Het is eind augustus … de marathonvluchten 2023 zitten erop. Tijd om na te denken over: Hoe is het gegaan; Waar liggen de verbeterpunten; Waar heb je geen invloed op?
Elk seizoen is op zichzelf bijzonder en ook het seizoen 2023. Na enkele weken koud weer, ging ook nog eens de wind naar het Noorden. Ook de eerste marathonvluchten waren vluchten waar de duiven moesten werken. Daarna kwamen er ook makkelijkere vluchten en de laatste weken hadden de duiven, maar zeker ook de lossingsverantwoordelijken, te maken met regenbuien. Vooral in het weekend van Bergerac en Narbonne waren de vluchten talrijk en hadden de lossingen (achteraf! en misschien ook wel vooraf) beter gekund.

De Inspeelvluchten bij ons (2)
Op 20 mei vloog de ploeg met ervaren duiven (27 dit keer) voor de vierde vlucht naar Pont St. Maxence. De wind was Noord en om half 10 werden de duiven gelost. De eerste duif was er om 15.51 uur. Dit was nog goed voor een prijsje. De doffer die onze eerste duif was op deze vlucht won later de 15e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.532 duiven. Hij had op Pont St. Maxence 8 minuten voorsprong op onze tweede duif. Deze doffer won één van de laatste prijzen in onze club. Ruim een uur na onze eerste duif hadden we 22 duiven thuis van de 27. Eén doffer bleef achter. Deze doffer hadden we de week ervoor thuisgelaten, omdat hij de twee eerste vluchten niet goed thuis kwam. Het vreemde is dat hij in 2022 prijs won op een niet makkelijke Bergerac.
Ondertussen hebben we de onervaren duiven een keer of 5 zelf weggebracht. Hiervan bleven er 12 van weg, waar er later in het seizoen nog 3 van zijn teruggekomen.
Na deze eigen africhtingen was het op 27 mei tijd dat ze (29 stuks) werden ingemand samen met 25 ervaren duiven voor Niergnies. Ze werden om 7.45 uur gelost met een NO wind. De ervaren ploeg kwam goed, maar de onervaren ploeg stukken minder. Voor hen was het de eerste keer in de vrachtwagen. De eerste ervaren duif was er om 11:54 uur. Binnen een half uur waren er 20 ervaren duiven thuis. Ruim een uur later waren die op één na thuis. Degene die we miste, won in 2022 de 100e nationaal St. Vincent ZLU. De eerste onervaren duif van deze vlucht was er om 12:13 uur. In de avond misten we er nog 7, waarvan er in de volgende ochtend slechts één bij kwam.
De week erna (3 juni) gingen er 23 ervaren duiven naar Melun (ingemand in Hank). De duiven werden om 6.45 uur gelost met een NO wind met kraakhelder weer. Onze eerste duif was er om 13.43 uur. Dit was dezelfde duif als de week ervoor. Deze duif miste in het marathonduivenseizoen net van Agen en is verder niet meer meegeweest. Het grappige was dat hij als jaarling niet goed afkwam, maar omdat we jaarlingen niet selecteren (of ze moeten het heel bont maken), mocht hij blijven. Hopelijk beloont hij volgend jaar ons geduld. Hij was op Melun een kwartier voor de tweede. Om 15 uur hadden we 15 duiven thuis en om 16.19 waren er 21 van de 23 thuis. Deze twee duiven bleven achter. Een doffer die op Bergerac 2022 fatsoenlijk prijs won en een duivin die in 2022 de 66e nationaal Marseille won. We werden er op dat gebied wel een beetje moedeloos van. Je gaat aan alles twijfelen als er relatief veel duiven achter blijven. Onze duiven worden regelmatig gecontroleerd door dierenarts Marco van Doorn. Dit is naar alle tevredenheid. Als er wat is, worden ze daarvoor behandeld, zoals voor het seizoen een lichte besmetting van het geel bij meerdere duiven. Ze kregen daarvoor een pilletje. Ook in het seizoen hebben enkele duiven weleens een geelpil gehad. Al waren er ook controles dat ze gewoon allemaal schoon waren. Na de warme weken zaten de luchtwegen bij sommige duiven niet goed en ook daarvoor is er een pil opgestoken bij de duiven die daar last van hadden. Over het algemeen zijn de duiven zonder veel mankementen het seizoen door gekomen.
Op 10 juni gingen 35 (waarvan 20 onervaren) duiven naar Niergnies. De duiven werden om 6.15 uur gelost met een Oosten wind en kraakhelder weer. De eerste duif was er om 11:12 uur. Het was ‘de 23’ van 2021. Deze duivin won een prima prijs op Agen en een staartprijs (in het NIC) op Narbonne. Een halfuurtje later waren de ervaren duiven op één na thuis. De eerste onervaren duif was er om 11.22 uur. Deze kwamen nog steeds op hun gemak naar huis. Vier kwamen in de avond en drie op zondag en twee bleven achter, waarvan er één na een week toch nog thuis kwam.
De twee weken erna moesten de onervaren duiven steeds beter in hun ritme komen. Op 17 juni gingen er 15 naar Morlincourt. Ook hier bleven er nog 2 achter, maar de duiven die wel thuiskwam kwamen al beter na elkaar.
De week erna gingen er 19 naar Niergnies. De lossing was om 6.45 uur en de eerste was er om 10.10 uur. 50 minuten later waren er 13 thuis en ook de andere 6 kwamen thuis, waarvan eentje op zondag.
De weken erna ging het steeds iets beter. Al bleven er nog wel twee achter. Op Issoudun was hun laatste inspanning van dit seizoen en ook daar kwamen ze prima van thuis. De eerste duif won de 5e prijs in de vereniging. De doffer die daar verantwoordelijk voor was komt uit een oude doffer van Piet Heikamp (Inteelt Miss Europe en vader 36e nationaal Barcelona) met een kleindochter van Jo (1e nationaal Mont de Marsan).

Hoe onze duiven op de marathonvluchten kwamen, leest u de volgende keren!