Narbonne was de op éénnalaatste vlucht in de ZLU-serie. Deze duivenvlucht werd bepaald door de warmte in Frankrijk op de dag van lossing. Op vrijdagavond zat er een fiks buiengebied in het Noordwesten van Frankrijk, Westen van België en Zeeland. Opvallend is dan dat Wim Kooreman de eerste prijs kan pakken in Zeeuws Vlaanderen. Deze echte doorzetter werd in het schemer geklokt door Wim in Kloosterzande. Een prachtig resultaat van een goede liefhebber die eerder dit jaar ook al de leverancier was van de 1e nationaal Dax in sector 2 van Cees Elzakkers.

Het seizoen
Op het vlieghok bevinden zich 50 koppels duiven. Dit zijn ongeveer 25 tot 30 koppels oude vlieg-duiven en de rest bestaat uit jaarlingen, late jongen en wat oude duiven, waar niet meer mee gevlogen wordt. De jaarlingen gaan maar naar één grote vlucht mee en de oude vliegkoppels moeten dus de 13 nationale/internationale vluchten voor Wim doen. Op het kweekhok bevinden zich 15 koppels, inclusief wat oude van dagen.
De duiven zijn dit jaar begin maart gekoppeld. De reden was dat onze topper uit Kloosterzande zo wat eerder kan beginnen met het opleren van de jonge duiven. Normaal koppelt hij altijd eind maart/begin april. Dit heeft als simpele reden, dat dan het gooien van de eerst pen wordt uitgesteld. De nationale Narbonne-winnaar: ‘Ik heb de indruk dat het dit jaar inderdaad wat eerder begonnen is.’ De winnende duif heeft dit jaar zelf nog geen jongen grootgebracht. De oude vliegduiven hebben hier meestal voor het eerst jongen als neststand van de eerste grote vlucht. Van de betere duiven worden vaak wel wat eieren ondergelegd naar de jaarlingen.
Als het weer het toelaat wordt er in het voorjaar begonnen met opleren rond half maart. De duiven gaan vrijwel alle weken mee tot 14 dagen voor de eerste grote vlucht. De duivinnen blijven weleens een vlucht thuis als ze moeten leggen. De duiven voor de middaglossingen gaan meestal niet verder dan 370 km. De ZLU-duiven doen vaak ook nog een dagfondvlucht.
Wim over het voeren: ‘Gedurende het gehele jaar gebruik ik een goede standaardmengeling. Dit kan van Natural of Mariman zijn. Ik voeg daar 15 tot 30 % gerst bij. In de wintermaanden 50% gerst. De laatste 4 dagen voor een fondvlucht wordt de standaard mengeling vervangen door een energierijke oftewel vettige mengeling speciaal voor de grote fond. Vaak is dat een mengsel van Versele Laga, Beyers en Matador. Daarnaast krijgen ze dan wat extra snoepzaad. Wat bijproducten betreft heb ik veel uitgetest, maar op het moment beperk ik mij tot grit, roodsteen en mineralen. Voor het herstel geef ik na thuiskomst wel elektrolyten en proteïne. Al jaren ben ik een voorstander van enkele dagen thee per week. De medische begeleiding staat hier op een laag pitje en de duiven worden nooit gecontroleerd door een dierenarts. Wel heb ik altijd enkele producten in huis voor noodgevallen. Ik zoek het verbeteren van weerstand en vitaliteit, niet alleen via de kweek, maar ook via natuurlijke producten. Ik test graag wat uit op dit gebied. Een bedrijf dat hier serieus mee bezig is, is Duifvitaal. Overigens blijft de kwaliteit van de duif de belangrijkste factor. Wat de medische begeleiding betreft wil ik trouwens nog wel een persoonlijke mening geven: 2018 is een zeer zwaar jaar voor de duiven. Al minstens 10 weken Noorden of NoordOosten wind met zeer hoge temperaturen. Als wij hier vaker mee te maken gaan krijgen en dat dit het nieuwe klimaat wordt voor onze streek, inclusief Belgie en Frankrijk, dan is mijn mening dat wij één en ander zullen moeten gaan heroverwegen en de totale medische begeleiding. We moeten natuurlijke producten, nog serieuzer gaan nemen. Nog beter moeten opletten, met name wat betreft de luchtwegen. Met warm weer drogen ze sneller uit en hebben bacteriën meer gelegenheid zich te ontwikkelen met alle gevolgen van dien. De luchtwegen moeten schoon en gezond zijn met deze omstandigheden, anders heb je geen schijn van kans op deze vluchten.’

De 8e nationaal Perpignan
In de week na Narbonne stond de vlucht Perpignan op het programma. Op deze vlucht liet Wim Kooreman weer een mooi resultaat noteren … namelijk de 8e nationaal! Dit werd behaald door een doffer. Vader van deze topper is een zoon van de stamdoffer van Jo Lardenoy en de moeder is een zus van de 13e nationaal Barcelona. Zelf won deze duivin een 10e nationaal Narbonne. De vader van deze twee ZLU-toppers duiven komt uit het ingeteelde Brugemann-soort waar de 1e nationaal Narbonne ook uit komt, gekoppeld aan de Peiren-duivin.

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Wim? Onze topper uit Zeeuws Vlaanderen: ‘Buiten de soms vervelende toestanden in de duivensport, bijvoorbeeld op bestuurlijk gebied, is en blijft het voor mij een plezierige hobby die veel tijd en inspanning vergt. Je kan er ook iets moois voor terug krijgen. De terugkeer van mijn duiven van een 1.000 km vlucht blijft iets speciaals, zeker als ze vroeg zijn. Ik geniet ook volop van de terugkeer van de oefenvluchten. De omgang met je dieren is en blijft natuurlijk ook belangrijk. Daarbij leeft mijn vrouw Ria ook altijd mee met mijn hobby en indien nodig zal zij mij altijd helpen.’

Tot Slot
Wim vertelt over zijn trots: ‘Eigenlijk ben ik best heel trots op mijn stam duiven. Buiten verschillende 2e prijzen nationaal toch ook al vier 1e nationale overwinningen: Gerrit Keesmaat won Dax 1995 met een halve Kooreman, ikzelf Dax 2013, Cees Elzakkers Dax 2018 met een duif die hij als ei bij mij gehaald heeft en nu bij mijzelf weer een 1e nationaal op Narbonne. Verder ben ik waarschijnlijk één van de weinigen die kampioen grote fond is geweest in 2 verschillende provincies.’
Wim, ik wil je nogmaals feliciteren met je nationale overwinning op Narbonne. Verder wil je bedanken voor de samenwerking met het maken van dit verslag. Dankzij de vele en mooie info was er voor mij alleen nog maar de taak om het netjes op een rij te zetten. En dank voor de leuke telefonische gesprekjes.