De jongen van de voorronde zijn allemaal geringd en komen prima op. Twee weken terug zijn alle overige koppels gekoppeld. Deze koppels hebben inmiddels allemaal gelegd, zelfs de koppels, die pas laat een partner hebben gevonden. Uit een selectie van deze koppels kweken we jongen voor onszelf en er worden nog wat eieren weggegeven aan bonnenkopers.
Het was een rommelige bedoeling. Er worden koppels tussen de bestaande koppels gezet, die al op een jonkie zitten. Verder zitten er veel late jongen bij die niet makkelijk koppelen én er waren duivinnen in het duivinnenhok die met elkaar waren aangelopen en die met ‘een ei in de kont’ gekoppeld werden. Die eieren werden dan gelegd en die werden niet bebroed … dus die gingen maar opnieuw beginnen. Geen groot probleem … maar wel rommelig. Na een week is alles gewend aan de ‘nieuwe’ situatie en is de rust op de hokken van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen weergekeerd.

Mooie koppels (2)
We hebben koppels waar we graag zelf de jongen van houden. We hebben gelukkig nog verschillende dochters van ‘De Carteus Giant’ in het hok zitten. Uit hen komt met een regelmaat een goede nakomeling. Zij geven de goede genen van ‘de oude baas’ goed door.
We beginnen met ‘Bella Donna’. Deze duivin is twee marathonvluchten meegeweest en won daarop de 118e nationaal Agen en de 3e nationaal Narbonne. Afgelopen seizoen won haar zoon, ‘De Mooie 80’, de 99e nationaal Agen ZLU Oud tegen 6.019 duiven en haar kleinkind de 9e nationaal Perpignan. De moeder van ‘Bella Donna’ is een dochter van ‘Jo’,  onze 1e nationaal Mont de Marsan. Deze moeder won zelf een 1e van Bergerac in het NIC. De doffer die op ‘Bella Donna’ staat komt via Everard Kampert van Jan Broersma. Hij is gekweekt volgens het lijnenteelt-principe en wel naar Jan’s beroemde ‘Figo-koppel’.
‘De Blauwe 155’ is ook een dochter van ‘De Carteus Giant’. Haar moeder komt van Jurrian van Amerongen. Zij is een kleindochter van zowel ‘Opa’ als ‘Mischa’. ‘De Blauwe 155’ is moeder van ‘De Blauwe 85’, 66e nationaal Marseille 2022, de 9e NPO Limoges van Amanuel Oz en onze eerste duif van Bergerac 2021. Zij staat op een doffer van duivenvriend Piet Westerlaken. Hij komt uit een duivin die tweemaal een vaasje pakte op Perpignan.
De volgende dochter van ‘De Carteus Giant’ is ‘De Blauwe 415’. Haar moeder komt van Team (Louis) Vollebregt. Zij komt uit een dochter van zijn ‘Superkoppel’ met een doffer van Georges Carteus. ‘De 415’ is moeder van de 63e nationaal Perigueux 2021 van Gerrit van Vilsteren. De doffer die er op staat komt uit een zus van ‘Het Veens Blauwtje’, net als ‘De 415’ een dochter van onze stamvader ‘De Carteus Giant’. De vader komt van duivenvriend Wim Peer. Hij komt uit zijn stammoeder. Helaas is deze doffer verspeeld op de africhtingen vorig jaar. Hopelijk geeft deze doffer die goede genen van zijn oma door aan de volgende generatie.
De nestzus van ‘De Blauwe 415’ is ‘De Blauwe 416’.  Deze duivin staat dit voorjaar tegen ‘De Mooie 80’.  Deze doffer won op zijn debuut op de marathonvluchten de 99e nationaal Agen ZLU Oud tegen 6.019 duiven. Zijn vader is ‘Het Zondagse Pak’. Hij won onder meer de 18e nationaal Narbonne. ‘Het Zondagse Pak’ is ook de vader van onze 1e Nationale Asduif Agen over de jaren 2019-2021. De moeder van ‘De Mooie 80’ is ‘Bella Donna’. Zij won de 3e nationaal Narbonne en is natuurlijk ook een dochter van ‘De Carteus Giant’.

In de volgende column komen nog een paar dochters van ‘De Carteus Giant’ naar voren!

… wordt vervolgd …