Agen met een ochtendlossing staat al een aantal jaar op het programma van Noord en Zuid Holland. Een mooie vlucht voor onervaren duiven, maar ook voor gekende topduiven die het liefst vluchten onder de 1.000 km hebben. Deze editie was lekker pittig (kopwind en zomerse temperaturen) en voor de goede duiven in topvorm. Wouter van Nederpelt had er twee die aan deze eisen voldeden. Hij won de 1e en 3e prijs. Een geweldig resultaat voor de FondKampioen van de ZLU in 2015. Het is een prachtige triomf voor de vrachtwagenchauffeur uit de Hoekse Waard.

De winnende liefhebber
Wouter van Nederpelt is een 51-jarige vrachtwagenchauffeur bij De Jong Verpakking. Een topliefhebber die in 2015 een topjaar had en in de ZLU Fondkampioen werd en de Superprestige won. Verder won hij de Europabeker dat jaar. Hij is in de duivensport terecht gekomen via zijn vader. Eerst hielp hij zijn vader en later kreeg hij meer verantwoordelijkheden. Wouter: ‘Eerst deed ik hand- en spandiensten, zoals doffers bij de duivinnen zetten als deze waren thuisgekomen. En zo werd het van lieverlee meer. In 1986 ben ik voor mijzelf begonnen. Eerst met vitesse/midfond duiven. Later zijn de fondduiven voor de overnacht bij gekomen. Nu vlieg ik alleen de dagfond en de overnacht, middaglossing en ZLU.’ De eerste duiven voor de overnacht waren van de volgende goede spelers afkomstig August Damen uit Steenbergen, Wim Muller uit Wilhelminadorp en Jan Slabbers uit Swalmen. Deze duiven kwamen via leden uit zijn vereniging in zijn bezit. Verder had hij duiven van zijn vader, J.P. van Nederpelt. In de loop van de tijd is er een belangrijke duif van A. Jonas  gekomen. Deze duif kwam uit Limburg via een verkoop. Verder is er een duif van Peter van der Eijnden belangrijk voor de stam van Wouter. En de laatste vijf jaar is het soort van Ad Pegels de stam komen versterken. De laatste aanvulling is samenkweek met Marijke Vink uit Mookhoek. Wouter wil met deze klasse dagfondduiven meer snelheid in zijn marathonduiven kweken. Wouter heeft de beschikking over een hok van 12 meter voor de weduwnaars. Verdeeld in 5 afdelingen. Het hok staat op het zuidoosten. De verluchting is minimaal. En er zit alleen in het voorfront glas om licht en warmte in het hok te krijgen. Wouter startte in 2018 met ongeveer 32 overjarige marathonduiven en 35 jaarlingen. Voor de jongen heeft hij een hok met 1 afdeling  van 4 meter en 1 van 5 meter. Deze staat op het oosten, met veel glas in het voorfront van het hok. Twee ramen zijn voorzien van windbreekgaas om voldoende lucht in het hok te krijgen. Het kweekhok is  6 meter lang. Deze staat op het zuiden met een flinke ren ervoor. In totaal heeft Wouter zo’n 40 meter tot zijn beschikking.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling doffer. Wouter: ‘Ook mijn 2e duif die 3e zit is een jaarlingdoffer. Ik speel alleen de doffers op weduwschap. De 1e duif komt uit de Van der Eijnden doffer met een dochter van Goliath maal moeder Messi. Opvallend is het dat de Van der Eijnden-doffer komt uit een Koopman-doffer met een Heremans-duivin.  Goliath won zelf o.a. de 59e nationaal Narbonne en is ook een goede kweker en vader van winnaars van o.a. 8 nationale top 80 noteringen gewonnen door verschillende kinderen, waaronder de 44e nationaal Barcelona en de 47e nationaal St. Vincent ZLU. Goliath stond op Moeder Messie toen de moeder van de 1e nationaal Agen eruit kwam. Messi won de 1e nationaal St. Vincent in sector 2.
De winnaar van de 3e Agen in sector 2 komt uit de samenkweek met Marijke Vink. De doffer komt van van Marijke Vink en de duivin is een dochter van Messi maal Zus Sagan. Sagan won de 2e nationaal St. Vincent in sector 2.

Het seizoen
Naast de 67 weduwnaars heeft Wouter 40 kweekkoppels. Hierbij zitten veel jonge kwekers bij uit de goede lijnen. Zij moeten in de loop van de jaren de kweekwaarde laten zien. De duiven zijn de 3e week van januari gekoppeld. De weduwnaars mogen dan altijd één jong groot brengen.
Toen het vliegseizoen begon zijn de jaarlingen van begin af aan mee geweest … tot 2 weken voor de eerste dagfondvlucht. Daarna zijn ze 3 dagfondvluchten mee geweest en toen naar Agen.
De man uit Klaaswaal voert Mariman en Garvo door elkaar. De duiven krijgen Variamax van Mariman en een aantal dagen voor de inkorving van de fondvluchten geeft de Agen-winnaar energierijk voer door de mengeling heen gemengd. In de avond krijgen ze dan wat snoepzaad en pinda’s in hun broedhok.
De duiven worden getest op ‘kwalen’ door Vincent Schroeder. Wouter: ‘Als ze wat hebben, kuur ik daar tegen. De mest wordt een paar keer in het seizoen naar Schroeder opgestuurd. Ik geef af en toe wat knoflook in het water. Als ze toch wat hebben gebruik ik medicatie. Omdat het maar een paar weken is, dat je moet presteren. En om het probleem zo snel mogelijk weg te krijgen. Ik vind de duivensport een mooie sport, maar jammer genoeg heb ik vanwege mijn werk te weinig tijd om alles op en top uit te voeren. Ik ben maar alleen. Ik heb gelukkig wel hulp van Joop, een man van 80 jaar, die doet de duiven ’s morgens: Voeren en uitlaten. En ik als ik thuis kom, laat ik de weduwnaars uit en ga verder alles afvoeren. Het mooiste van de duivensport is de spanning die je hebt met het thuiskomen van de duiven. En vooral als je vroeg zit!’

Tot Slot
Twee geweldige duiven maakten de show voor Wouter van Nederpelt uit Klaaswaal op Agen. Hij was supertrots op de 1e en 3e prijs tegen bijna 3.500 duiven. Wouter … geweldig !!! Van harte gefeliciteerd met de prestaties van deze duiven. Nog veel succes met de laatste drie weken van het marathonseizoen !!!