Barcelona is voor de meeste marathonduivenliefhebbers de vlucht van het jaar. Afgelopen weekend was het zover. Het werd een bijzondere editie. In de wandelgangen kwam er een bericht dat door een mistral de lossing een dag uitgesteld zou worden. Uiteindelijk gebeurde dat niet. De duiven begonnen zaterdagochtend vroeger te vallen dan de meeste liefhebbers hadden gedacht en ook het verloop ging goed. Op een bepaald moment, aan het eind van de middag, stokte dat … de prijzen kwamen er wel makkelijk uit, maar het nakomen was niet goed genoeg. Oorzaak? Waarschijnlijk zijn er toch veel duiven opgehouden door de mistral in het Rhônedal. Sterke Barcelona-duiven komen uiteindelijk toch wel thuis de komende weken, maar we hebben ze toch liever op zondag allemaal in het hok zitten, nietwaar? Een wat uitgebreider wedstrijdverslag volgt in deel 3.
Dax en Cahors waren eveneens niet makkelijk. Toen een groot deel van de duiven in de loop van middag thuis was, begon het te lopen en waren de prijzen halverwege de avond verdiend op Dax en Cahors de volgende ochtend. De nakomers kwamen over het algemeen beter terug dan bij Barcelona.

Dax 8 juli sector 1
De duiven van Zuidelijke Nederland werden op vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost in Dax … op een gemiddelde afstand tot thuis van zo’n 975 km. Met een wind uit voornamelijk NW was het zeker niet makkelijk. In het zuiden Nederland waren 4.798 duiven ingemand. Tussen 8 en 9 uur in de avond waren de prijzen op de verste afstanden verdiend.
De winnaar in sector 1 woont in Limburg, in het kerkdorp Maria Hoop (gemeente Susteren/Echt). Deze winnaar is Thei Wolfs, een 68-jarige topper. Hij klokte zijn winnende weduwduivin om 10.29 uur op een afstand van 970 km. De winnende snelheid is 1.079 mpm. ‘Een metertje’ minder snel is de nummer twee: Ruud Beunen uit het Zuid Limburgse Ohé en Laak. De derde plaats is voor H. Berends uit Tilburg. De Top 10:
1. Thei Wolfs, Maria Hoop
2. Ruud Beunen, Ohé en Laak
3. H.E.Th. Berends, Tilburg
4. Johan Meulendijks, Bakel
5. R. Muijtjens, Ubachsberg
6. B. Kraft, Maastricht
7. Wiel Dircks, Maria Hoop
8. Ine de Rijck, Reuver
9. G. Hoezen, Baarlo
10. Peter Oele, Oudelande
Thei Wolfs heeft er 7 van de 9 duiven in de prijzen. Johan Meulendijks heeft er 5 van de 6 Dax-duiven in het prijzen. B. Kraft heeft er twee mee en beide duiven hebben prijs. A. Vermulst en zn uit Stiphout hadden ook twee duiven mee en beiden in de prijzen. De eerste staat op plaats 11. P. Arts uit Haps heeft een score van 4 van de 5. De eerste haalt de 16e plaats. Smeets en zn uit Banholt hadden er samen één mee en die wint prijs 22. Bernard Brouwer uit Breda begint op plaats 24 en heeft er 9 van de 10 in de prijzen. Jack Tabbers uit Goirle had één duif ingemand en die wint prijs 31. DJ Martin uit Waspik heeft 80% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif wint de 41e prijs. P. van der Heijden uit Nistelrode heeft ook 80% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste duif wint de 71e prijs. Piet Pansters uit Beesel heeft 9 van de 10 Dax-gangers in de prijzen. Zijn eerste duif wint de 76e prijs. L. Sevriens uit Obbicht heeft 100% prijs met 3 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 80. L. Palmen en zn uit Nuth hadden 2 duiven ingemand en beide duiven winnen prijs. De eerste duif wint de 95e prijs.

Cahors 8 juli sector 2
De duiven van de Hollandse provincies werden op vrijdagmiddag om 13.00 uur gelost in Cahors. Voor Noord en Zuid Holland is deze losplaats gemiddeld 970 km van het thuisfront. In het West Nederland waren 3.132 duiven ingemand. Tussen 8 en 9 uur de volgende ochtend waren de prijzen op de verste afstanden verdiend.
De winnaar in sector 2 woont aan de kust in Noordwijkerhout. Het is Willem de Bruin. Hij klokt zijn winnende duif om 11.26 uur op een afstand van 953 km. De winnende snelheid komt hiermee 998 mpm. Hij heeft hiermee 10 mpm voorsprong op de nummer twee: A. Pastor uit Amsterdam Noord. De nummer drie is Rik Ros uit Lekkerkerk.  De Top 10:
1. Willem de Bruin, Noordwijkerhout
2. A. Pastor, Amsterdam Noord
3. Rik Ros, Lekkerkerk
4. J.L.M. van der Sman, Nootdorp
5. Rik Ros, Lekkerkerk
6. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
7. Menno Broekhoff, Katwijk aan Zee
8. Martin Wijtman, Bodegraven
9. Comb. P.T. Turk, Zoeterwoude
10. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
Op plaats 12 zit Ad Fortuin uit Strijen. Hij had 5 duiven ingekorfd en 4 hiervan winnen prijs. J.C.M. Post uit Naaldwijk had een duo mee, die beiden prijs winnen. De eerste duif staat op plaats 31. G.M. Koese uit Sommelsdijk heeft één duif mee en die wint prijs 41. Tot slot heeft A. Butter uit Heinenoord 100% prijs met 3 duiven mee. De eerste duif staat op de 63e plaats.

… wordt vervolgd …