 en 72 zitten zijn eerste duiven. Een plaatsje hoger zit Auke van der Deen uit Hoogeloon. Hij heeft 4 prijzen en heeft 5 duiven ingemand op Dax. Ad Valk van Wegrestaurant Napoleon korfde 8 duiven mee. Slecht 1 duif haalt de prijzen niet. Zijn eerste duiven staan op de volgende plekken: 14, 69 en 98. G.J. Kuijpers uit Deurne heeft 100% prijs met 2 duiven mee.  Op plaats 15 staat zijn eerste duif. Henk Melis uit Zoutelande heeft eveneens met 2 duiven mee 100% prijs. Op plaats 20 zit de eerste duif van Henk. Dick Colijn uit Sleeuwijk zit op plaats 27. Hij korfde 4 duiven in en heeft 3 prijzen. Mario Wijnen uit Panningen deed 5 duiven mee op Dax. Hij heeft er 4 van in de prijzen. Hij begint op plek 32. Wiel Dircks uit Maria Hoop korfde 8 duiven in en wint hiermee 7 prijzen. De eerste duif zit op de 39e plaats. Cor de Heijde uit Made heeft een score van 5 van de 6. Hij zit met de eerste op de 42e plaats. Comb. Flipse uit Westkapelle heeft 100% prijs met 5 duiven mee. De eerste duif wint de 45e prijs. Mark Valentijn uit St. Willebrord heeft 8 duiven meegedaan op Dax. De nationale winnaar van Agen bij de Jaarlingen wint op Dax 6 prijzen. Hij start op plaats 55. DJ Martin uit Waspik heeft 5 prijzen met 6 duiven mee. Hij begint op plaats 57. Ook goold-old Jan Ernest heeft weer een goede prestatie met zijn duiven neergezet. Hij heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif bereikt plaats 91. J. Schutjens uit Geffen heeft 80% prijs met 5 duiven mee en start met de 96e prijs. Binnen de eerste 100 zit A. Beumers. Hij heeft een score van 100% met 4 duiven mee.

… wordt vervolgd …