Kampioenen van de Stichting Marathon Noord zijn toppers. Daar is geen speld tussen te krijgen! Deze kampioenen presteren het om op drie vluchten één van hun twee bovenste duiven van de lijst vroeg op de nationale uitslag te krijgen. Dat is nooit eenvoudig. Het ene jaar is dat moeilijker dan het andere. 2021 was hiervoor een lastig jaar. St. Vincent was een vlucht dat de duiven de 1.000 mpm niet konden halen. Een pittige vlucht. Dax was minder moeilijk, maar zeker niet makkelijk. De eerste duiven vielen daar in de ochtend… voor koffietijd. Een gemiddelde vlucht met een regelmatig verloop. Tot slot stond de vlucht Bergerac op het programma. Op deze vlucht werden meer dan 1.500 duiven in de nacht geconstateerd. Een vlucht met hoge snelheden. Probeer op deze drie totaal verschillende vluchten maar iedere keer je aangetekende duif te ‘pakken’. Je hebt dan alleskunners nodig of je moet het inzicht hebben om op iedere (soort) vlucht de juiste twee duiven bovenaan te zetten. Een combinatie van beiden is Wim Peer uit Millingen gegeven. Twee duiven sleepten voor hem dat mooie kampioenschap binnen. Eén hiervan pakte hij op Dax heel vroeg en op Bergerac mooi op tijd. Een alleskunner. Zo blijkt ook in 2021 weer … de kampioen van Marathon Noord is een topper!

Het topkoppel van Marathon Noord en hun prestaties
Het Kampioenschap van de Marathon Noord is bij elkaar gevlogen door twee duiven. ‘De 418’ en ‘De 02’ … een kleindochter en een zoon van de goede kweekduivin.
Op St. Vincent pakte Wim de 1e prijs in de Marathon Noord met ‘De 418’. In sector 3 was dat goed voor de 3e prijs tegen 2.714 duiven. Van heel Nederland won ze de 13e prijs tegen 11.617 duiven. ‘De 02’ pakte in sector 3 de 228e prijs (bij Marathon Noord de 88e).
Op Dax was ‘De 02’ Wims eerste duif. Hij won bij Marathon Noord de 3e prijs en in sector 3 de 4e prijs tegen 2.357 duiven.
Toen kwam de moeilijkste vlucht … Bergerac. Een vlucht met de wind achter en veel nachtelijke aankomsten. Wim stond in de Marathon Noord stijf bovenaan, maar moest natuurlijk op Bergerac wel één van zijn twee aangewezen op tijd ‘pakken’. Om 5.27 uur werd ‘De 02’ geconstateerd. De 386e nationaal in sector 3 was zijn deel en in de Marathon Noord won hij de 39e prijs. Genoeg om Gert Krab en Henk Wegh en alle anderen te verslaan.

Wijsheid van een topper
Als verslaggever is het goed om de geïnterviewde zelf te laten praten. Dan komen er leuke anekdotes en stellingen naar voren … tenminste als je iemand tegenover je hebt die wat te vertellen heeft. Zo’n man is Wim wel. Zo vertelde hij dit: ‘Ik denk nog weleens aan vroeger. Toen sprak ik regelmatig een goede oudere liefhebber: Je moet nooit jonge duiven africhten met oosten wind. Hoeveel liefhebbers doen dat toch en jammeren dan dat ze de helft of meer van hun jongen kwijt zijn. Hij vertelde ook: Niet te veel voeren, daar worden de duiven niet beter van. Nu zeg ik zelf: een goede duif vreet uit zichzelf niet te veel. Hij eet wat hij nodig heeft en stopt met eten.
Ik ben ook van mening dat duiven die met een hoge snelheid vroeg thuis kunnen komen, vaak je toppers zijn. Deze duiven hebben een goed oriëntatievermogen en dat is één zo niet dé belangrijkste eigenschap van een duif.

De Beleving
Wim vertelt verder: ‘Ik beleef de duivensport heel intens en met nog meer plezier. Mijn gezin is geïnteresseerd in mijn hobby door mijn dochter. Ze vraagt altijd hoe het met de vluchten is gegaan. Mijn vrouw is niet echt voor, maar zeker niet tegen mijn hobby. Verder vind ik het leuk dat we een praatgroep hebben van liefhebbers uit de regio. Door corona konden we niet bij elkaar komen. Binnenkort kan dat gelukkig weer doorgaan.’
Wat is er zo mooi aan de duivensport? Wim vertelt over St. Vincent: ‘De thuiskomst van de duiven en natuurlijk … de vroege duiven zien vallen. Op St. Vincent was er nog geen duif en toen viel de rooie duivin. Een geweldig moment!’
Over de verbeterpunten binnen de duivensport zegt Wim: ‘Het NPO bestuur mag wel meer rekening houden met de marathonduivenliefhebbers. Bijvoorbeeld: als de plannen doorgaan: Waarom tussen St. Vincent en Bergerac 6 weken ipv 7 weken. Dit is voor nestspelers een moeilijke zaak om hun duiven iedere keer goed te zetten voor de drie belangrijkste vluchten. De meeste duivenliefhebbers bemoeien zich na het seizoen nergens meer mee. In het seizoen lopen ze te zeuren dat er beslissingen in de winter zijn genomen, die ze niet bevallen. Ik kan daar niet bij. Ik ben er altijd mee bezig en probeer goed op de hoogte te zijn.’

Tot Slot
Hoe is dit goede seizoen tot stand gekomen? De Middaglossing-Kampioen: ‘De kracht van dit sterke seizoen: De duiven worden goed bestudeerd. Weten hoe een duif in zijn vel zit. Dus op tijd spelen of thuis houden. Een goede verzorging, goed hok en goede duiven. Dan lijkt het vanzelf te gaan, maar je moet scherp zijn en blijven.’
Dat laatste kan ik alleen maar onderschrijven. Je kan de minste afleiding hebben en er ontgaat je iets wezenlijks.
Wim, ik wil je, mede namens Mike, nogmaals van harte feliciteren met je geweldige seizoen: de 3e nationaal St. Vincent, de 4e nationaal Dax en natuurlijk bovenal het 1e Kampioenschap Middaglossing bij de Stichting Marathon Noord. Hopelijk tot een volgende keer!!! En die volgende keer komt (bij leven en welzijn) volgens Wim … hij is overtuigd van de kwaliteit van zijn stam, zonder te bluffen. En zo kom ik bij de tweede stelling die ik te horen kreeg bij Piet Heikamp een kleine dertig jaar geleden. In het Engels stond de volgende zin op een bak met stamkaarten: Hij die naar de sterren reikt, zal nooit eindigen met een hand vol stof. Dat geldt ook voor Wim Peer uit Millingen … hij is overtuigd van zijn kleine maar goede stam duiven en dan volgen de goede resultaten!