De start van deze column begint met een bekentenis. Eigenlijk wilde ik ‘het winterseizoen’ opschrijven. Dat slaat anno 2020 nergens meer op. Op de kalender staat vanaf 21 december dat het winter is en in november kun je al te maken hebben met periodes van nachtvorst en maximale temperaturen van rond de 5 graden. Anno 2020 komt het kwik vaker in de dubbele cijfers in november dan dat we aan nachtvorst kunnen denken. Dus deze periode noemen we als duivenliefhebbers, maar altijd het stille seizoen. Winters hebben we al jaren niet gehad. Het stille seizoen is extra stil dit jaar vanwege COVID-19 … geen kampioenenhuldigingen, forums, geen tentoonstellingen en duivenkeuringen van Gert Jan Beute. Van de meesten ben ik geen groot liefhebber. Ik laat me weleens zien op een kampioenenhuldiging, maar dat voel ik meer als een verplichting dan dat ik er me op verheug …

Geen Marathonduivenjournaaldag
Zoals ik net schreef mis ik de kampioenenhuldigingen niet zo … maar dat is ook niet helemaal waar. Als ik er eenmaal was, vermaakte ik me wel. Je sprak weer eens liefhebbers face-to-face (of in mooi oud-Nederlands van aangezicht tot aangezicht). Dat is toch veel persoonlijker als via de mail, app of zelfs door de telefoon. Tentoonstellingen bezoek ik hooguit één per jaar … van de eigen club in Doorn. Forums zijn veel van het zelfde … vooral als er een dierenarts in zit: Wat moet ik geven om beter te gaan vliegen? Wat zou … aan de duiven geven … hij is niet bij te houden? Weinig duivenmelkers zijn in staat vragen te stellen waar je van de antwoorden wat kunt opsteken. Duivenkeuringen vind ik echter soms wel leuk … ze werken op mijn lachspieren en zeker als je de voortschrijdende visie volgt van de duivenkeurder. Het zijn leuke avonden, het is eigenlijk niets anders dan vermaak. De mand is de enige die echt kan keuren. Slappe en beroerde duiven worden door redelijk tot zeer goede duivenliefhebbers niet gekweekt. De mand heeft immers deze zwakke broeders en zusters er al uit gefilterd en bij de jonge garde die je nog moet gaan spelen, vallen ze snel af. Het blijft leuk om soms een keuring te bezoeken. Juist in deze tijd begin ik het zelfs te missen.
Dit jaar heb ik moeten besluiten op de jaarlijkse Marathonduivenjournaaldag in Soest te annuleren. Ik merk aan mezelf dat ik daar van baal. De verkoop gaat nu alleen via internet op de site van Leo Snel (Duiven.net). Dat balen zet zich om in lusteloosheid om schenkingen te vragen aan goede vliegers en lezers van Het Marathonduivenjournaal. Als u gewend bent, dat ik u bel en ik heb dat nog niet gedaan … mijn belletje of dat van Romy (die mij helpt en stimuleert) komt er aan. ?
De motivatie om stukjes te schrijven is gelukkig nog steeds groot. Helaas kan ik geen bezoeken afleggen, omdat COVID om de hoek blijft liggen. Het zal dus via de mail gaan, net als in het vliegseizoen.

Toppers 2020
Wat ik helaas merk is het volgende. Er zijn (te) weinig liefhebbers die spontaan mee werken aan de rubriek ‘De Topper 2020 van …’. Dit vind ik best jammer, omdat het een kijkje geeft bij de liefhebbers over welke duiven goed bij hen presteren en welke achtergrond de duiven hebben. Veel marathonduivenliefhebbers hebben wel één of meerdere duiven die aan ‘de eis’ (een prijs 1:100) voldoen. Heeft u zo’n topper? Stuur een mail met foto en informatie over de topper en we plaatsen het op Het Marathonduivenjournaal.
Ik stuur als stimulans ook regelmatig mailtjes naar liefhebbers, waar ik een e-mailadres van heb om aan deze rubriek mee te doen. Ik hoop na deze oproep op meer respons.

Lezers
Ik merk dat in dit jaar met COVID-19 dat de groep vaste lezers van Het Marathonduivenjournaal met 20% is gestegen. Ik ben daar heel dankbaar voor en ik hoop dat deze lezers blijven lezen. Daarom is de oproep van hierboven zo noodzakelijk. Als er veel stof is om over te schrijven, kunnen wij (mijn groepje columnisten en ik) artikels blijven maken zonder dat het heel veel moeite kost en dan groeit het plezier, wat we toch al hebben bij het schrijven van de columns, verhalen en reportages.

Lezers en inzenders van materiaal bedankt voor jullie steun en veel leesplezier!!!