Kampioenen van de Stichting Marathon Noord zijn toppers. Daar is geen speld tussen te krijgen! Deze kampioenen presteren het om op drie vluchten één van hun twee bovenste duiven van de lijst vroeg op de nationale uitslag te krijgen. Dat is nooit eenvoudig. Het ene jaar is dat moeilijker dan het andere. 2021 was hiervoor een lastig jaar. St. Vincent was een vlucht dat de duiven de 1.000 mpm niet konden halen. Een pittige vlucht. Dax was minder moeilijk, maar zeker niet makkelijk. De eerste duiven vielen daar in de ochtend… voor koffietijd. Een gemiddelde vlucht met een regelmatig verloop. Tot slot stond de vlucht Bergerac op het programma. Op deze vlucht werden meer dan 1.500 duiven in de nacht geconstateerd. Een vlucht met hoge snelheden. Probeer op deze drie totaal verschillende vluchten maar iedere keer je aangetekende duif te ‘pakken’. Je hebt dan alleskunners nodig of je moet het inzicht hebben om op iedere (soort) vlucht de juiste twee duiven bovenaan te zetten. Een combinatie van beiden is Wim Peer uit Millingen gegeven. Twee duiven sleepten voor hem dat mooie kampioenschap binnen. Eén hiervan pakte hij op Dax heel vroeg en op Bergerac mooi op tijd. Een alleskunner. Zo blijkt ook in 2021 weer … de kampioen van Marathon Noord is een topper!

Kleine liefhebber
Toen ik bijna dertig jaar geleden voor het eerst bij Piet Heikamp in Zetten kwam, vertelde hij mij twee wijsheden die me altijd zijn bij gebleven. De eerste was: Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Als je de duivenliefhebber Wim Peer uit Millingen analyseert dan is deze stelling volkomen waar. Wim heeft plaats voor maar 28 koppels. Dat is niet bijzonder veel. Het leuke is … in het hok van 7 meter zaten in het begin van het seizoen 2021 maar 12 koppels om mee te vliegen en één kweekkoppel. Hier komt trouwens komend seizoen een kweekkoppel bij. Eén van de toppers gaat naar de kweek. In een andere afdeling zitten 20 zelf gekweekte jongen. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. 
De start van het seizoen was alles behalve leuk. Twee van zijn beste duiven werden gepakt door de roofvogel. De motivatie om door te gaan, kreeg een enorme dreun. Zijn dochter zei hem toch door te gaan. Wim herpakte zichzelf en zo ontstond een geweldig seizoen met een prachtige parel op zijn erelijst: Kampioen Middaglossing van de Marathon Noord.

Wim met de familie Brom, van wie hij het hok mag gebruiken

Verzorging en visie
Als je met Wim over duiven praat, merk je dat hij een duidelijke visie heeft. Hij houdt vast aan een bepaald patroon, probeert dingen uit en houdt vast aan manieren van verzorgen die succesvol zijn en laat werkwijzen vallen die niet tot verbetering leiden.
Eén van de succesvolle werkwijze is het in de ren laten verblijven van de duiven in de winter. In de vroege ochtend gaan ze naar buiten en voor het donker worden ze binnen gelaten en krijgen ze water en voer. In de begin jaren trokken enkele duiven dit systeem niet. Zij vielen er tussenuit. Na 3 of 4 jaar kon elke duif tegen deze methode en waren er geen afvallers meer. Zijn stam was sterker geworden en kunnen beter tegen een stootje.
Verder doet Wim een aantal vaste dingen om de gezondheid van zijn duiven te waarborgen: In de periode 15 december tot 1 januari krijgen de duiven bytril in het water. In het voorjaar krijgen de duiven 10 dagen een geelkuur. Elke week krijgen de duiven een bad. Wim: ‘Ik zie graag dat een duif zelfs van het nest af komt, om in bad te gaan. Dat is een goed teken.’ Daar moeten en kunnen de duiven het mee doen.
De duiven worden half maart gekoppeld. Ze mogen als koppel een koppeltje jongen grootbrengen. Als het seizoen start gaan ze wekelijks mee met de afdeling. Hun verste vlucht in de voorbereiding voor de oude duiven is ongeveer 350 km lang. Vervolgens worden ze in ploegjes gespeeld op St. Vincent, Dax en Bergerac en de kleinere vluchten tussendoor. De jaarlingen krijgen de dagfondvluchten en gaan dan naar Bergerac. Bij huis trainen de duiven tweemaal per dag een half uur. Wim: ‘Niet langer, want als ik de vlag na een half uur weghaal, weten ze niet hoe snel ze binnen moeten komen.’ De duiven worden voor de marathonvluchten ingemand in Weurt bij Nijmegen.
Voor de verschillende lange fondvluchten worden de duiven op een mooie neststand gezet. Favoriet is een stand van 5 dagen jongen. Zowel duivinnen als doffers doen het goed op deze stand.
In het vliegseizoen krijgen de duiven voer van Versele Laga. De mengeling is Gerry Plus, een eiwitarme mengeling. Naast dit voer krijgen ze snoepzaad en pinda’s. Bij thuiskomst krijgen de duiven Turbo Deseffect van Travipharma in het water.

… wordt vervolgd …