De kweekperiode is in volle gang voor de meeste marathonduivenliefhebbers. Bij mij wekt dat een bepaalde nieuwsgierigheid op. Hoe vullen de verschillende melkers dat in? Hebben ze nieuwe kwekers op het hok enz. enz. Daarom heb ik een paar vragen gesteld over de kweek aan een aantal marathonduivenliefhebbers. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid beantwoordt en heeft u weer wat te lezen. In dit verslag leest u de antwoorden van Jacky de Bruine uit het Zeeuwse Nieuwerkerk. Jacky won in 2018 nationaal Barcelona. Dan is je duivenloopbaan al geslaagd natuurlijk! Een jaar later pakte hij ook nog de 2e nationaal. Hij hoopt, gedreven als hij is, dat hij met regelmaat een Barcelona-duif op tijd blijft draaien. Met zijn stam duiven ligt dat binnen de mogelijkheden. Ik weet zeker dat de antwoorden van Jacky op de kweekvragen leuk zijn om te lezen. Hoe verloopt bij hem de kweek? … Veel leesplezier …
- Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
‘De kwekers dit jaar erg vroeg voor mijn doen. Ik ben begonnen half januari en daarna in ploegjes de vliegers.’ - Sluit de koppeldatum aan op het vliegseizoen of staat dat er los van?
‘Staat er los van. Op dit moment van schrijven vliegen er al jongen rond en liggen er jongen van 1 dag tot 14 dagen in de schaal.’
- Uit welke koppels houd je de jongen aan? (alle koppels, kwekers, kwekers en de beste vliegduiven)
‘Uit de kwekers en de vliegers. Mijn Mr Fit Barcelona kwam uit 2 jaarlingen.’ - Hoeveel jongen houd je voor jezelf en hoeveel rondes kweek je om hier aan te komen?
‘Ik ben van plan om er ongeveer 50 voor mezelf te houden. De rest voor nog wat bonnen en verkoop (pigeonsforyou.com). Deze zijn in de maak…?’ - Heb je nieuwe kweekduiven erbij gehaald? Zo ja, van wie en welke reden zit er achter?
‘Een zoon uit de Tim van Baas/Berg en een zoon van de Tomba van Vincent Vork, 1e Nat St Vincent. En samen met Walter uit de oude Hausoul lijnen via Roobol. De reden om op de vluchten buiten Barcelona een vroege te pakken.’ - Aan welke duif(ven) ga je deze nieuwe kwekers koppelen en wat is de gedachte daar achter?
‘Eerst tegen mijn eigen soort en dan proberen een apart hok voor dit soort duiven te realiseren.’ - Heb je nog eigen duiven toegevoegd aan je kwekers? Zo ja, welke en waarom?
‘Ja mijn Sjors (naam heeft mijn zoon verzonnen). Hij heeft veel prijzen gewonnen: 52e Perpignan, 151e Agen, 18e Cahors, 250e Barcelona etc. Hij is een volle broer van moeder Mr Fit Barcelona.’ - Welke tip zou je een beginnende liefhebber of liefhebber die zich verbeteren wil, geven als het gaat om de kweek?
‘Probeer een goed lijntje te krijgen waar regelmatig goede duiven uit komen en wees daarmee tevreden.’
Jacky, bedankt voor je antwoorden. Duivensport hoeft niet moeilijk te zijn. Veel geluk en vooral veel plezier!
Recente reacties