Het duivenseizoen 2024 is er één met pieken en dalen. Het weer is ook zo wisselend als het gezegde zegt. We gaan van koel weer naar bijna tropisch en weer terug en ook de nodige buien hebben we dit seizoen al voorbij zien komen, wat er voor zorgde dat er meerdere vluchten moesten worden uitgesteld. Dit laatste was afgelopen weekend niet het geval. Er was een aangename temperatuur. De wind zat in de westhoek. Alle voorwaarden voor mooie vluchten met een vlot verloop. Natuurlijk zou het oosten van de aankomstgebieden in het voordeel zijn met deze wind, dat nemen we voor lief, want het is zo vaak andersom. Niets was minder waar. De duiven werden om 8 uur of 5 minuten later gelost en de duiven konden zonder buien richting hun hokken gaan vliegen. De reden dat de duiven niet om 7 uur of eerder waren gelost, was wegtrekkende lage bewolking met mindere zichten. Dat geeft mij altijd al een stukje wantrouwen. Maar er moet meer aan de hand geweest zijn in de atmosfeer, want het verloop van de vluchten was lang niet zo vlot als verwacht en ook de eerste duiven maakten niet de snelheid die je zou inschatten. Wat echter het meest tegenviel, was het nakomen van de duiven toen de prijzen waren verdiend … eigenlijk al tijdens de eindfase van het maken van de rangschikking. Op zaterdag liepen de dagfondvluchten ook voor geen meter, zodat je er zeker van kunt zijn dat de atmosfeer vol storingen zat voor de duiven afgelopen weekend. Toch zijn er altijd winnaars die het beste kunnen omgaan met de omstandigheden die er op dat moment heersen. Gezien de vele getekende duiven in de kop van de uitslag zijn deze winnaars uit het goede hout gesneden. Hoe verliep het in de verschillende sectoren en bij de ZLU en wie waren de uitblinkers. U leest het in deze column in meerdere delen. In deel 2 komt Perigueux voorbij van de sectoren 3 en 4 …

Perigueux sector 3
In werkgebied van sector 3 waren 7.954 duiven ingemand door 758 liefhebbers. De snelste duif arriveerde aan de Duitse grens in Beek (Gld). Het was bij Team Polman. Ze klokten hun winnende duif om 19.50 uur op een afstand van 849 km. De winnende snelheid van hen komt hiermee op 1.195 mpm, wat 13 mpm sneller is dan de nummer twee van W. Wessels uit Sibculo, wat omgerekend 7 minuut en 36 seconden verschil is. Team Polman had hiermee de snelste duif van de dag. Nummer drie is eigendom van Comb. Ten Cate uit Hattemerbroek, die 14 seconden tekort komt op nummer 2. De Top 10:
1. Team Polman, Beek
2. W. Wessels, Sibculo
3. Comb. ten Cate, Hattemerbroek
4. Harry Brundel, Marienvelde
5. Hauser & Bullee, Gorinchem
6. B. Lassche & zn, Enschede
7. Metzke & van Wijk, IJsselstein
8. Jozef Poelstra en zonen, Utrecht
9. J. de Graaf, Heerde
10. Jozef Poelstra en zonen, Utrecht
Harry Brundel korfde 11 duiven in en 8 hiervan staan in de uitslag. Martijn Schuerink uit Amersfoort liet wederom van zich horen op Perigueux. Hij heeft 5 prijzen van de 6 ingekorfde duiven en hij begint met de 21e prijs. Uit Azelo-Ambt-Delden komt Comb. Bos. Zij hebben 75% prijs met 12 duiven mee en beginnen op plaats 32. Bennie van Dijk uit Wapenveld heeft ook 75% prijs met 4 duiven mee. Hij start op plaats 38. M. Meyer uit Glane heeft 8 van de 10 duiven in de prijzen en zijn eerste prijs is de 42e. A. en J. v.d.  Stok uit Benschop deden 23 duiven mee en 17 staan in de uitslag. De eerste duif verdient de 46e prijs. Ook 17 van de 23 hebben Piet Heikamp en Marco van Doorn uit Zetten. Hun eerste duif staat op plaats 56. Comb. Beckers uit Lelystad korfde 13 duiven in en wint 10 prijzen, beginnend op plaats 60. Dirk Jansen uit Kampen heeft 80% prijs met 5 duiven mee en zijn eerste duif heeft de 75e prijs. Comb. Seelen uit Borne hebben 75% prijs met 12 duiven mee. Hun eerste duif staat op plek 86. Jan Hoogstraten uit Ankeveen heeft ook 75% prijs met 4 duiven mee en de eerste duif op plaats 109. W. Koele uit ’t Loo Oldebroek heeft hetzelfde resultaat en start op plaats 131. Arnold Kok uit IJsselmuiden korfde 12 duiven in en slechts 1 miste de uitslag. Hij start op plaats 136. Ben Roodbeen uit Renkum korfde 12 duiven in op Perigueux en hij haalt de 75% en start op plaats 140. Ruud Wienen uit Beuningen heeft 5 van de 7 duiven in de prijzen en begint op plaats 144. Mark van den Berg begint het jaar sterk. Op Perigueux hebben 13 van zijn 17 duiven prijs. Hij begint op plaats 154. Geert Tiemes uit Didam is de laatste met 14 van de 18 duiven in de prijzen. Zijn eerste duiven staan op plaats 158 en 159.

Perigueux sector 4
In het Noorden van Nederland waren 3.313 duiven ingemand door 283 liefhebbers. De snelste duif arriveerde ook hier aan de Duitse grens in het Drentse Klazienaveen bij H. Doek. Hij klokte zijn winnende duif om 21.31 uur op een afstand van 957 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.179 mpm, wat 16 mpm sneller is dan de nummer twee van Ab en Janny Klei uit Hefswal. Nummer drie is eigendom van U. Riemersma uit Buitenpost. De Top 10:
1. H. Doek, Klazienaveen
2. Ab en Janny Klei, Hefswal
3. U. Riemersma, Buitenpost
4. Comb. Arends, Oude Pekela
5. C & Gerard Koopman, Ermerveen
6. Gebr. Leideman, Collendoorn
7. Johan Jansen, Punthorst
8. Bert Bloemert, Staphorst
9. Jan Grootoonk, Bant
10. C & Gerard Koopman, Ermerveen
Een top 10, wat een verrijking was van mijn topografische kennis. Hefswal ligt bijvoorbeeld net boven Roodeschool en Uithuizermeden, en is dus één van de Noordelijkste dorpjes (in dit geval gehuchten) van Nederland.
D. Rotman uit Musselkanaal heeft 100% prijs met 5 duiven mee. Hij begint met de 22e prijs. Henri Hoeks uit Bovensmilde had ook 5 prijzen, maar 1 duif meer mee. Hij begint op plaats 27. A. Scholing uit Hoogeveen zit een plaatsje lager en heeft 3 van de 4 duiven in de prijzen. J.D. Bosma uit Augustinusga zit weer een plaatsje verder en heeft 19 van de 23 duiven in de prijzen.

… wordt vervolgd …