De kweekperiode is aan de gang voor de meeste marathonduivenliefhebbers. Bij mij wekt dat een bepaalde nieuwsgierigheid op. Hoe vullen de verschillende melkers dat in? Hebben ze nieuwe kwekers op het hok enz. enz. Daarom heb ik een paar vragen gesteld over de kweek aan een aantal marathonduivenliefhebbers. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid beantwoordt en heeft u weer wat te lezen. In dit verslag leest u de antwoorden van Kees Elzakkers uit Halsteren. Kees is een hobbyist, die weet wat hij wil. Hij is in het bezit van een hele sterke stam duiven. Deze is opgebouwd met duiven van Cor de Heijde en Wim Kooreman, twee prachtige stammen die elkaar geweldig aanvullen. Kees won een paar jaar terug Nationaal Dax. Hij speelt altijd een goed prijspercentage en ook in 2020 stond hij zijn mannetje. Dat vlak na een verhuizing … heel knap. Hoe verloopt bij hem de kweek? … veel leesplezier …
- Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
De planning was als gewoonlijk al lang van te voren gemaakt … een leuk klusje in de donkere wintermaanden … lekker puzzelen welke duivin op welke doffer, de tijdsplanning etc.
Op 8 januari de kwekers koppelen en op 25 – 28 maart de vliegduiven, zodat de doffers van de voedsterkoppels op tijd naar de vliegkooi kunnen om het jaarlijkse overschot aan duivinnen te kunnen koppelen. - Uit welke koppels houd je de jongen aan? (alle koppels, kwekers, kwekers en de beste vliegduiven)
Uit de vliegduiven wordt niet veel gekweekt, wel worden uit een paar van de beste vliegers de eieren verlegd. Echter begin januari verkochten we onze oude woning en moest er worden verhuisd, dus het werd uitstellen van de koppeling van de kwekers. Uiteindelijk heb ik op 1 februari de kwekers gekoppeld. Doordat de focus niet bij mijn duiven lag maar bij de nieuwe woning, heb ik enkele fouten gemaakt. Toen de kweekduivinnen gingen leggen viel dit precies in de koudste nachten … fout 1
De eieren niet geraapt … fout 2, gevolg: Van de bovenste bakken het 1e ei bevroren. Zoals gewoonlijk wordt elk foutje bij de duiven genadeloos afgestraft!
- Hoeveel jongen houd je voor jezelf en hoeveel rondes kweek je om hier/ aan te komen?
Uiteindelijk 14 jongen van de 9 koppels. Van de tweede ronde heb ik 16 jongen geringd. Twee stuks kon ik de dag na het ringen van het 1e jong nog niet ringen dus exit. De kwekers zullen na het grootbrengen van de eigen jonge gescheiden worden en na een week of vier herkoppeld worden aan een ander duivin. De jonge hiervan een dertigtal in twee rondes worden met de natour ingevlogen. - Sluit de koppeldatum aan op het vliegseizoen of staat dat er los van?
Heb je met de koppeldatum rekening gehouden bij een eventueel later starten van het vliegseizoen (corona)?
De vliegduiven zal ik eind maart koppelen, vervolgens een dag of 10 laten broeien en wederom scheiden om op dubbel weduwschap te worden ingespeeld. Door dit systeem toe te passen maakt het eigenlijk niet uit wanneer je speelt of koppelt. - Heb je nieuwe kweekduiven erbij gehaald? Zo ja, van wie en welke reden zit er achter?
Aan welke duif(ven) ga je deze nieuwe kwekers koppelen en wat is de gedachte daar achter?
Heb je nog eigen duiven toegevoegd aan je kwekers? Zo ja, welke en waarom?
Doordat ik vorig jaar de duiven heb overgewend en mijn beste vliegduiven in het kweekhok heb geplaatst is er bij uitzondering geen nieuwe inbreng.
- Welke tip zou je een beginnende liefhebber of liefhebber die zich verbeteren wil, geven als het gaat om de kweek?
Zorg dat de kwekers in forme zijn. Zowel bij de 1e ronde als wel de 2e ronde zat alles binnen twee weken op twee eieren, dus dan zijn ze dik in orde.
Kweek niet uit alles wat pluimen heeft, als je 1 goeie per jaar kweekt en een aantal bruikbare ben je bij de beste 10% van Nederland. Zelfs dit lukt mij niet, dus beter 30 jonge uit supergoeie afstamming dan 100 jongen uit alles wat nog moet presteren.
Dank je wel, Kees, voor de medewerking en je wijze raad. Ik wens je een mooie verdere kweek toe en een succesvol vliegseizoen.
Recente reacties