Deze Dax was voor sector 4 een moeilijke vlucht. De eerste duif haalde geen 1.000 mpm. Toch waren op zondagmorgen de prijzen eruit rond 9 uur. De kwaliteit van de duiven in deze sector doet niet onder voor de duiven in andere sectoren. Dat bewijst ook de winnende duif. In sector 3 had deze duif de 5e plaats behaald, terwijl een gemiddelde duif in sector 3 80 km korter vliegt. Kortom een geweldige prestatie. De winnaar, Wim Wittebol, is een goede liefhebber die al jaren met regelmaat van de klok kopprijzen pakt. Als mens is hij bescheiden en graag wat meer op de achtergrond, maar in zijn ogen zie je de trots op zijn duiven.

Sector 4
Voor sector 4 is Dax heel ver. Verreweg de meeste liefhebbers hebben een afstand van meer dan 1.125 km. Na St. Vincent is het hun verste vlucht. Daarom waren er ook maar 932 duiven mee. Desondanks vallen daar ook vroege duiven. De eerste was van Wim Wittebol uit Oosterwolde. Op een afstand van 1.165 km maakte zijn eerste duif een snelheid van 998 mpm. Dat was in sector 3 goed geweest voor de vijfde prijs. Een prachtprestatie op die afstand voor Wim die veel steun heeft van zijn vrouw Co. Ze versloegen Gerard Koopman, die zowel de 2e als de 3e prijs in de wacht had gesleept. Wat een seizoen hebben ze daar op de middaglossing in Ermerveen. Hij had er negen van de tien duiven in de prijzen.

De liefhebber
De winnende liefhebber is Wim Wittevol, 74 jaar, woonachtig in het Friese Oosterwolde. In zijn werkzame periode was hij timmerman. De duivensport is hem met de paplepel ingegeven door zijn ouders. De eerste duiven waren van zijn vader. Door inbreng van duiven van Piter Beerda werd de duivenstam beter. Drie topduiven stammen af van dit soort waar ook de familie Jellema mede groot mee is geworden. ‘De 086’ won in 2012 de 1e nationaal Cahors tegen 22.504 duiven ‘De 954’ stond drie keer op teletekst. Dit deed ook ‘de 836’… drie teletekstnoteringen bij elkaar vliegen. Wim heeft de beschikking over een vlieghok van 5,60 meter. Hier zitten twee afdelingen in. In de hokken zitten 8 kweekkoppels en 24 vliegkoppels. De duiven hebben als achtergrond de rassen Tournier, Aarden en Van der Wegen.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling. Deze doffer is ingemand op een jong van 6 dagen. Het was zijn eerste vlucht. Op de vraag waar de duif uitkomt, is Wims antwoord eenvoudig: ‘Uit een ei!’ De ouders van de Dax-winnaar heeft Wim niet meer. De vader was een kleinzoon van ‘de 922’. Deze doffer is een halfbroer van ‘de 086’, die de 1e nationaal Cahors won. De moeder won de 94e NPO Aurillac, 65e NPO Cahors en de 105e nat. Perigueux. Zij komt uit een duif van De Ruiter met een duivin van Piter Beerda.

Het seizoen
In februari werden de duiven gekoppeld. De winnende duif heeft geen jong grootgebracht. De duiven krijgen in het voorseizoen de programmavluchten. Twee weken voor het inkorven van een marathonvlucht worden ze elke dag gelapt. Ze gaan dan om de 5 minuten om de beurt los. De duiven krijgen voer van Van Tilburg. De mengeling is HE vlieg-rood. De duiven krijgen naast het voer verschillende bijproducten als kaas, pinda’s, schapenvet en extra eiwitten voor het herstel. De duiven krijgen medisch gezien eens per maand een geelpil.

Tot Slot
De duivensport is een hobby die met veel plezier wordt beleefd door deze liefhebber uit Oosterwolde. Het is een hobby voor man en vrouw in dit geval. Co is Wims steun en toeverlaat. Ze zijn samen met de duiven bezig. Op de dag van de Dax-overwinning waren Co en Wim 46 jaar getrouwd. Dat komt mooi samen. Co en Wim genieten van alle aspecten van de duivensport: De verzorging, de training, de vluchten en niet te vergeten het kweken. Er zijn verschillende liefhebbers waar ze regelmatig mee ruilen. Nog één ding willen Co en Wim aan de lezers meegeven: Duivenliefhebbers moeten niet vergeten dat duivensport een mooie hobby is! En zo is het !!! Co en Wim bedankt voor de medewerking aan dit verhaal, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning en veel succes op de volgende vluchten van het seizoen!