Voor Het Marathonduivenjournaal heb ik  5 vragen over de eerste weken van het vliegprogramma gesteld aan 4 liefhebbers. In deze editie leest u de antwoorden van Danny namens Dries de Hoogh en zn, Henk Boertje, Auke Heidstra en Peter van den Berg, namens de gehele familie.

 1. Hoe vaak en hoever hebben jullie je vliegduiven zelf afgericht? Zit er onderscheid tussen de oudere duiven en de jaarlingen?
  Danny: Wij hebben onze vliegduiven een keertje of 4 weggebracht. Dit hebben we gedaan in een stapje, eerst een kilometer of 10 en daarna 24 kilometer en dat was in Wernhout. Verder konden wij die tijd nog niet, want dan kwamen we in België. Wij maken in het begin van africhten nog geen onderscheid met oude duiven en jaarlingen. Wij hebben afgericht om de duiven bezig te houden, maar ook onszelf. In de coronatijd was er vrijwel niks te doen en als de duiven dan klapperend thuiskomen kan je toch heel erg genieten van onze prachtige hobby.
  Peter: De jaarlingen zijn 2 maal zelf weggebracht naar 40 km en de Ouden 1 keer naar 40 km.
  Auke: Voordat het vliegseizoen begon heb ik de ervaren duiven twee keer afgericht, de jaarlingen  hebben als jonge duif geen korf gezien en zijn vijf keer voor het vliegseizoen 2020 afgericht: vanuit  het zuiden  15 en 20 km, Zuidwesten 40 kilometer, noordwesten 30 kilometer en noorden ook 30 kilometer.
  Henk: Ik ben begonnen met de duiven een keer voor de vluchten weg te brengen naar Twello ongeveer 50 km. Alles mee dus pusminus 44 duiven.
  2. Hoe vaak hebben jullie de duiven met de vrachtwagen weggehad en welke vluchten waren dat?
  Danny: Nu hebben we ze 5x meegehad. Ze zijn vanaf het begin af aan meegegaan want onze visie is dat duiven ervaring en veel ritme moeten hebben:
 • Weert, ongeveer 70 km
 • Ittervoort, ongeveer 95 km
 • Niergnies, 200 km
 • Peronne, 233 km
 • Pontoise, 345 km (20-6, 15 weduwmannen)
 • Pt. St. Maxence, 300 km (21-6, 10 nestduiven)
  Peter: De jaarlingen zijn met de vrachtwagen naar  45 -94-204-244 en 330 km geweest . De oude duiven naar 94-204-244 en 429 km.
  Auke: Wij hebben nu in Afdeling 11 vijf vluchten gehad en al mijn duiven zijn mee geweest,  drie binnenlandse vluchten, een Duitse vlucht en afgelopen zaterdag een Belgische.
  Henk: Inmiddels is de vliegploeg geslonken naar ruim 40 duiven. De duiven hebben nu 6 vluchten gehad met de club mee en nog een paar in het verschiet. Mijn duiven gaan in principe altijd met de club mee en de vluchten die vrijdags georganiseerd worden op Kerkrade. 

3. Hoeveel duiven hadden jullie afgelopen weekend mee en op welke vlucht en hoeveel kilometer?
Danny: Pointoise, 345 km (15 weduwnaars) en Pont St. Maxence, 300 km (10 nestduivinnen)
Peter: 46 jaarlingen zijn ingekorfd op Pont St. Maxence en de oude duiven in Hank (vlucht Sermaises) voor 429 km. Auke: Afgelopen weekend mijn hele vliegbestand van veertig vliegduiven mee op Chimay en de afstand voor de duiven was 365 km.

4. Hoe kwamen de duiven afgelopen weekend naar huis?
Danny: Deze week hadden wij op de eerste midfondvlucht van het seizoen Pontoise 49 duiven mee waarvan 15 weduwmannen voor de overnacht en 34 weduwmannen voor het programma. We hadden 33 prijzen en begonnen met de 18e 31/34 programma duiven vlogen prijs en 3/15 overnacht duiven hadden prijs. Ze kwamen lekker af en fris thuis. Ze waren ook allemaal zo thuis. Pontoise was voor ons 345 kilometer.
Zondags hadden we onze nestduiven mee (10) en deze ploeg bestaat vooral uit duivinnen en enkele doffers. Ze werden gelost vanuit Pt. St. Maxence en dat is voor ons ongeveer 300 km. Ook die kwamen lekker naar huis en waren zo allemaal thuis.
Peter: De duiven kwamen van alle twee de vluchten prima naar huis … in een goede conditie en het was voor de jaarlingen de eerste keer twee nachten mand.
Auke: Zaterdagmorgen zijn de duiven om 7.15 uur gelost en volgens de lossingscommissie een matig vertrek. De duiven kwamen goed af met 14 van de 40 duiven in de vereniging in de punten. In  2,5 uur waren ze op een jaarling doffer na weer thuis. Deze was zaterdagavond weer paraat. Vooral mijn twee jarige duivinnen kwamen goed. Ook beginnen de jaarlingen het spelletje te snappen
Henk: Mijn duiven kwamen afgelopen zaterdag matig thuis.

5. Half juli gaat het marathonseizoen van start met St. Vincent (middaglossing) en Pau en de week erna Perigueux of Bordeaux voor de middaglossing en Agen ZLU. Welke vluchten gaan jullie meedoen en hoe groot wordt de ploeg?
Danny: Onze ploegen gaan enkel naar de middaglossingen. Wij zijn een allround hok en niet alles is afgestemd op de marathon. We hebben een ploeg van in totaal 25 fondduiven en wij denken dat we beter alles op 1 ding kunnen afstemmen en onze keuze is gevallen op de NPO middaglossingen. Dit omdat hier meer duiven in concours zijn over het algemeen. Voor St. Vincent hebben we op papier een topploeg met ‘Anita’ die vorig jaar als jaarling 2x bij de eerste 100 nationaal speelde met 2x meegeven. Ook ‘De 48’ die 8e Gouden Crack FZN Afdeling 1-2-3 in 2018 werd. Maar ook speelde hij de laatste 2 jaar op 6 vluchten 5x bij de eerste 100 provinciaal/NPO. Uiteindelijk gaan er als het goed is 6-7 naar St. Vincent en naar Bordeaux een stuk of 10. Voor beide vluchten hebben we een mix van nestduiven en weduwmannen. De overige duiven zijn vooral jaarlingen die we nog een paar dagfondvluchten/midfondvluchten laten maken en dan gaan ze naar Bergerac. Dan hebben ze hopelijk genoeg ervaring (als jonge duif gaan de fondduiven elke vlucht mee tot en met Orleans) en hopen we op een mooie uitslag.
Peter: Naar St. Vincent zullen er 15 tot 20 mee gaan en in datzelfde weekend 5 naar Pau. Een week later 20 naar Bordeaux middaglossingen 15 tot 20 naar Agen ZLU.
Auke: In sector vier beginnen we een week eerder met Limoges (878km). Het is de bedoeling om daar 10 stuks aan mee te doen en dan vooral de tweejarigen dat zijn duiven die weinig of geen ervaring op de overnacht hebben, indien mogelijk gaan deze in dit verkorte seizoen drie keer mee. Een week later hebben st Vincent (1187km) daar gaan, zoals het nu lijkt, zeven duiven aan meedoen. Dat zijn de wat oudere duiven met flink wat ervaring, deze ploeg gaat ook weer mee op Dax (1173km). Op de laatste vlucht Bergerac (1108km) zullen jaarlingen de gelegenheid krijgen wat ervaring op te doen. Aan de ZLU vluchten doen we niet mee.
Bij deze wens ik iedereen veel succes in het marathonseizoen 2020!
Henk: Op Limoges, voor ons de eerste overnachting in het VNCC, gaan er ongeveer 8 tot 10 mee. Een week later op St. Vincent  gaan er 6 mee. Weer een week later 10 jaarlingen op Perigueux. Met als klap op de vuurpijl Barcelona … 3 of 4 gaan er hier op mee. Samen met Dax en Bergerac 6 overnachtingen.

Mannen, bedankt weer voor de info, en veel succes de komende tijd met de trainingen en straks de eerste vluchten.