Het Marathonseizoen zet de vaart er in. Afgelopen weekend werd Agen ZLU en van de NPO Bordeaux en Ruffec gespeeld. Voor het eerst in twee weekenden werd de vlucht niet verplaatst. Met een lekker windje achter hadden de duiven op al deze ochtendlossingen het niet zwaar. Omdat er op vluchten zoals deze veel onervaren duiven worden gespeeld, is dat ook weleens lekker. Er werden opvallende prestaties neergezet door verschillende liefhebbers en dat gaat u in de column die over drie delen verdeeld zal worden, vanzelf lezen.

Bordeaux sector 1
Het brede concours van Zuid Nederland omvatte een mooi aantal duiven, namelijk 9.825. Om 7 uur op vrijdagochtend kregen deze duiven het startsein voor de reis naar huis. De snelste van deze grote koppel is die van Karin van der Aa uit Nieuwkuijk. Ze klokte de winnende duif om 17.06 uur op een afstand van 867 km. De winnende snelheid werd hierdoor 1.430 mpm. Ze had een grote voorsprong op de nummer twee, G.J. Hanssen uit Neer en de nummer drie Dennis Steeghs uit Uden.
De top 10:
1. Karin van der Aa, Nieuwkuijk
2. G.J. Hanssen, Neer
3. Dennis Steeghs, Uden
4. Michael Schmell, Huckelhoven
5. Michael Schmell, Huckelhoven
6. Mevr. Troisfontaine, Reijmerstok
7. Stitzinger-Janssen, Maastricht
8. Helmut-Geert Schmitz, Eijs
9. P. Arets, Kerkrade
10. Helmut-Geert Schmitz, Eijs
B. Raats uit Hoensbroek had 80% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste duif zit op de 45e plaats. P. Geerlings uit Landgraaf had 8 duiven mee. 7 hiervan wonnen prijs. Zijn eerste duif wint de 54e prijs. L. Sevriens uit Obbicht had 8 van de 10 duiven in de prijzen. Hij begint met de 81e prijs. Frans Huynen uit Susteren had hetzelfde resultaat. Hij begint op plaats 118. R. de Koster uit Kwadendamme had 80% prijs met 5 duiven mee. Hij begint met de 131e prijs. J. Hendriks uit Geleen zit een plaatsje verder. Hij had 100% prijs met 4 duiven. A. Hendriks uit Sibbe had 6 van de 7 duiven in de prijzen. Hij begint op plaats 150. Op plaats 171 en 173 beginnen Van Beveren en Kids uit Nieuw-Namen. Zij hadden 25 duiven mee en 21 prijzen. Tot slot … uit Heinkenszand komt Jac. van Madelgem. Hij heeft 4 van zijn 5 Bordeauxers in de prijzen. De eerste behaalde de 181e prijs.

Bordeaux sector 2
Een half uur na de duiven van sector 1 vertrokken de duiven van Noord en Zuid Holland. Hier waren 4.032 duiven in concours. Bij Toon en Piet Jacobs uit Nes a/d Amstel was het groot feest. Zij wonnen prijs 1, 3 en 4. Zij klokten hun eerste duif om 18.26 uur op een afstand van 912 km. De winnende snelheid werd berekend op 1.389 mpm. Twee mpm minder snel was de nummer twee van Hommes en Co uit Lutjewinkel.
De top 10:
1. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel
2. Hommes en Co, Lutjewinkel
3. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel
4. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel
5. Pieter Vreeling, Bodegraven
6. C. Mulder, Ouderkerk a/d Amstel
7. R.T. Letter, Hippolytushoef
8. Cor Schermer, Castricum
9. Hommes en Co, Lutjewinkel
10. K. Sneekes, Santpoort Noord
Nico Tetteroo uit Purmerend had 10 duiven mee en slechts één miste de prijzen. Hij begint met de 31e prijs. Wim Scheurwater uit Hendrik Ido Ambacht had 16 duiven en won 13 prijzen. Hij begint op de 48e plaats.

… wordt vervolgd …