Het vliegseizoen is ruim een maand geleden gestart voor de liefhebbers die het programma spelen. Wij, marathonduivenliefhebbers, stappen op verschillende momenten in. Ieder met zijn eigen redenen. Het Marathonduivenjournaal vraagt aan deze liefhebbers hoe het er bij hen voor staat en welke trainingsvluchten hun duiven al hebben gehad. Verder vragen we naar de plannen voor het komende seizoen.
In de derde de aflevering stellen we de vragen aan Gertjan van Houten uit IJsselstein. Deze goede liefhebber met een kleine accommodatie en een kleine vliegploeg is altijd in het bezit van sterke duiven. In het verleden had hij de Duifkampioen van de Fondunie 2000 en de laatste jaren had hij een topper op Barcelona, die hij al vier jaar op rij pakte. Hoe gaat het bij hem? …

 1. Hoe vaak zijn de duiven in de vrachtwagen geweest? Op welke afstanden?
  Ik heb de duiven tot nu toe met alle verenigingsvluchten meegegeven. Dit waren vluchten met het volgens aantal kilometers: 110, 133, 167, 231 en als laatste 350 km.
 2. Hoe vaak heb je ze zelf weggebracht?
  Ik heb ze zelf 4 keer weggebracht
 3. Maak je verschil tussen jaarlingen en overjarige duiven in de opleiding?
  Ik maak geen verschil tussen de jaarlingen en de oude duiven (zitten veel laatjes tussen de jaarlingen).
 4. Heeft de kou in april invloed gehad op je trainingsopbouw van je duiven?
  Niet dat ik gemerkt heb. Ze kwamen goed naar huis heb ze gescheiden ingespeeld en 4 mei weer gekoppeld. Alleen afgelopen week kwamen ze zeer slecht naar huis.
 5. Als je de duiven in koude weekenden hebt mee gedaan, zie je dan iets aan de duiven?
  Ik hou ze altijd in de gaten. Ik kijk vooral ‘s ochtends of de mest goed is en als dat goed is denk ik maar, dat ze er niet veel van lijden.
 6. Wat zijn de eerste marathonvluchten voor jouw duiven?
  Ga dit jaar de Barcelona duiven voor het eerst op Limoges spelen. Normaal op de dagfond en dan een paar op St. Vincent. Daarna kijk ik wel op welke vluchten ik mee doet. Het ligt er ook aan hoe alles verloopt.
 7. Hoeveel km hoop je dat je duiven dan minimaal hebben gemaakt?
  Aan komend weekend krijgen ze voor Limoges nog 350km. Dus denk rond de 1400 km voor de eerste vlucht voor de andere vluchten maken ze automatisch meer km, omdat dat later is.
 8. Hoe groot is je vliegploeg? Hoeveel zijn hiervan jaarling?
  Mijn vliegploeg bestaat uit 15 koppels op nest. Hiervan zijn dat dit jaar 13 oude en 17 jaarlingen.
 9. Speel je ZLU of NPO-vluchten of allebei?
  Het liefst speel ik de ZLU vluchten. Ik vind dit de eerlijkste vluchten, maar omdat ik het dit jaar anders doet zitten er ook 2 middag lossingen bij.
 10. Hoe vaak speel je een marathonduif op de marathon in een seizoen?
  Max 2 keer
 11. Heb je een favoriete duif voor dit seizoen?
  Ja, ‘de 142’ van 2018. Verleden jaar zat ze met Perigueux om 5 uur op mijn hok en vloog toen de 33e tegen 11.146 duiven en op Narbonne de 290e tegen 6.725 duiven. Twee verschillende vluchten!
  En natuurlijk mijn Barcelona-Asduif, die dit jaar weer naar Barcelona gaat.
 12. Naar welke vlucht gaat deze duif?
  ‘De 142’ gaat eerst naar St. Vincent middaglossing en daarna naar Marseille.
  Je moet eerst zien dat, voordat de vluchten beginnen, je ze nog op je hok hebt zitten en elk jaar is voor iedereen anders.

Gertjan, bedankt voor je medewerking. Ik wens je een mooi en succesvol seizoen toe en hopelijk gaan je toppers weer knallen!