Dit jaar heb ik een koppel samengesteld uit 2 duiven welke wij van Corné van Oeveren hebben gekregen. In 2017 hebben wij een 10-tal eieren bij hem gehaald uit zijn kwekers en hiervan hebben wij er nog 5 over. Het koppel bestaat uit een vale doffer (677). Deze heeft als moeder, de moeder van Nassau (4e Nat. Bergerac). Deze duivin komt uit de beste lijnen van Arjan Beens en Jelle Jellema. De vader is een kleinzoon van Snelle Jelle, Miss Sjaan en een Inteelt zoon van Toon (Verweij-De Haan).

Van alle jongen die wij van Corné gekregen hebben, was dit direct mijn favoriet. Het is een duif die altijd opvalt in het hok, maar wel een hele rustige uitstraling heeft. Aangezien zijn halfbroer heeft laten zien dat het nachtvliegen in het bloed zit, was ik er heilig van overtuigd dat hij onze eerste nachtvlieger zou gaan worden.

Nu wil het dat wij afgelopen jaar op St. Vincent een hele vroege hadden en dat deze duif een deel van nacht moet hebben doorgevlogen om aan de behaalde snelheid te kunnen komen. Dus deze eer is niet meer weggelegd aan de vale van Corné. Maar ’s nachts draaien is ons nog niet gelukt. Dus wie weet!

Vorig seizoen hebben wij hem als jaarling op de programmavluchten ingespeeld en is hij 2 dagfondvluchten mee geweest. Op Bourges wist hij prijs te winnen.  Iets wat wij graag zien. Vervolgens speelden wij met het idee om hem op Bergerac spelen, maar was hij was toen te ver in de rui. Vorig jaar hadden wij hem op een dochter van onze 2e nationaal Limoges staan en hebben hier nog een knappe duivin uit overgehouden. Dus ook als kweker verwacht ik veel van hem.

De duivin (678) komt dus ook bij Corné vandaan. Haar vader komt bij Baas en Berg vandaan en is ook de vader van 5e NPO Orange 2017 ”Jean Valjean”. Haar moeder komt uit de beste lijnen van Arjan Beens en is een kleindochter van The Great Warrior (13e NPO Perigueux), De 028 (5e Nat. St. Vincent), Mr Beautiful (33e NU Brive) en Olympic Miss Gijsje (Olympiade duif in Nitra, Slowakije). Zussen van de moeder zijn al moeder van o.a. 2e en 4e NPO Perigueux 2018 bij Corné van Oeveren.

De 678 had een wat moeilijke start van het seizoen, maar kwam er al snel doorheen en wist een aantal prijsjes te winnen op Vitesse en Midfond vluchten (o.a. een 57e Melun tegen 777 duiven). Uiteindelijk hebben wij haar op de laatste overnachtvlucht van Perigueux (2 weken na Melun) gespeeld en was ze onze 2e duif, ze won de 29e NPO, 97e Nationaal Sector 3. Het was best een zware vlucht (ze haalde 702 mpm) en hier waren wij dan ook erg tevreden mee. De 678 was aanvankelijk een erg klein vetblauw duivinnetje, maar is ondertussen flink uitgegroeid. Ik kan me haast niet voorstellen dat het bij deze ene prijs gaat blijven en ook haar nestzusje staat mij erg aan.

Rond de jaarwisseling was Corné bij ons om bij de duiven te kijken. Het viel hem op dat onze overnachtduiven qua formaat en type nogal veel verschillen en dat niet al onze duiven aansluiten bij zijn type duif. Hij gaf ons dan ook het advies om zijn duiven op elkaar te zetten. Het leek mij dan ook niet minder dan logisch dat ik de in mijn ogen beste doffer en beste duivin op elkaar zou zetten. Bovendien was Corné over beide duiven erg te spreken.

Voor het komend jaar zijn dit 2 duiven welke nu een volledig overnachtprogramma kunnen gaan meedraaien. Mijn verwachtingen zijn hiervoor best hoog. Immers hebben de voorouders en ook halfbroers en zussen van deze duiven bewezen absolute kop te kunnen vliegen. Ook hebben wij de afgelopen jaren bewezen op dit hok nationale kopduiven te kunnen draaien. Maar de vliegploeg mist wel wat ervaring en een groot deel zal voor het eerst de overnacht op gaan, dus een garantie is dat zeker niet.

Op dit moment hebben ze ongeveer een week eieren. Ben erg benieuwd hoe de jongen gaan opkomen en of ze in de toekomst wat gaan presteren.

Evert, Jos en Erik van den Brakel