Limoges is de jaarlijkse opening van het marathonduivenseizoen. Afdeling 9 t/m 11 houden deze traditie in stand. 2017 was een mooie editie. Er waren wel degelijk zware buien in het vluchtgebied, maar dat deerde de duiven niet om regelmatig naar huis te komen. Er zijn vele jaren geweest dat dit niet zo was. Na Herman Borgelink en de Gebr. Spekking vorig jaar was de winnaar dit keer Wim Weerink uit Wierden. Hij had naast de eerste prijs van het hele concours ook een mooie uitslag. Van de 20 Limoges-gangers had de helft prijs en de tweede duif had de 5e prijs in Afdeling 9 Oost Nederland. Na twee 2e prijzen in het verleden nu een mooie overwinning voor Wim Weerink uit Wierden.

 

Afdeling 9 Oost Nederland

De eerste duif in afdeling viel om 8.11 uur in Lintelo op een afstand van 772 km. De eigenaar van deze duif is een oude rot in het vak, Jos Goossens. Zijn eerste duif was uiteindelijk goed voor de 3e plaats. H. Spies uit Almelo was met zijn eerste duif sneller. Hij moest zich tevreden stellen met een mooie 2e plaats. De winnaar is Wim Weerink uit Wierden. Zijn winnende duif arriveerde om 8.47 uur op een afstand van 816 km. De hoogste snelheid van de dag was dan ook 1.068 mpm. Wim was met 20 duiven en 10 prijzen ook de eerste liefhebber met twee duiven (5e plaats). Van Pijkeren uit Rijssen die vorig jaar ook verschillende kopprijzen pakte op de marathonvluchten was nummer 4. Mooie uitslagen waren te noteren voor Jos Goossens, Leeftink uit Nijverdal (startend op plaats 17) en Geert Tiemes uit Didam (beginnend op plaats 25) met 6 van de 9 duiven in de prijzen. Hans Radstaat uit Gaanderen had er 4 van de 6 in de prijzen. Hij begon op plaats 18. De Gebroeders Derksen uit Almelo hadden 11 prijzen van de 19 en begonnen op plaats 14.

 

De winnende liefhebber

De winnende liefhebber is zoals gezegd de 51-jarige Wim Weerink uit Wierden. Wim is van beroep Evenementencateraar. Zijn bedrijf verzorgt ‘food en drinks’ op festivals, evenementen,  bedrijfsfeesten, openingen etc. (zie ook www.weerinkevenementencatering.nl en www.snackenopnieuwontdekken.nl). Hij is in de duivensport terecht gekomen via zijn opa en zijn neef Hennie Scholten. De eerste fondduiven kwamen van Jelle Jellema toen nog in Steggerda en Vertelman en zn uit Hoogkarspel. Wim heeft de beschikking over 10 meter vlieghok, waar 95 vliegduiven huizen… verdeelt in 4 afdelingen en een kweekhok met 15 koppels.

De winnende duif

De winnende duif heeft de ring om NL2015-1287914. Een kras duivinnetje die op 10 dagen eieren voor de tweede overnachtingsvlucht in haar nog jonge loopbaan. De vader is een zoon van ‘de Dikke Rooie’ van Vertelman en de moeder is een rechtstreekse duivin van Jellema uit ‘de Havik’ maal ‘Mette’. De eerste overnachting als jaarling vloog ze een prijsje in de middenmoot.

De Stamopbouw

De huidige stam is opgebouwd uit de volgende ‘rassen’: Jellema(rechtstreeks en via Jan Morsink en Jan Grootonk), Vertelman, Winkens-Itteren, Hein van Gurp, Fondgoud Oost, Van Schaijk uit Nes a/d Amstel en Wout van den Hoek uit Putten. Allemaal rechtstreeks, tenzij anders is aangegeven … tussen haakjes.

 

De voorbereidingen en verzorging

Er is gekoppeld begin maart. De duiven hebben twee jongen groot gebracht. Vanaf de eerste opleervlucht alle weken in de mand tot en met de midfond. Het voer is van het merk Beyers voor het hele jaar. De laatste 4 dagen voor inkorving van een overnachtvlucht gaan er 3 soorten door elkaar: Beyers Long Distance, Matador marathon en Mariman Super M. Ze krijgen apart in een bakje gevoerd en op de grond. Daarnaast na de laatste voerbeurt een mengsel snoepvoer, tovo high energy, hennep, p40, Koopman korrel en veel pinda’s. Drie weken voor eerste overnachting is het tijd voor een geel/orni kuur van 5 dagen … dit op advies van Jelle Jellema. Hierna niks meer … als alleen 1 keer per week bakkersgist over het voer. Een dag na thuiskomst wordt een geel tablet opgestoken. Jelle Jellema controleert regelmatig en ent tegen paramyxo en in de winter tegen paratyphus. Medicijnen worden alleen op advies gegeven.

 

Beleving

Wim: ‘Ik beleef de duivensport als zeer plezierig. Heb er veel vrienden door gekregen en mooie contacten.  Mijn gezin leeft volop mee en waar nodig steken ze de helpende hand toe. Met Bertus van Dijk uit Wierden heb ik een hele goede band. We wachten al jaren samen de duiven op van ‘s morgens vroeg tot het einde van de dag. Enkele leden van mijn vereniging PV ‘de Witpen’ uit Almelo komen ook altijd kijken en mijn vrouw Diane verzorgt dan koffie en broodjes. ‘s Middags om 13.00 uur standaard Vietnamese loempia’s van mijn grote vriend Henry Elferink. Ik heb geen leuke anekdote over Limoges, maar een stressvolle. Ik wilde mijn nieuwe app op de telefoon van Unikon demonsteren omtrent het spraakbericht. Er kwam dus geen melding door bleek het hele systeem niet te werken. Bertus van Dijk heeft snel zijn ‘onderbak’ opgehaald en een extra antenne uit huis gehaald en nood systeem aangelegd. Bleek 1 antenne niet te werken maar dankzij mijn duivenvrienden was het om half negen opgelost. Chapeau!

Tot Slot

Bedankt, Wim, voor je openheid, je uitleg rondom de overwinning en de antwoorden op de vragen. Geniet nog lekker na van deze overwinning en nogmaals gefeliciteerd !!! Het laatste woord is aan de winnaar: ‘Ik wil iedereen zeggen: geniet van de duiven op je eigen manier! En heren bestuursleden: denk aan het belang van de duiven en duivenliefhebbers en niet alleen aan uw eigen echo!’