April prijkt op de kalender. Traditioneel de start van het duivenprogramma. De eerste vluchten voor de punten staan voor de programmaspelers op het jaaroverzicht van het vluchtseizoen. Voor hen is de spanning al opgevoerd richting het maximum. Voor ons niet … wij zijn slow-starters. Wij hebben duiven van de lange adem. Ons spelletje start in juni. Wij kunnen kiezen: Doe we mee of doen we niet mee? Begin april is het altijd het laatste … wat ons betreft. Waar zijn wij dan wel mee bezig in deze periode?

Het winterseizoen
Afgelopen najaar was voor mij een periode met nieuwe ervaringen. Piet de Vogel en André van Boxtel verleidden mij om plaats te nemen in Team Toppigeons. Er was een rol voor mij weggelegd als coördinator van de veilingen. Dat hield in dat ik zorg zou dragen voor o.a. de teksten bij de veilingen. De te verkopen duiven moesten zo goed en compleet mogelijk worden beschreven en de liefhebber werd voorgesteld met zijn duivenstam, prestaties en referenties. Verder moest ik zorgen dat alles compleet (omschrijving, stamkaart, foto’s en beoordeling) aangeleverd wordt bij de familie Tiggelman. Zij zorgden ervoor dat alles op tijd op internet wordt gezet en dat het bieden kan beginnen. Na twee maanden wennen aan deze rol, ging mij het meer en meer passen. Ik mag nu gerust zeggen, dat ik het met veel plezier doe. Als nieuwsgierige duivensportverslaggever kwam ik achter feiten die ik nog niet helemaal wist. Wat ik nog leuker vind, is dat je in contact komt met liefhebbers, die je tot dan toe alleen kende van de uitslagen. Ik ga geen namen noemen, maar een aantal liefhebbers hebben me positief verrast. Hun spontaniteit en waardering voor je werk streelden mijn ego. De hevigheid van het veilingseizoen is gaan liggen en is nu een waakvlam, die af en toe deze zomer zou oplichten met kleine veilingen van de liefhebbers die zich hebben verbonden aan het Marathon Masters-concept. Een prachtig initiatief wat nog wel eens zal worden uitgediept.

De plannen en de kweek
Afgelopen najaar hebben we zelf wat duiven bijgehaald om te kruisen tegen onze drie bewezen lijnen. Deze lijnen bestaan uit de nazaten van de Carteus Giant en Jo. In dezelfde lijn als Jo zitten de nazaten van De Bonte 49 en de Top Witpen 15. Deze drie toppers van het vorige decennium zijn aan elkaar verwant. De kern van de derde lijn bestaat uit drie zonen van de Bonte 160. De Carteus Giant is een kruising tussen Van Wanroy (Black Giant) en Carteus (Nestzus As). Hij is vader van veel toppers, waaronder Het Veens Blauwtje (Neerlands Beste Bergerac-duif van 2016-2018) en onze Bella Donna (3e nationaal Narbonne 2015). Hij is ook nog de grootvader van Miss Puck van Koos Steenbeek (De Beste Middaglossingsduif van 2016-2018). Jo is winnares van Nationaal Mont de Marsan 2006 en uit haar komen tot in de vierde generatie o.a. de 21e nat. Cahors en de 36e nationaal Barcelona. De Bonte 49 was een geweldige vliegster en kweker en dat gold ook voor de Top Witpen 15, die moeder is van drie regionale duifkampioenen en de 18e nationaal Narbonne. De Bonte 160 won zelf de 6e nationaal St. Vincent en is moeder van de 18e nationaal St. Vincent.
Vorig jaar werd de eerste stap gezet voor versterking van de stam. In het hok zitten sinds die tijd zes duiven van Louis Vollebregt, die afgelopen najaar tot prachtige duiven zijn uitgegroeid. Voor de oude stam hebben we dus nog wat extra kruisingsmateriaal gehaald en gekregen. Er zitten drie duiven van Piet de Vogel, drie duiven van Gerrit Veerman, twee duivinnen van Kees Droog en een blauwe doffer van Jos Martens. Daarnaast hebben we een zoon van het Veens Blauwtje van onze duivenvriend Harold Zwiers erbij gekregen. Omdat wij een chronisch tekort aan duivinnen hebben, zijn er drie duivinnen geleend. Twee toppertjes van onze goede vriend Ben van Holland en een duivin van onze andere mede duivenstrijder Koos Steenbeek. Allemaal duiven die op basis van prestaties voor nieuw elan moeten gaan vormen van een stam die al bijna 30 jaar goede duiven heeft voortgebracht. Verder heb ik op de veiling van Het Marathonduivenjournaal twee schenkingen zelf teruggekocht. Deze duivinnen pasten prachtig op elkaar qua achtergrond. Het is een doffer van de winnaar van Nationaal Dax, Kees Elzakkers uit Halsteren, en een duivin van de winnaar van Nationaal Narbonne, Wim Kooreman uit Kloosterzande.
Deze nieuwelingen waren de reden dat wel in februari al wat koppeltjes hebben gezet, waar we nu al een goede 30 jongen van hebben. Deze jongen zijn bijna afgespeend en komende week worden alle koppels gekoppeld. Enkele ‘kweekkoppels’ worden omgekoppeld. Van deze ‘kweekkoppels’ zullen zo’n 50 jongen worden gekweekt en dan zit het jonge duivenhok  meer dan vol. Er zullen er wel enkelen in het rennetje terecht komen. De nieuwe koppelingen leveren bij ons een nieuwsgierigheid op. Wat komt eruit? Gaat het onze vlieghok beter maken? En als dat zo is … welke nieuwe kruising dan wel? Nieuwsgierigheid die onze hobby mooi maakt en spannend. Kweken is voor mij persoonlijk leuker dan vliegen. Voor mijn vader andersom en beiden is belangrijk. Op de vluchten wordt namelijk bepaald of je kweek is geslaagd.

De foto van de Carteus Giant is opgemaakt door Linda Geboers van Van Boxtel Reclame.

Volgende keer zal ik wat koppels voorstellen en wat vertellen over het opleerplan naar het seizoen toe.