Voor Het Marathonduivenjournaal heb ik  5 vragen over de trainingsvluchten van de Marathonduivenliefhebbers en de plannen voor de eerste twee weekenden van het marathonduivenseizoen. Dit keer kreeg ik antwoord van Wim Gielen uit Breda, Jan van Gompel uit het Belgische Mol, Christianne Niks (van de Comb. Niks) uit Westerhaar, Rik Ros uit Lekkerkerk en Fabian Wendel (van Fabian en Johan Wendel) uit Assen.

  1. Hoeveel kilometers hebben uw marathonduiven al gehad de afgelopen weken?
    Wim: Mij duiven zijn mee geweest vanaf het mocht tijdens of na de Corona tijd. Ze zijn iedere week in de mand geweest volgens de het boekje van de NPO en Brabant 2000. Tot veertien dagen geleden toen heb ik ze ingekorfd in Hank … twee keer plus minus 400 kilometer duiven zijn alle keren goed thuis gekomen.
    Jan: De marathonduiven hebben een 1600km op de teller staan.
    Christianne: De ouden +/- 1500km. en de jaarlingen +/-1700km. Negen jaarlingen en één oude duif (voor Barcelona) zijn mee naar Orleans.
    Rik: Mijn duiven zijn vanaf het eerste weekend in de mand gegaan, inclusief de uitgestelde dagfondvlucht van afgelopen weekend. Ze zitten dus ruim boven de 1000 km. Ik doe dan mee aan het officiële programma van onze afdeling.
    Fabian: De jaarlingen zijn tot op heden alle vluchten mee geweest. Afgelopen weekend hebben ze hun 1e dagfond vervlogen (550 km). In totaal komen ze op een dikke 2000 km op dit moment. De oude garde is de 1e ‘trainingsvlucht meegeweest, daarna heb ik ze tweemaal vastgehouden met als reden dat de vlieglijn (zeer oostelijk) mij niet aanstond. Ik was de eerste vlucht ook meteen een oude ervaren rot kwijt. Het lijkt net alsof ze meer moeite hebben met deze vlieglijn, ten opzichte van onervaren duiven. Daarom even twee week vastgehouden, maar ze zitten nu al weer een poos volop in de running en hebben een 1400 km in de vleugels.
  2. Heeft u uw vliegduiven verduisterd en zo ja tot welke datum?
    Wim: De duiven zijn niet verduisterd. Dat doe ik nooit.
    Jan: Ik heb de vliegduiven niet verduisterd, maar ben wel aan het bijlichten vanaf 21 juni.
    Christianne: Een beetje tot de vluchten begonnen.
    Rik: Ik heb 2 vlieghokken voor de oude duiven tot mijn beschikking. Het ene hok is al vrij donker daar heb ik geen verduistering toegepast. Op het andere hok heb ik het wel gedaan en dit tot 1 juli. Is afwachten hoe dat uitpakt.
    Fabian: Nee

  1. Hoeveel duiven hadden jullie afgelopen weekend mee en op welke vlucht en hoeveel kilometer?
    Wim: Alle vliegduiven zijn vanaf het begin mee gegaan 46 stuks en afgelopen week dus in Hank ingemand. De duifjes kwamen goed naar huis.
    Jan: Dit weekend hadden we een 60 tal duiven mee op de vlucht Chateauroux 550km en Limoges 692km
    Christianne: Dit weekend zijn er naar Orleans 9 jaarlingen en 1 oude duif. De rest hebben we zelf weggebracht naar Heteren 83 km. en ze zijn zondagavond 33 km weggebracht.
    Rik: Afgelopen weekend had ik 53 duiven mee op Blois. Uiteindelijk kwamen de duiven korter bij naar rond de 450 kilometer.
    Fabian: Ik had 18 duiven op de dagfond (Troyes, 550 km), dit waren 6 duivinnen, waarvan 2 overjarige en 12 jaarling doffers. Op de korte vlucht (Blankenheim, 280 km) had ik 12 oude doffers en 1 oude duivin mee.
  1. Hoe kwamen de duiven afgelopen weekend naar huis?
    Wim: De duifjes kwamen goed naar huis.
    Jan: De duiven kwamen dit weekend tussen de buien redelijk vlot thuis
    Christianne: Verschillend altijd natuurlijk achterin de prijzen maar dan komen ze wel goed thuis. De bewezen fondduiven wel het laatst en dan knijp je hem soms wel.
    Afgelopen maandag op de dagfond hadden we een taartjong van 2019 (Harold Zwiers x Hans Radstate) voorop. Het was goed voor een middenmootprijsje. De duiven, die terugkwamen, waren allemaal strondnat met rode nopjes dikke ogen … echt zielig. Zij was als 2e Get meegegeven want ik zie wat in haar de 1e get oude duivin kwam als 2e. Zij moet als het nog kan naar Barcelona en was nu net na de prijzen. Er moeten nog 2 taartjongen komen, dus het ging redelijk. Het was echter geen weer hier in het oosten.
    Rik: Duiven kwamen redelijk vlot naar huis. Ik begon niet vroeg maar dat kan ik ook niet verwachten. 8 duiven in het samenspel in de prijzen is prima. Ik moet er staan over 2 weken en daar probeer ik de duiven naar toe te brengen. Dan moet de vorm er zijn.
    Fabian: Opvallend was dat ik op de dagfond drie duivinnen kreeg, voor er een doffer thuis was. Ik vermoed dat de duivinnen beter tegen de extra nachten mand kunnen. Ze waren aan de late kant, maar ik draai er 17 vd 18 binnen twee uur.
    Op de korte vlucht had ik één duif redelijk op tijd, ze waren zo weer thuis.

  1. Half juli gaat het marathonseizoen van start met St. Vincent (middaglossing) en Pau en de week erna Perigueux of Bordeaux voor de middaglossing en Agen ZLU. Welke vluchten gaan jullie meedoen en hoe groot wordt de ploeg?
    Wim: Ik ga mee doen op St. Vincent met 8 tot 12 duiven. Als ze mij aanstaan, ga ook mijn debuut maken op de ZLU op Agen met een 14tal jaarlingen. Verder ga ik meedoen op Bordeaux. Daarna zie ik het wel welke duiven er nog mee kunnen naar DAX en BERGERAC. Of een ander vlucht heel afhankelijk van de stand van de pennen.
    Jan: We beginnen op Pau met 2 stuks … dan Agen met een 25 tal jaarduiven. Op Barcelona gaan een 30 duiven mee en als laatste proberen we naar Perpignan met een 20 duiven te gaan.
    Christianne: We beginnen met Limoges hier gaan 9 ouden en 1 jaarling mee. Met St. Vincent gaan er 6 mee. Daar is er nog geen 1 geweest … wel 3 ervan in Dax. Dan komt Perigueux daar gaan veel jaarlingen mee we schatten tussen de 15 en 20.
    Rik: Ik heb mijn overjarige duiven (25 stuks) klaar gemaakt voor de eerste 5 vluchten t/m Barcelona, dus 2 middaglossingen en 3 maal de ZLU. Ik verdeel de duiven en probeer zo iedere vlucht minimaal 1 bewezen duif mee te geven. De jaarlingen gaan allemaal mee in hetzelfde weekend, ik verdeel deze over Bordeaux en Agen. Is  het voor de wind dan speel ik alle jaarlingen op  Bordeaux. Ik speel alleen nest en de meeste duiven komen dit jaar voor het eerst op een jong.
    Fabian: Hier zijn de duiven net bij elkaar gebracht op een mooie laag erwtenstro. Ze mogen op eitjes komen. We gaan nog puzzelen welke duif waar naar toe gaat, hier zijn we nog niet over uit. We hebben in ieder geval een flinke ploeg doffers (23 momenteel, er mist nog 1 van de dagfond) en 9 duivinnen. Het is een gek jaar door Corona, dus ideaal om eens te testen hoe het nestspel bevalt.

Allemaal bedankt voor de medewerking en succes de komende anderhalve maand!!!