De afgelopen bijdragen heb ik een poging gedaan om de verschillende manieren van kweken op een rijtje te zetten. In deze bijdrage wil ik het verder hebben over het belangrijkste onderdeel van het denken over kweken. De start van elke poging om koppels op papier te zetten: Goede duiven!
Het belangrijkste
Met de ‘wilde kruisingen’ (Goed x Goed), van hierboven, kom ik eigenlijk bij het belangrijkste. Het is leuk om allerlei manieren van koppelingen naast elkaar te zetten. Alleen het belangrijkste is natuurlijk wel dat je met duiven moet gaan kweken die goed zijn. Daar bedoel ik mee, dat je duiven moet gebruiken die zelf goed hebben gevlogen of jongen uit duiven die goed hebben gevlogen. Wij kweken altijd maar uit maximaal 1/3e deel van het hokbestand. Er zijn jaren dat dit zelfs 1/4e deel is. Mensen die uit alles kweken breken in ‘groot verband’ zelden of nooit door. Die kweken teveel afval. Kies 25% tot 35% van je duiven uit. Je beste duiven! Sommige liefhebbers hebben zelf niet genoeg goede duiven op het hok en willen toch verder komen en kunnen ook niet makkelijk aan goede duiven komen: te weinig goede connecties of gewoon te duur. Schaf dan duiven aan uit minimaal twee goede grootouders. Dat is een goed begin om te starten of aan te vullen. Dit soort duiven zijn genoeg te koop voor een ‘leuke’ prijs op internet. Tenminste als je je ogen goed openhoudt en niet naar ‘grote’ namen gaat kijken maar op zoek gaat naar goede vliegduiven. Er komen bij mij regelmatig collega-liefhebbers aan wie ik deze bovenstaande alinea diverse malen hebt verteld. Dan komen ze later bij me en dan hebben ze de stamboom bij zich van een duif die ze hebben aangeschaft, vaak voor een respectabel bedrag. De goede duiven kom je dan mondjesmaat tegen in de 3e of 4e generatie. Je ziet dan vaak mooie duiven met weinig goed bloed. Als je bijvoorbeeld een achterkleinkind hebt van een goede duif, dan praat je gemiddeld over 12,5% van het bloed van die duif. Ongeveer 87,5% van het bloed komt van andere (vaak veel mindere) duiven. In ieder geval is de meerderheid van het bloed van zo’n nieuwe ‘kweekduif’ niet gebaseerd op vliegprestaties. Kijk aub naar de vliegprestaties van ouders en grootouders en niet naar de mooie namen als je duiven aanschaft. Dan is de kans van slagen een stuk groter.
Ik kan het niet nalaten te wijzen op de verkoop ten behoeve van Het Marathonduivenjournaal, die inmiddels op duiven.net is gestart. 81 goede liefhebbers schenken een duifje of koppel eieren. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen voor een acceptabel bedrag één van de schenkingen kan bemachtigen. Als je met de bon van Het Marathonduivenjournaal bij de liefhebber komt, wil deze liefhebber je verder helpen … misschien wel met een extra jonkie of koppel eieren.
In de stukjes over koppelingen samenstellen lijkt het misschien wel heel makkelijk om goede koppels samen te stellen als je maar met de goede duiven kweekt, maar helaas blijft het altijd zo dat je meer slechte duiven kweekt dan goede duiven, zelfs uit de beste duiven die je op het hok hebt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Duiven waar elk jaar wel een of meerdere knappe duiven uit komen. Breng ze aub maar snel naar Veenendaal, want zulke duiven zijn uniek!!! En die hebben wij graag.
Recente reacties