Romy van den Herik uit Tilburg is een vaste columnist van Het Marathonduivenjournaal. Het is leuk om mee te kijken met een jonge duivenmelkster. Romy is de dochter van ‘munne maat’ Swa. Van hem hebben we helaas in 2019 afscheid moeten nemen na een stoere strijd tegen de gevreesde ziekte met de ‘K’. Gelukkig zet Romy de traditie voort … de duivensport. Fantastisch dat ze ons met regelmaat mee laat genieten van haar duivensportbeleving. Deze keer vertelt ze wat over de kweek …

Seizoen 2020 een seizoen waar ik erg veel zin in had en heb. Was het vorig jaar hectisch door het afstuderen en het overlijden van ons pap. Dit jaar kon ik er meer aandacht aan geven en de slordigheidsfouten van 2019 herstellen.

Dat ik bezig was met de kweekkoppels bleek wel toen ik bijna in slaap viel en ineens recht op zat in bed met voor mij het idee: Mijn twee favoriete duiven moesten tegen elkaar. ‘Zussie’ op dit moment mijn beste vliegduif(vin) tegen ’De Bonte’. Mijn grote trots en op de één na beste vliegduif die met pensioen is. Omdat ik al fijne jong heb uit ‘Zussie’ met een zoon van ‘De Bonte’, leek dit mij een goed idee.

Voor 2020 had ik vijf kweekkoppels. Grotendeels de kwekers van Gerrit en Jaco aangevuld met twee vliegduivinnen (‘Zussie’ en ‘Nienke’).  Nienke heeft aan beide kanten mijn favoriete doffers zitten,  ‘De Genaaide’ en ‘De Bonte’. Zij is gekoppeld aan ‘De Genaaide’. Daarnaast heeft ‘Keesje’ (duivin Cees Nijdeken uit ‘Brenda’ maal ‘Zilverpenne’) haar eerste zit op het kweekhok.  Ze is gekoppeld aan ‘Pietertje’,  een doffer uit de lijnenteelt (uit dochter en kleinzoon) van de beroemde ‘Carteus Giant’ van Gerrit en Jaco.

De kwekers zitten nu zelf op hun tweede leg. En wat zijn ze trots … geweldig om te zien.  De eerste leg heb ik ondergelegd bij de vliegduiven. Ieder koppel 1 jong.

Het toeval kwam dat ik dit jaar een heel mooi moment mocht meemaken. Tijdens het controleren waar er jong waren geboren, kwam ik aan bij ‘Rocky’ en ‘Eefje’. Broedend op 1 ei van … jawel … ‘De Bonte’ en ‘Zussie’. Eefje zat op het nest en terwijl ik haar optil zie ik dat het kleintje er bijna uit is. Ik ben er gehurkt bij gaan zitten en heb een kwartier ‘Eef’ haar buik omhoog gehouden en wat was dat gaaf. En dan ook nog een jong van ‘De Bonte’ en ‘Zussie’. ‘De Bonte’ was ons pap’s lievelingsduif.
Dit jong verdiende een speciale naam. Hij gaat nu als het leven als ‘Franco’ … Fran van François en Co van Jaco. Franco is tevens geboren op de geboortedag van Jaco.

Daarnaast was het toeval dat ik de enkele ringen die ik had, zou omgeven op datum van geboorte. En laat de ring van ‘Franco’ net eindigen op 35 … net als zijn vader ‘De Bonte’.  Net als zijn vader is het een boefje… Toeval of niet … de tijd zal het uitwijzen.

Romy