De kweekperiode is aan de gang voor de meeste marathonduivenliefhebbers. Bij mij wekt dat een bepaalde nieuwsgierigheid op. Hoe vullen de verschillende melkers dat in? Hebben ze nieuwe kwekers op het hok enz. enz. Daarom heb ik een paar vragen gesteld over de kweek aan een aantal marathonduivenliefhebbers. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid beantwoordt en heeft u weer wat te lezen. In dit verslag leest u de antwoorden van Pieter Guelen uit Wijchen. Pieter is al decennia lang een stabiele topper op de middaglossing. Met zijn sterke stam gaat hij ook proberen op Barcelona zijn prijzen te pakken. Dat moet lukken! Ik ben benieuwd naar de mening van Pieter! Met hem kun je altijd lekker sparren over de duiven, het seizoen, de kweek en de verzorging, gepaard met een hoge dosis enthousiasme. In maart hebben we meestal een dag in Wijchen (op zijn kantoor) met 15 tot 20 marathonspelers. Helaas kon dit jaar helaas geen doorgang vinden. Hoe verloopt bij Pieter de kweek? … Veel leesplezier …

  • Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
    ‘In een normaal seizoen zonder corona koppel ik altijd in de carnavalsvakantie de kwekers en begin maart de vliegers, dit jaar was alles onzeker dus ik heb de kwekers gekoppeld op 21 maart. Op dit moment ( 30 maart) heeft 50% het eerste ei gelegd, totaal heb ik 20 kweekkoppels en vasthouders.
    De vliegers ga ik zaterdag a.s. koppelen en laat ze 5-6 dagen bij elkaar en dan ga ik ze weer scheiden.’
  • Sluit de koppeldatum aan op het vliegseizoen of staat dat er los van?
    ‘De vliegers ga ik zaterdag 3 april koppelen en laat ze 5-6 dagen bij elkaar en dan ga ik ze weer scheiden. Daar kan ik dus alle kanten mee op.’

Kweekkoppels Pieter Guelen

  • Uit welke koppels houd je de jongen aan? (alle koppels, kwekers, kwekers en de beste vliegduiven)
    ‘De kwekers laat ik dan 2-3 ronden achter elkaar jongen groot brengen, die allemaal met de natoer mee gaan. Van de vliegers kweek ik meestal geen jongen (vorig jaar wel gedaan en daarom heb ik nu eigenlijk 30 duiven te veel. Mijn vliegers komen rechtstreeks uit de kwekers.’
  • Hoeveel jongen houd je voor jezelf en hoeveel rondes kweek je om hier aan te komen?
    ‘Ik heb eigenlijk bewust de kwekers 5 weken later gekoppeld, omdat ik dit jaar wat minder jongen wil kweken … max 50-60. Dat ik in de eerste drie maanden van het jaar mijn huis helemaal verbouwd heb, speelt ook mee. Het koppelen van de vliegers is ook 3 weken uitgesteld met de onzekerheid over de start van het seizoen. Doordat we nu toch op de normale seizoenstart zijn uitgekomen (3 april), ga ik toch versneld koppelen zaterdag.
    Ik kweek zoals gezegd dit jaar alleen uit de kwekers, omdat ik de 1-2 jarige flink aan de tand wil voelen, in normaal seizoen heb ik 100 vliegduiven op nest waarvan 50 jarige. Om dit moment heb ik 134 vliegduiven waarvan er 105 stuks dus 1-2 jarig zijn.
    Ik kweek dus 2-3 rondes van de kwekers en heb er dan 50-60 stuks (er gaan er tussendoor nog een aantal voor de bonnen weg)
    Daarna nog wat late uit de beste 2-3 koppels en een paar uit de beste vliegers van het seizoen 2021.
    Deze schenk/ruil ik met andere Wijchense Fondliefhebbers  (toppers)  om ons aller niveau nog wat op te krikken.’
  • Heb je nieuwe kweekduiven erbij gehaald? Zo ja, van wie en welke reden zit er achter?
    ‘Ik heb afgelopen seizoen een 9 tal duiven bijgehaald om mijn kweekhok te versterken en wat te verjongen.
    Eén duivin in samenkweek met Jeroen van Heumen uit Oss: Kind van moeder Miss Letizia (kopvlieger 2x op Barcelona) en oma van Koosje (2e nat. Pau 2020 met een doffer uit mijn stamkoppel, ingeteeld naar ‘De Pau’ van Jan Ernest, mijn basisduiven)
    Vier rechtstreekse duiven uit het stamkoppel van Albert Poulisse (dus broers/zus van het Ratje van Albert), deze duiven komen van de ZLU vluchten op dag van lossing nog thuis voor 22.45 ‘s avonds. Dit is gedaan omdat ik toch wat meer de ZLU kant op wil, en dan ook voor het donker wil draaien. Deze duiven worden gekruist met de Jan Ernest-stam die goed op de middaglossingen komen.
    Als laatste heb ik nog 4 jongen gehaald bij Jan Ernest (93 jaar oud en nog steeds een bevlogen liefhebber). 2 duiven uit de opa van 2004 van ‘de 447’ (deze vloog 3x TT in 2 jaar) en nog 2 dubbele kleinkinderen van ‘de 447’. Die weer naadloos passen in de rest van mijn stam.’
  • Aan welke duif(ven) ga je deze nieuwe kwekers koppelen en wat is de gedachte daar achter?
    ‘Ze worden gekruist tegen eigen bewezen kwekers, veelal van het soort van Jan Ernest.’

Donker Kweekkoppel Pieter Guelen

  • Heb je nog eigen duiven toegevoegd aan je kwekers? Zo ja, welke en waarom?
    ‘Ik heb dit jaar 1 vliegduivin van 2013 op het kweekhok gezet. Ze heeft 16x overnacht en heeft 16 x prijs gevlogen waarvan enkele keren bij de eerste 100 Nationaal.’
  • Welke tip zou je een beginnende liefhebber of liefhebber die zich verbeteren wil, geven als het gaat om de kweek?
    ‘Een tip voor beginnende liefhebbers: Ga na het seizoen naar een goed spelende liefhebber en vraag om de eieren van zijn beste prestatieduiven. Kies wel van te voren een discipline waarop je wil toeleggen, anders krijg je een allegaartje.
    Zoek 2 van deze goede liefhebbers in je omgeving en vraag het gewoon, meestal als ze zien dat je gedreven bent, krijg je dan wat je wilt. Zo houden we de duivensport in stand.’

Pieter, bedankt voor je antwoorden en je goede verhaal als onderbouwing. Veel geluk bij de kweek, met jouw stam moet dat wil lukken en veel succes met de vluchten en vooral veel plezier!