In Nederland hebben we maar één concours speciaal voor jaarlingen. Dit is Nationaal Agen. Naast een uitslag voor de oude duiven, wordt er een uitslag gemaakt voor de jaarlingen. Op vrijdagochtend om zeven uur werden de duiven gelost. Nog geen 12 uur later viel de eerste en snelste duif van het concours van 6.804 duiven in Itteren … bij de sterke combinatie Winkens-Rothenburg uit Itteren. Zij versloegen de eerste duiven van Willemsen uit Sittard en Daan Besseling uit Tilburg. Hiermee voegde ze een mooie nieuwe parel toe op de kroon van zeges in groot verband. Proficiat !!!
De liefhebbers
De combinatie bestaat uit opa Jacques Winkens (68 jaar) en kleinzoon Joerie Kaarsgaren (18 jaar), die veel steun en hulp krijgen van oma Trudi Rothenburg. Trudi en Jacques spelen al vanaf 1976 in combinatie. Joerie loopt al met opa in de hokken mee vanaf dat hij een peuter is. Ook nu is hij elke dag bij zijn grootouders om de duiven met opa te verzorgen. Verder doet hij de duivenadministratie en post hij leuke weetjes op social media.
Opa Jacques is vroeger ijzervlechter geweest. Joerie is nog bezig met school en hij werkt in de horeca … in de keuken. Dit staat in het seizoen op een laag pitje, omdat ik heel veel bezig ben met de duiven.
De nationale overwinning op Agen Jaarlingen was voor dit trio de vierde nationale overwinning in negen jaar.
Opa Jacques is in de duivensport gekomen door zijn broer Harrie Winkens. Joerie is er vanaf zijn 3e levensjaar in mee gegroeid. Dat is toch ook al weer 15 jaar. Jacques en Trudi hebben een eigen stam opgebouwd, maar toen het accent meer en meer richting de marathonvluchten ging, naast de langere dagfond, kwamen er in 1996 en 1997 duiven bij van Wijnands en zn.
In de tuin van de familie Winkens staat 18 meter duivenhok. Wel in horizontaal en verticale richting. De eerste drie hokken zijn verdeeld in 20, 12 en 12 weduwschapsbakken voor de doffers. Daarna komt een hok met een ren ervoor waar zo’n 50 tot 60 weduwschapsduivinnen zitten. Naarmate het seizoen vordert neemt dit aantal natuurlijk vanzelf af. Op het moment van schrijven zitten er nu nog 48 stuks. Dan een paar traptredes op ga ik naar de horizontaal staande hokken waar als eerste het kweekhok staat bestaande uit 16 bakken. Daarnaast een hok voor 15 weduwschapsbakken ook weer voor doffers. Dan een groot jonge duiven hok waar zo’n 90 jonge duiven op zitten. Met daar weer naast nog een hokje voor een 30 tot 40 laatjes.
De winnende duif
De winnende duif is natuurlijk een jaarling, ‘de 798’. Hij gaat nu door het leven als ‘TED’. Hij heet naar een andere kleinzoon van Trudi en Jacques. ‘Ted’ is van jongs af aan al een opvallertje. Het begon al van heen klein. De natour ging van start en ‘TED’, samen met zijn nestbroer ‘de 797’. Deze doffer won op deze Agen liefst de 5e nationaal. Dus nestbroers wat op hun allereerste fondvlucht de 1e en 5e nationaal behalen.
Maar terugkomend op hun beginleven. De natour ging van start, maar ‘de 797’ en ‘de 798’ waren nog maar 14 dagen afgezet en een paar keertjes buiten geweest. Maar ja dachten wij, on-aangespeelde duiven kunnen we niet heel veel mee, dus toch zullen ze mee moeten . De eerste vlucht … ‘de 798’ was als 2e op het hok en ‘de 797’ volgde ook na een half uurtje. De vluchten erna hadden ze het zwaar maar ze bleven naar huis komen. Dit zegt dus iets over hun klasse … dat kon niet anders. Uiteindelijk kregen ze een mooie plaats op het vlieghok wat nu heeft geleid tot een 1e en 5e Nationaal Agen ZLU jaarlingen tegen 6.804 duiven.
De 2 nestbroers komen uit ‘de 614’ met de ‘blauw Fred 768’. ‘De 614’ is een zoon van ons wereld kweekkoppel ‘De Limoges’ met ‘MISS WONDERFULL’. Dit koppel heeft maar liefst al 2x een 1e Nationaal gegeven. Twee kleinkinderen een 1e Nationaal en 1x 1e NPO (Afdeling). Waar zit iets beters? ‘De 614’ zelf vliegt een 8e nationaal Agen ZLU oud en 15e NPO Cahors. De moeder is van dorpsgenoot Fred Keerssemeeckers. Zij komt uit zijn beste kweekkoppel en is zus van duiven, dei een 1e, een 2e, nog een 2e en een 3e NPO wonnen.
… wordt vervolgd …
Recente reacties