Het eerste volle weekend van juli staat voor veel marathonliefhebbers ieder jaar rood omcirkelt in de agenda. Dit is het weekend van Barcelona. Voor deze liefhebbers een weekend om een heel jaar naar uit te kijken. Vaak valt Dax in hetzelfde weekend, zoals nu in 2023. Dax is voor ‘boven de grote rivieren’ ‘te ver’ en daarom is deze mooie klassieker voor de Noordelijke helft van Nederland ingeruild voor Cahors. En zo waren er in Nederland drie verschillende concoursen met vijf winnaars. De duiven kregen het niet gratis, omdat het warm weer was. Daarentegen was de wind schuin achter en daarom waren de vluchten voor de duiven goed te doen en stonden ze niet heel lang open. Onze duiven zijn de laatste 10-15 jaar een stuk sterker geworden … vooral in de breedte. Stond een vlucht regelmatig een paar dagen open, nu is het voor de avond op de eerste concoursdag gebeurd.

Barcelona ZLU
De duiven werden op vrijdagmorgen om 7 uur gelost in Barcelona. In Nederland waren er op de Koningsvlucht van het Internationale vluchten 4.832 duiven mee. De eerste duif in Nederland viel in de vroege ochtend in Zeeland. Om 5.21 uur klokte de bekende en gekende Walter van der Meulen uit Sirjansland zijn eerste duif. Met duiven op zijn hok gekweekt of met afstammelingen van zijn hok werden in het korte verleden al Nationale overwinningen behaald op Barcelona. Nu was hij zelf ‘aan de beurt’. Dat blijft natuurlijk het mooist. De afstand van Barcelona naar zijn hok is 1.133 km en zo kon de winnende snelheid op 1.168 mpm komen. De winnaar van het zilver is Raoul Bouland uit Wateringen. Zeker een prestatie om trots op te zijn. Hij was de nummer 3, Rex de Leeuw uit Made, voor. De Top 10:
1. Walter (PWA) van der Meulen, Sirjansland
2. Raoul Bouland, Wateringen
3. Rex de Leeuw, Made
4. J. Buwalda, Nijemirdum
5. Michel Verweij-Peter de Haan, Mijdrecht
6. Jan (W.) van Gils, Oosterhout
7. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
8. Batenburg-van der Merwe, Klaaswaal
9. Jos Martens, Stein
10. Comb. van Tilburg, Nieuw-Vennep
Met de tweede op plaats 49 heeft Walter van der Meulen 9 prijzen van de 14 duiven in de prijzen. Raoul Bouland korfde 5 duiven in en ook de tweede duif wint een vaasje op plaats 25. Hij heeft er 4 in de prijzen. Jos Martens heeft een mooie score met 6 van de 8 duiven in de prijzen. De tweede duif zit op de 83e plaats. Comb. van Tilburg korfde 1 duif meer in dan Jos en zij hebben ook 6 prijzen. De tweede duif zit op plaats 67. Gero Dijk uit Alblasserdam deed 5 duiven mee naar Barcelona. Hij heeft er vier in de prijzen. De eerste twee winnen de prijzen 18 en 103. De Gebr. Kuijpers uit Neer hebben er 9 van de 14 in de prijzen. Hun eerste duif behaalt de 27e prijs. Op plaats 53 zit Sil van Vliet uit Ter Aar. Hij heeft 4 van zijn 6 Barcelona-duiven in de prijzen. J.M. Aretz uit Steggerda korfde 2 duiven in en beide duiven wonnen prijs. De eerste duif wint de 56e prijs. L. Koolen uit Bakel heeft dezelfde score. Zijn eerste duif zit op plaats 58. De Gebr. Hagens uit Achthuizen hebben 4 prijzen van de 6 ingemande duiven voor Barcelona. Hun eerste duif wint de 68e prijs. Cor de Heijde uit Made zit op de plaatsen 69 en 71 met zijn eerste duiven. Hij heeft 10 prijzen van de 14 gezette duiven. Piet de Vogel heeft zijn eerste twee duiven op de 76e en 98e plaats. Hij heeft er 7 van de 11 in de prijzen. Nico Pronk uit Mill heeft 100% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif zit op de 77e plaats. Jeroen van Heumen uit Oss heeft 2 prijzen en had 3 duiven mee. De eerste duif van de man uit Oss staat op de 81e plaats. Huub Smeets uit Mechelen heeft 6 prijzen van de 9 ingekorfde Barcelona-duiven. Op plaats 85 zit de eerste duif van hem. Piet Westerlaken uit Veenendaal korfde 2 duiven in op Barcelona. Beide toppers wonnen prijs en zitten op de 91 en 157. Op de plaatsen 94 en 124 zitten de eerste duiven van Corné van Oeveren uit Overberg. Hij heeft 8 prijzen met zijn 10 Barcelona-duiven. G. Epping uit Nieuwveen deed 5 duiven mee naar Barcelona en ze wonnen alle 5 prijs. De eerste duiven staan op de plaatsen 95, 139 en 161. Theo Post uit Aagtekerke deed een duo mee naar de Koningsvlucht. Beiden wonnen prijs, waarvan de eerste op plaats 96.

… wordt vervolgd …