Na een weekje vakantie op ons vaste stekkie op Terschelling, is het weer tijd om lekker bezig te zijn met de duiven. Het marathonseizoen nadert met rasse schreden … de duiven moeten hier over een week of 5-6 klaar voor zijn. Gelukkig zit het weer over het algemeen mee. Al hebben we ook koude dagen gehad. En het is hopen dat de verwachtingen voor de komende week gaan verbeteren.
De duiven zitten bij ons lekker te broeden, de jongen van de voorronde kunnen er bijna af en ook die koppels hebben bijna allemaal weer gelegd. De duiven kunnen met goed weer mee. De oude ervaren duiven direct naar een vlucht boven de 200 km. De jaarlingen worden eerst nog een keer of vier zelf afgericht. Hier zal ik in een volgende column wat meer over schrijven.
Broedhokken
Een paar jaar terug hebben we de broedhokken in onze hokken vervangen. Na 20 jaar krabben waren die aan vervanging toe. Het aantal broedhokken is toen opgevoerd van 8 naar 12 per afdeling. We hebben dat in stappen gedaan … ieder jaar 1 of 2 afdelingen. In het lange hok zien we geen verschil in prestaties. De voorkant van dit hok is daar open en de duiven hebben hier volop zuurstof. In het kleinere hok, begin ik er in te geloven dat 12 koppels te veel is. Dit hok functioneerde prima (zelfs beter als het andere langere hok), maar nu krijg ik de neiging om te zeggen dat het aantal duiven per afdeling nu weleens te veel kan zijn. Vorig jaar presteerde het langere hok beter dan het kleinere hok. Dit kleinere hok heeft een ouderwetse verluchting. De vuile lucht moet via de nok van het dak naar buiten en de verse lucht wordt aangetrokken onder de pannen door. Misschien moet er volgend seizoen een rij broedhokken worden weggehaald. 3×3 in plaats van 3×4. Een punt om dit seizoen goed in de gaten te houden.
Mooie koppels (3)
In de vorige column heb ik gehad over de koppelingen waar een dochter van de Carteus Giant in zat. Ik had ze nog niet allemaal in het voetlicht laten komen. De eerste twee die ik nu wil voorstellen, zijn volle zussen. Hun moeder komt uit ‘De Lamvleugel’, zoon van ‘Jo’ (1e nationaal Mont de Marsan) met een duivin van Ben Roodbeen. Dit koppel was ook de ouders van de 3e nationaal Bergerac en nog een aantal andere toppers. De vader van ‘De Lamvleugel’ was ‘De Meeuw’. Hij kwam uit één van onze beste vliegduivinnen ooit met haar eigen zoon (met ‘De Carteus Giant’). De duivin van Ben Roodbeen kwam uit ‘Zoon Feloog’ van Simon Zeegers met een kleindochter van ‘De Soustons’ van Willy Molin. Zij is tevens een halfzus van de topper van Ben, ‘De Blauwe Frans’. De eerste dochter van ‘De Carteus Giant’ met deze achtergrond (‘De Blauwe 61’) staat gekoppeld aan een zoon van de 3e en 18e nationaal Narbonne (‘De Kras 45 van 2020’). Zijn vader, ‘Het Zondagse Pak’, won onder meer de 18e nationaal Narbonne. ‘Het Zondagse Pak’ is ook de vader van onze 1e Nationale Asduif Agen over de jaren 2019-2021. De moeder van ‘De Kras 45’ is ‘Bella Donna’. Zij won de 3e nationaal Narbonne en is natuurlijk ook een dochter van ‘De Carteus Giant’. ‘De Kras 45’ was in 2022 op zijn ‘marathondebuut’ onze 3e duif van Agen ZLU. Hij won de 439e nationaal Agen tegen 6.019 duiven.
De volle zus van ‘De Blauwe 61’ is ‘Het Bontje 25’. Deze duivin staat op een jaarling doffer. Deze mooie kras komt uit ‘De Blauwe 155’ met ‘Kras 193’ van Piet Westerlaken. Deze doffer (‘Kras 193’) is een zoon van ‘De Dubbele Vaas’ (zie hoofdfoto) van Piet, die twee vaasjes won op Perpignan. 13e nationaal in 2018 en drie jaar later de 24e nationaal. Haar vader won de 6e nationaal Narbonne. De doffer die op ‘De Dubbele Vaas’ stond is een zoon van de 43e nationaal Barcelona. ‘De Blauwe 155’ is ook een dochter van ‘De Carteus Giant’. Haar moeder komt van Jurrian van Amerongen. Zij is een kleindochter van zowel ‘Opa’ als ‘Mischa’. ‘De Blauwe 155’ is moeder van ‘De Blauwe 85’, 66e nationaal Marseille 2022, de 9e NPO Limoges van Amanuel Oz en onze eerste duif van Bergerac 2021.
De laatste dochter van ‘De Carteus Giant’ (‘De Blauwe 85’) heeft als moeder de blauwe duivin van Ben Roodbeen. Deze duivin is dezelfde als de grootmoeder van ‘De Blauwe 61’ en ‘Het Bontje 25’. ‘De Blauwe 85’ staat op een volle broer van de doffer van ‘Het Bontje 25’. Zie hierboven
In de volgende column komen nog een paar kweekkoppels naar voren en zal ik wat vertellen over de opleidingsvluchten naar onze eerste marathonvluchten toe.
… wordt vervolgd …
Recente reacties