Op 5 juli 2024 liet het bestuur van de ZLU, fond minnend Nederland weten dat na Perpignan er zou worden gestopt met de activiteiten. De ZLU wordt ontbonden en zo staat de Nederlandse liefhebber van de internationale grote fond in de kou.
Je kan je toch niet voorstellen, nooit meer internationaal Barcelona te mogen spelen. De wedstrijd die wereldwijd wordt gevolgd. Geen enkele wedstrijd heeft deze uitstraling. Barcelona internationaal winnen betekent eeuwigdurende roem, de grootste overwinning die je kan behalen! Het is slechts zeven Nederlandse liefhebbers in de afgelopen 25 jaar gegeven Barcelona internationaal te mogen winnen. Nog steeds bekende namen zoals Vrosch-Meijers, Gerard van Tuyl, Wim en Martien van Houten, Combinatie Boogaard-van Buuren, Jelle Jellema, Leon Roks en T. Koele & zoon.
In de media hebben we de afgelopen maanden weinig of niets kunnen lezen over de ontstane situatie. Zelf klagen we veel op social media, maar we worden niet vertegenwoordigd door wie dan ook. De ZLU is weg dus we staan geheel op ons zelf. Zo’n 1.000 liefhebbers die hun grote passie misschien wel in het water zien vallen.
“Je bent veel te negatief Ronald. De NPO vertegenwoordigt jullie en we zijn in onderhandeling met de KBDB en beiden zoeken we naar een passende oplossing”, aldus Gerard van de Aast de interim-secretaris van de NPO.
Afgelopen week zijn de vier eisen van de NPO allen door de KBDB verworpen.
Het eigen vervoer van Nederlandse duiven, het niet verplicht internationaal dubbelen,
mogelijk om zo nodig apart te lossen en afslanking van 7 naar 4 of 5 wedvluchten is door de KBDB afgekeurd. De NPO gaat komende week wederom in gesprek met de Belgen, nu daadwerkelijk wordt België bezocht en hoopt men op een beter resultaat.

De ZLU 1958-2024
De ZLU heeft vanaf 1958 de fondliefhebbers van Nederland laten deelnemen aan de ochtendlossingen. Onder de bezielende leiding van voorzitter Engelbert Jenniskens genoten we van prachtige vluchten. We speelden tegen de Duitsers, Fransen, Belgen, Engelsen enzovoorts en dat was écht leuk. De ZLU regelde in Nederland inkorfcentra niet te ver weg van de liefhebbers. Aan het einde van het seizoen hadden we een fantastisch prijsuitreiking, een ware happening. Heel veel jaren feesten in de Scala in Valkenburg en tegenwoordig in Geleen. De datum van de ZLU-uitreiking had je al lange tijd in je agenda staan, want hier wilde je als fondliefhebber gewoon bij zijn. De ZLU was vertrouwd, het voelde als een warme deken en had je deze vluchten eenmaal gespeeld dan was je verkocht.
De organisatie van de wedstrijden vond plaats in België. We wisten op deze wedstrijden dat ze altijd werden gelost. Dus geen code rood, maar gewoon wachten tot het goed weer was om te kunnen lossen. Perpignan dit jaar werden de duiven niet vrijdag, maar pas maandag gelost. Zo zaten ze acht dagen in de mand. Maar de duiven zagen bij thuiskomst er fantastisch uit en we hadden geen verliezen. Allicht komt dit door het geringe aantal duiven in de mand en de uitstekende verzorging en hier betalen we graag wat meer voor.
Vanaf 2010 laat PIPA middels radar de aankomst van de duiven zien over West-Europa. 
Dit zorgde voor nog meer spanning, want de stippen op de kaart gaven aan dat de duiven in aantocht waren.
Tien jaar geleden korfden we op de ZLU-vluchten 38.560 duiven in. In 2024 korfden we 34.461 duiven in, dit is een daling van 10,63%. Echter de Marathon kent een enorme afname van het aantal duiven. Het aanzien van de Marathonwedstrijden is door het beleid van de NPO heel hard  achteruit gehold.
Als voorbeeld neem ik St. Vincent de meest aansprekende wedstrijd van de Marathon. Tien jaar geleden in 2015 won Cor de Heijde met  ‘De Kleine Blauwe’ tegen 15.507 duiven de 1e prijs nationaal St. Vincent. Dit jaar hadden we nationaal slechts 10.326 duiven in concours. Dit is een afname van 33,41%. Echter Gerard van de Aast meent dat de afname van de ZLU veel groter is dan die van de Marathon. Want Gerard maakt een vergelijk van 2024 t.o.v. 2023. Een ieder weet dat je een vergelijk over een langere periode maakt en niet over één seizoen.
Bovenstaande cijfers geven aan dat de Nederlandse fondliefhebber duidelijk minder geïnteresseerd is in de Marathon dan de ZLU.

In 2024 ging er van alles mis bij de ZLU. Allereerst werkte het ECS-systeem niet. Onze duiven werden niet beveiligd met het signaleringssysteem waarmee je kan zien dat de duiven op de losplaats zijn geweest. De ZLU, die altijd een erg gesloten cultuur heeft, gaf dit niet door aan de
deelnemers van de wedstrijden en dit had wel gemoeten.
De liefhebbers die dit jaar op de dag van lossing duiven thuis kregen werden gemiddeld bevoordeeld met 300 meter per minuut. (neutralisatie rekensysteem NFO18A) Deze eenzijdige actie benadeelde vooral de ‘overvlucht’, want deze was op voorhand kansloos.
Van Agen bleven vijf manden van IFC Beek staan in de duivenwagen van Limburg.  Hierdoor konden verschillende liefhebbers niet deelnemen aan Agen, maar waren ook nog eens vijf  duiven dood. Dit is natuurlijk een enorme misser, maar waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt.
Door alle consternatie en emoties en vervelende aantijgingen op social media trok de ZLU vijf dagen later de stekker eruit en gaf aan dat 2024 het laatste ZLU seizoen zou zijn. Dit was midden in het duivenseizoen een enorme domper voor de degenen die al jaren deze vluchten spelen.
Natuurlijk is dit een actie die gewoon niet kan! Het maakte het bestuur niet uit of de trouwe fondliefhebbers niet meer kunnen deelnemen aan de internationale grote fond.
Het ZLU bestuur had gewoon moeten opstappen en een nieuwe energieke groep liefhebbers hadden dan het roer overgenomen. De ZLU stond ook niet open voor alternatieven en gooide gewoon de handdoek in de ring. Men richtte zich tot de NPO die er wel oren naar had om die arme grote fondspelers te helpen……

… wordt vervolgd …