Voor Het Marathonduivenjournaal heb ik  5 vragen over de trainingsvluchten van de Marathonduivenliefhebbers en de plannen voor de eerste twee weekenden van het marathonduivenseizoen gesteld aan 5 liefhebbers: Ben Löwik (Gebr. Löwik uit Almelo), Gert-Jan de Hoogh (G.J. de Hoogh en zn uit Oosterjout), Johan Meulendijks uit Bakel, André Driessen (Driessen en zn uit Wijchen) en Rob Timmermans uit Schellingwoude.

 1. Hoeveel kilometers hebben uw marathonduiven al gehad de afgelopen weken?
  Ben: De meeste duiven hebben tussen de 1000 en 1400 km afgelegd tot en met 28 juni.
  Gert-Jan: De duiven hebben tot nu toe 1296 km gevlogen.
  Johan: Mijn duiven hebben nu 1749 km verdeeld over 8 vluchten gehad.
  André: Ongeveer 1000km (De meeste heel wat meer want ze kwamen niet zo vlot af)
  Rob: Ongeveer 1.200 km met vier vluchten en een paar lapvluchtjes.
 2. Heeft u uw vliegduiven verduisterd en zo ja tot welke datum?
  Ben: De duiven zijn wel een beetje afgeschermd tegen teveel licht, om ze een beetje rustig te houden. Verduisteren kun je het niet noemen. We hadden half maart onze 30 koppels vliegduiven (incl. 40  jaarlingen ) bij elkaar gelaten, maar van slechts  5 koppels jongen laten grootbrengen door voornamelijk  late jongen en taartvluchtjongen. De andere koppels   meest 15 dagen laten broeden en toen alles weer gescheiden tot nader orde. Het was allemaal erg onzeker i.v.m.    Rond 7 mei alles maar weer bij elkaar gelaten op goed geluk, omdat de duivinnen te driest werden. Op verse eitjes daarna  alles zoveel als mogelijk op de eerste vluchtjes ingekorfd. Steeds  bijna alles ingekorfd tot nu toe.
  Gert-Jan: Ja, we hebben de duiven verduistert tot we het bericht kregen dat we gingen spelen. Misschien had het iets langer gemoeten maar dat zal de komende weken uitwijzen
  Johan: Ik heb de duiven niet verduisterd, maar ben van 21 juni voor de eerste keer aan het bijlichten.
  André: Nee
  Rob: Nee, niet verduistert. Sinds een paar jaar wordt er wel vanaf de langste dag bijgelicht.
 3. Hoeveel duiven hadden jullie afgelopen weekend mee en op welke vlucht en hoeveel kilometer?
  Ben: Afgelopen weekeinde hadden we een trainingsvlucht van Kerkrade, ca. 170 km, 28mee, meest oude duiven en een aantal jaarlingen. Verder hadden we een midfondvlucht, donderdag ingekorfd, met warm weer voor 22 vooral jaarlingen. Mooi 2 nachten mand, moeten ze ook leren.
  Gert-Jan: 63 op Melun 366 km en 36 op Roye 260 km.
  Johan: Zondag waren er 91 mee naar Roye, afstand 290 km.
  André: Wij hadden 42 duiven mee
  Rob: 113 mee gehad op Roye, 340 km. 
 4.  Hoe kwamen de duiven afgelopen weekend naar huis?
  Ben: Zelfs nog een paar staartprijsjes gepakt met onze jaarling Kwamen ook echt vlot terug.
  Gert-Jan: Super … van beide vluchten.
  Johan: Duiven kwamen vlot naar huis, maar kan altijd beter. En het is nog een korte de afstand.
  André: Ze kwamen redelijk naar huis en zondag kwam de laatste nu 2 weken achter elkaar alles thuis
  Rob: Ze kwamen wel goed, mis er nog twee.
 5. Half juli gaat het marathonseizoen van start met St. Vincent (middaglossing) en Pau en de week erna Perigueux of Bordeaux voor de middaglossing en Agen ZLU. Welke vluchten gaan jullie meedoen en hoe groot wordt de ploeg?
  Ben: Hier beginnen we met Limoges 820 km, een week voor St. Vincent. Gelukkig mogen er nu wel jaarlingen worden gezet. Daar gaan we ook gebruik van maken, omdat we onze jaarlingen graag een keer gespeeld hebben op de grote fond.  De meest ervaren gaan  het eerst mee, de rest volgt in de loop van het seizoen op ofwel  Perigueux  910 km of Bergerac 950 km 1x vinden we voldoende als jaarling. St.Vincent  is de volgende vlucht , en daar gaan ca. 6 of 7 op ingezet worden. Omdat je vooraf  bijna niets goed  kon plannen als nestspeler  kunnen we niet optimaal inkorven. Maar we zijn al lang blij dat we weer de mogelijkheid om onze duiven weer te laten vliegen op de vluchten. Zodat er ook  goed geselecteerd kan worden.
  Gert-Jan: St. Vincent 7 stuks en ik denk op Bordeaux 30 stuks. Al mijn jaarlingen maak ik klaar voor Bergerac. 
  Johan: Naar Pau gaan er 6, St. Vincent 12, Agen oud 8, Agen jl 15, Bordeaux 40 en Barcelona 6 en dan zien we wel verder. Ze gaan op eieren van 10 tot 14 dagen mee.
  André: Waarschijnlijk 6 tot 10 naar St. Vincent … dat ligt er vooral aan hoe ze de komende weken afkomen en het trainen bij huis moet beter en dan spelen we Perigueux maar hoeveel kunnen we nu nog niet zeggen. Agen was ook de bedoeling maar doordat we al een paar goede duiven zijn verspeeld zal dat wel volgend jaar worden.
  Rob: St. Vincent waarschijnlijk niet. Op Pau gaan er tussen de 15 – 20 duiven mee. Op Agen gaan de tweejarigen zoveel mogelijk mee.