Het zit er weer op. We hebben dit jaar minder gespeeld als vorig jaar. Ik heb misschien andere visie dan de meesten onder ons. Temperaturen van 37 graden en dan de duiven lossen in de hoop dat ze veilig thuis komen, gaf mij geen goed gevoel. Als we met dat warme weer de duiven gewoon lekker om het huis laten vliegen, komen ze naar een paar rondjes op het hok zitten met de bek wijd open.

Cor wilde eventueel wel vliegen maar vond ook wel weer dat ik gelijk had en stemde ermee in. Dat is echt wel heel erg fijn dat we vaak hetzelfde over de dingen denken en we eigenlijk nooit woorden hebben.

Volgend jaar weer nieuwe kansen. We zitten nog steeds in de opbouw en doen dat rustig aan, maar volgend jaar kunnen we wel meer uitproberen. Ik hoop wel dat het volgend jaar minder warm is en dat het ook iets natter is in de natuur. Deze droogtes en temperaturen zijn voor niemand fijn. Het duivenvoer zal volgend jaar ook wel omhoog gaan in de prijs nu de boeren geen goede oogsten hebben.

Ik heb zo eens alle discussies op de Facebook sites gelezen over wel of niet spelen. En de ene helft vindt het onzin omdat een duif onder de 40 graden nergens last van heeft en de ander vindt het te belastend.

Er worden vergelijkingen gemaakt met wielrenners en vierdaagse lopers. Het blijft gewoon moeilijk, niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen denkt hetzelfde maar we houden van dezelfde sport. Net zoals over het weer, waar genoeg over gesproken wordt. De één wil het 20 graden hebben en de ander 30 graden de boeren willen regen en wij willen dat het droog is of alleen in de nacht regen. Zo is het met de duivensport ook. Zoveel mensen zoveel wensen en ieder denkt het zijne ervan.

De Belgen mochten een jonge duivenvlucht niet door laten gaan, dat heeft de regering beslist. Misschien is dat wel een beter idee, dan kunnen we lekker mopperen op de regering en word de zware last niet bij de organisaties zelf neergelegd.

Hier werd er besloten dat de jonge duiven wedstrijd naar zondag werd verschoven omdat het dan beter weer zou zijn. Met als gevolg dat heel afdeling 8 niet in kon korven omdat die via een rechtszaak ertoe gekomen zijn dat er niet ingekorfd mag worden op zaterdag. Ook dat gaf weer veel onvree bij de duivenmelkers die wel op zondag willen vliegen en nu niet konden. Uiteindelijk werd zo n beetje alles afgelast net als in België en was dat probleem ook geen probleem meer.

Het houdt ons wel allemaal erg bezig, en hoe en wat er ook beslist word er zijn altijd mensen die het er niet mee eens zijn. De duiven staan voor ons voorop, zonder de duiven is er ook geen duivensport. Misschien ben ik wel te voorzichtig, maar ik heb er geen spijt van dat we maar twee vluchten hebben mee gedaan en ik geloof Cor ook niet.

We gaan de jonge duiven lekker op de natour af richten en zelf regelmatig rijden. Dan gaan we vaak naar Alphen daar hebben we een mooie losplaats midden in de weilanden.

Dat is ook zo super gezellig. We rijden er heen … Cor laat ze los en ik maak foto’s. Onderweg naar huis speculeren we of de duiven al op het hok zullen zitten als we thuis komen. En toch op weg naar huis kijk je om je heen of je ze misschien nog ergens ziet vliegen wat eigenlijk nooit zo is. We halen onderweg in het binnenveld vaak nog een tree eieren, lekker vers van de boer en genieten van het samen bezig zijn met de sport.

Het komt ook vaak genoeg voor dat Cor alleen gaat africhten en dat ik aan het werk ben. Dan stuurt hij me een whats-app bericht wanneer hij ze gelost heeft. Als ik dan inmiddels thuis ben en ik zie de duiven thuis komen, stuur ik Cor een bericht dat de eerste thuis zijn. Want meestal zijn ze toch eerder thuis als de baas.

Volgend seizoen gaan we er weer voor en ik hoop echt op een beter jaar dan afgelopen jaar. Zodat we dit nare weer en alle onzekerheden van wel of niet in korven, wel of niet mee spelen, van een middaglossing een ochtendlossing maken kunnen vergeten.

Groet, Ineke