De kweekperiode is in volle gang voor de meeste marathonduivenliefhebbers. Bij mij wekt dat een bepaalde nieuwsgierigheid op. Hoe vullen de verschillende melkers dat in? Hebben ze nieuwe kwekers op het hok enz. enz. Daarom heb ik een paar vragen gesteld over de kweek aan een aantal marathonduivenliefhebbers. Hierdoor is mijn nieuwsgierigheid beantwoordt en heeft u weer wat te lezen. In dit verslag leest u de antwoorden van de Familie van den Berg uit Ridderkerk door Peter. Zij wonnen in 2019 nationaal Bordeaux in sector 2 met hun Jax. Vorig jaar hadden ze een prima seizoen met als hoogtepunt na St. Vincent de slotvlucht vanuit Bergerac. Op deze vlucht hadden ze naast veel vroege duiven een mooi prijspercentage. Ik weet zeker dat de antwoorden van Peter op de kweekvragen informatief en ontspannen zijn om te lezen. Hoe verloopt bij hebn de kweek? … Veel leesplezier …

  • Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
    ‘Dit jaar heb ik mijn kweekduiven op 11 Januari gekoppeld.’
  • Sluit de koppeldatum aan op het vliegseizoen of staat dat er los van?

‘Dat ik de duiven op 11 januari heb gekoppeld staat los van planning of voorbereiding op het vliegseizoen, omdat ik met deze duiven niet deelneem aan de vluchten. Voor de jonge duivenvluchten maakt het ook niet uit wat voor leeftijd onze jonge duiven hebben omdat wij de jonge duiven nooit africhten in hun geboortejaar.’

  • Uit welke koppels houd je de jongen aan? (alle koppels, kwekers, kwekers en de beste vliegduiven)
    ‘Wij bezitten in totaal 12 koppels vasthouders waar wij uit kweken. Dat zijn ex-vliegduiven die geweldig gepresteerd hebben bij onszelf en duiven die wij zelf aangekocht hebben.
    Op dit moment hebben wij geluk dat we een geweldig kweekkoppel in ons bezit hebben. Uit dit koppel komen stuk voor stuk geweldige duiven. Alleen al in 2020 hebben kinderen uit dit koppel 9 prijzen bij de eerste 100 nationaal gevlogen. Niet alleen bij ons maar ook op andere hokken word geweldig met deze duiven gepresteerd. Met deze vasthouders is ons gehele duivenbestand opgebouwd.
    Uit de vliegduiven kweken wij in principe niet. Alleen in de loop van het vliegseizoen worden er nog wel eens een paar jongen aangehouden uit de beste vliegers.

Wij kweken rond de 60 jongen voor ons zelf. De eerste 2 rondes hebben wij dit jaar verkocht en de jongen die nu de komende tijd geboren gaan worden zijn voor ons zelf. De reden dat wij pas laat onze eigen jongen kweken is eenvoudig , omdat wij onze jonge duiven niet africhten in hun geboortejaar. Ze kunnen bij ons rustig uitgroeien tot dat ze jaarling zijn.

Maar als jaarling gaan ze ook vanaf de eerste vlucht mee tot de laatste in augustus. Dat is meestal Bergerac, Bordeaux of Cahors. Degene die deze leerschool doorkomen en met succes volbrengen, krijgen een plek op het hok van de oude duiven.

  • Hoeveel jongen houd je voor jezelf en hoeveel rondes kweek je om hier aan te komen?
    ‘Wij kweken rond de 60 jongen voor ons zelf. De eerste 2 rondes hebben wij dit jaar verkocht en de jongen die nu de komende tijd geboren gaan worden zijn voor ons zelf. De reden dat wij pas laat onze eigen jongen kweken is eenvoudig , omdat wij onze jonge duiven niet africhten in hun geboortejaar. Ze kunnen bij ons rustig uitgroeien tot dat ze jaarling zijn.’
  • Heb je nieuwe kweekduiven erbij gehaald? Zo ja, van wie en welke reden zit er achter?
    ‘Ieder jaar word er hier wel wat bijgehaald. De reden dat wij dat doen is, dat we altijd opzoek zijn naar een topduif. Als we denken dat we er één hebben gevonden, wordt hij of zij altijd gekoppeld aan 1 van onze beste duiven , dan weten we het snel of deze duif in onze duivenbestand past.
    Dit jaar zijn er 2 duiven aangekocht: een doffer en duivin van A.P Overwater. De duivin is op dit moment gekoppeld aan Jax. Jax vloog in 2019 de eerste van Bordeaux in sector 2 met mooi en warm weer en een Noordoostenwind.
    De doffer van A.P staat op dit moment op een zus en evenbeeld van Jax.
    Zo zoeken en proberen wij steeds of deze duiven bij ons duivenbestand passen. Dit systeem heeft gezorgd dat wij zo langzaam aan een goed bezet duivenbestand hebben en niet afhankelijk zijn van één duif.

… wordt vervolgd …