De trainingsvluchten richting het uiteindelijke doel, de marathonvluchten, is gestart. De eerste vluchten van 220 en 265 hebben de ervaren vliegers achter de rug. De jaarlingen zijn tweemaal gelapt en dat moet nog zeker twee keer gebeuren, voordat ook zij in de vrachtwagen richting naar Frankrijk gaan voor hun eerste echte test.
De jonkies voor ons zelf beginnen uit het ei te kruipen. Er begint ook steeds meer zicht op  komen van welke koppels we de jongen houden en hoeveel dat er zijn. Twee wat oudere doffers hebben voor de tweede keer hun eieren niet bevrucht, dus die lijken aan het eind van kweekloopbaan te zijn gekomen.

Broedhokken
Vorige keer had ik het over de nieuwe broedhokken die wij gemaakt hebben. Omdat ze van 8 naar 12 broedhokken per afdeling zijn gegaan en de broedhokken daardoor wat kleiner zijn geworden, lijkt het ook dat de duiven wat minder makkelijk treden. Hierdoor zijn er bij meer koppels dan in het verleden 1 van de 2 eieren onbevrucht. Niet veel, maar wel meer als in het verleden. Dat was vorig jaar al zo en nu ook. Als de duiven wat vaker buiten komen, zien we dat verschijnsel wel afnemen, maar dit is ook een nadeel van deze kleinere broedbakken.

De eerste vluchtjes
In het laatste weekend van april hebben we onze ervaren vliegploeg voor het eerst meegedaan. 35 stuks gingen richting Quievrain. Ze kwamen prima naar huis voor de eerste keer. Doordeweeks kwamen ze toen om de dag los, dus het was ook een vluchtje om de vleugels weer in ‘de vliegstand’ te krijgen. Opvallend was het achterblijven van twee knappe doffers. Beide doffers (van inmiddels 2 en 3 jaar) vlogen een goede prijs op hun debuutvlucht in 2022 en waren daardoor favorieten voor nog meer prijzen, te beginnen in dit seizoen. Wat er dan met zulke duiven gebeurt zodat ze wegblijven, is en blijft een raadsel.
De tweede vlucht was afgelopen weekend. De losplaats was Niergnies (265 km) en alle 32 duiven kwamen thuis. Binnen een half uur moesten er nog maar een handvol komen, dus dat ging naar wens en tevens een stukje beter dan de eerste vlucht. Dat hoort ook zo, want inmiddels gaan ze dagelijks los en moeten ze zeker 45 minuten vliegen rond het hok.
Hopelijk kunnen we deze ploeg vrijdag in Hank inmanden voor Melun (425 km).
De jaarlingen zijn tweemaal gelapt vanuit Alphen (27 km) en Hank (50 km). De meeste kwamen in grote koppels naar huis. Eentje kon vanuit Hank het thuisfront niet vinden. Helaas is deze week het weer niet geweldig. Dus geen lapvluchtje gedaan. Hopelijk kunnen we snel weer verder gaan met lappen. De bedoeling is dat deze jaarlingen (en de laatjes van 2021) op 26 mei worden ingemand voor Niergnies. Vorig jaar is deze groep wel zelf opgeleid en met het karretje van Piet Heikamp meegeweest. Een deel is niet verder geweest dan Hank en de andere zijn in het Noord Belgische Retie geweest.

Mooie koppels (4 en slot)
Tot slot wil ik nog een paar koppels voorstellen. In onze topjaren op de middaglossing hadden we ‘De Bonte 160’ van Bram Walpot. Deze duivin won de 6e nationaal St. Vincent. Op haar 12e jaar gaf ze nog ‘Benjamin’, deze doffer van 2014 hebben we nog steeds. Speciaal voor hem hebben we een duivin van het soort van Jan Ernest geleend bij duivenvriend Ad van Heijst. Zij staat aan Benjamin gekoppeld.
Onze 1e Nationale Asduif Agen over de jaren 2019-2021 komt uit ‘Het Zondagse Pak’, 18e nationaal Narbonne met een duivin van Koos Steenbeek (uit zijn superkoppel, waar veel kopvliegers uit komen, zoals de 1e nationaal Cahors en de 3e en 4e nationaal St. Vincent). Deze Asduif staat nu op een dochter van de 8e nationaal Agen 2022 van Sil van Vliet. Deze duivin hebben we gekocht op de veiling tbv Het Marathonduivenjournaal.
Een andere duivin die we op deze veiling hebben gekocht is een duivin van Gertjan Rigter. Zij is ingeteeld naar de Mont Ventoux van de Gebr. Jacobs. Zij staat op een ingeteelde doffer naar onze ‘700’. Zij won de 61e nationaal Barcelona 2016. Deze ingeteelde doffer was vorig jaar onze 1e jaarling op Bergerac (312e tegen 7.488 duiven) en komt uit halfbroer maal halfzus.
Het laatste koppel wat ik voor wil stellen, zijn twee goede vliegers. De doffer won in 2022 de 100e nationaal St. Vincent en de duivin won de 66e nationaal Marseille in datzelfde seizoen. De doffer komt uit een inteeltdoffer naar onze stamkweker ‘De Carteus Giant’ met een duivin van Louis Vollebregt. De duivin is lijnenteelt naar onze ‘Carteus Giant’ (Kleinzoon uit dochter maal een andere dochter). In deze koppeling zit onze beste kweker van de laatste decennia vijf maal in.

Dit was de laatste column waar de kweekkoppels uitvoerig in worden behandeld. De volgende columns gaan over de vluchten. Ik hoop dat u ze met plezier leest!