In Nederland hebben we maar één concours speciaal voor jaarlingen. Dit is Nationaal Agen. Naast een uitslag voor de oude duiven, wordt er een uitslag gemaakt voor de jaarlingen. Op vrijdagochtend om zeven uur werden de duiven gelost. Nog geen 12 uur later viel de eerste en snelste duif van het concours van 6.804 duiven in Itteren … bij de sterke combinatie Winkens-Rothenburg uit Itteren. Zij versloegen de eerste duiven van Willemsen uit Sittard en Daan Besseling uit Tilburg. Hiermee voegde ze een mooie nieuwe parel toe op de kroon van zeges in groot verband. Proficiat !!!

Het seizoen
Jacques, Trudi en Joerie spelen hun duiven op totaal weduwschap. Dus met de doffers en de duivinnen. Het seizoen wordt gestart met 120 vliegduiven, verdeeld in 50% doffers en 50% duivinnen. Dit jaar heeft de familie Winkens 12 kweekkoppels. Maximaal willen ze 16 kweekkoppels hebben.
De stam duiven is al jaren hetzelfde. De oude lijnen waar ze in de jaren ’70 mee zijn gestart met de Wijnands-duiven. Ze halen heel af en toe wat bij, maal zelden. De laatste jaren zijn er enkele snelheidsduiven ingekruist van Harrie Winkens, W. Schoffelen en de laatste aanwinst, ook moeder van deze doffers, komt van Fred Keerssemeeckers.
De vliegduiven zijn dit jaar gekoppeld op 4 februari. In het begin hadden de duiven het zwaar, want de legperiode was in de tijd dat het echt winter was. De temperatuur was ruim een week ruim onder 0 en zelfs rond -10.
De winnende duif heeft 1 jonge duif grootgebracht. Alle vliegers trekken altijd 1 jong op. Als het jong 16 dagen oud is wordt de duivin weggepakt om te voorkomen dat zij nog eens legt en mogen de doffers de jongen zelf verder groot brengen.
Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Hoeveel vluchten hebben ze gehad? Joerie: ‘De doffers zijn bijna iedere vlucht mee geweest. Ze zullen zo’n kleine 2.000 km hebben gehad, voordat ze aan Agen ZLU zijn begonnen.
De duiven krijgen voer van de merken Beyers en Mariman. In het seizoen krijgen ze alleen maar zuivering van Beyers en standaard mengeling van Mariman. Dit verschilt natuurlijk in percentage. De hoeveelheid, naarmate we korter op het inkorven ingaan, wordt hieraan aangepast. Dan wordt er 50/50 gevoerd . Daarvoor altijd alleen zuivering , dan 25%/75%.’
Wat doen jullie aan medische begeleiding? De melkers uit Itteren: ‘Begin mei krijgen de duiven een kuur tegen trichomonas. De rest van het seizoen blijft deze pot dicht. Wel zijn wij kien dat de luchtwegen steeds in goede conditie zijn en na thuiskomst krijgen de duiven enkele dagen iets van de veearts in het water tegen luchtwegeninfecties. Dit vinden wij zeer belangrijk. Door jarenlange selectie op prestaties en gezondheid is er een stam duiven ontstaan welke eenvoudig gezond kan blijven. Verder staat er 2x per week conditiepoeder, 1x aminozuren en 1x extra energy voor de duiven ter beschikking afkomstig van Vincent Schroeder. De duiven worden nooit gecontroleerd door een dierenarts. Door veel ervaring zien we zelf wat er gaande is. Als dat het geval zou zijn, lossen wij dit zelf op. Zonder een duif na te laten kijken.’
Houden jullie van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? Jacques: ‘Beiden zal het nodig zijn. Steeds hetzelfde is ook niet goed.  Wij gebruiken in het seizoen wel puur en alleen de producten van Vincent Schroeder!’

 

De Beleving
Het trio duivenliefhebbers uit het Limburgse Itteren genieten iedere dag van de duivensport. Duivensport is natuurlijk een sport en je wilt altijd vroeg zitten. Omdat dit ook vaak lukt, is het natuurlijk ook heel belangrijk het plezier te houden, want het is ook een echte hobby!
Het hele jaar kun je er plezier aan beleven. De duivensport is gewoon geweldig mooi. Als je enorm veel moeite hebt gedaan voor de duiven … … de hele winter lang en het voorseizoen … … veel plezier hebt beleefd en dit dan beloond mag worden zoals nu met de 1e nationaal Agen ZLU jaarlingen! Dat is super!

Tot Slot
Wat zouden jullie nog graag kwijt willen in de reportage? Winkens-Rothenburg in de woorden van Joerie: ‘Dit was nu onze 4e nationale overwinning. Maar de 1e op de ZLU! Dit is en blijft een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Als je er een tijd aan denkt en allemaal andere scenario’s erbij bedenkt, schieten de ogen gewoon vol met tranen. Dit is gewoon prachtig!  Wij hopen dat dit niet de laatste zal zijn, maar zullen met alle plezier verder gaan!  Dit vergeet ik in ieder geval nooit meer!’
Joerie, het is jullie gegund en natuurlijk ook voor opa en oma. Nogmaals van harte gefeliciteerd alle drie en veel succes en plezier met de rest van het seizoen!!!