Narbonne was de op éénnalaatste vlucht in de ZLU-serie. Deze duivenvlucht werd bepaald door de warmte in Frankrijk op de dag van lossing. Op vrijdagavond zat er een fiks buiengebied in het Noordwesten van Frankrijk, Westen van België en Zeeland. Opvallend is dan dat Wim Kooreman de eerste prijs kan pakken in Zeeuws Vlaanderen. Deze echte doorzetter werd in het schemer geklokt door Wim in Kloosterzande. Een prachtig resultaat van een goede liefhebber die eerder dit jaar ook al de leverancier was van de 1e nationaal Dax in sector 2 van Cees Elzakkers.

De winnende liefhebber
De winnaar van nationaal Narbonne is de 73-jarige Wim Kooreman , woonachtig in Kloosterzande … een dorp in Zeeuws -Vlaanderen. Wim: ‘Wij wonen hier nu 22 jaar, daarvoor woonden wij in de Hoeksche Waard. We korfden toen in bij het fondcentrum Klaaswaal/Numansdorp. Ik ben nu met pensioen en mijn voormalige beroep was medewerker pharmaceutische industrie.
Sinds mijn 11e jaar heb ik duiven en ben nooit zonder geweest. Thuis hadden wij geen duiven, maar via vriendjes ben ik uiteindelijk in de duivensport terecht gekomen. Eerst gingen wij zelf de duiven wegbrengen en ergens loslaten, maar geleidelijk werd het serieuzer en werd ik lid van een vereniging. De eerste `echte` duiven kwamen natuurlijk van Jan en Alleman, maar al vrij snel waren er toch al redelijke prestaties. De beste van deze krijgertjes werden na verloop van tijd aangevuld met jongen uit de beste duiven van de toendertijd bekende liefhebber Jan Neerbos uit Tiel (we praten over zo’n 50 jaar terug). In die tijd had Jan hoofdzakelijk Janssen, Buelens en Delbar. Iets later werden ook de eerste Aarden-duiven gehaald bij Toon Ligtenberg in Steenbergen. Met deze verzameling behaalde ik op 25-jarige leeftijd het 1e generale kampioenschap van de gehele Hoeksche Waard. In de loop van de jaren zijn de hokken aangepast en uitgebreid. Het huidige vlieghok heeft nu een lengte van 16 meter met aan de voorkant een ren van dezelfde lengte. Het hok heeft 7 afdelingen, 4 voor de oude duiven en 3 voor de jonge duiven. Daarnaast is er nog een hok van ongeveer 3 meter met eveneens een ren voor wat vasthouders en oude van dagen.

De winnende duif
De nationale Narbonne-winnares is een late duivin van 2013. Zij ging in 2015 voor het eerst mee naar een Bergerac. De oorzaak van het late marathon-debuut was, dat ze tweemaal gewond is geweest. Ze heeft in totaal 6 prijzen gevlogen, onder andere: 416e nat. Bergerac, 191e nat. Agen ZLU, 309e nat Perpignan , 244e nat Pau en nu dus de 1e nat. Narbonne . Haar vader is een goede kweker van 2005 en is sterk ingeteeld naar de `Dolle`-lijn van Marijn van Geel. De moeder is het `Goed Kweekduifje` van 2007, die ingeteeld is naar de oude lijnen van Gebr. Brugemann.
Alle duiven vliegen hier op nest en dat is altijd zo geweest. De winnende duivin is ingemand op een jong van 6 dagen.

Huidige Stamopbouw
Wim vertelt: ‘Het hierboven genoemde Generaal Kampioenschap van de Hoeksche Waard werd mede behaald goede uitslagen op de grote fond. Door drukke werkzaamheden ben ik geleidelijk aan volledig overgeschakeld naar deze discipline. Eind jaren 60 werden verschillende duiven gehaald bij Toon Ligtenberg. Uit zijn beste duiven o.a. 2 kinderen uit de beroemde `10`, een super vlieg -en kweekduif, kleindochter `Zilvervosje`, ‘de Barcelona` , enzovoort. De `10` was overigens een volle zuster van het `Oude Doffertje` van Janus van der Wegen, die als ei gehaald was bij Ligtenberg. Met deze stam werden vele vroege prijzen behaald provinciaal en nationaal en tevens het Superfond kampioenschap van Zuid-Holland in 1990. Heden ten dage is deze lijn nog duidelijk aanwezig in mijn stam. Om de kwaliteit van het `Steenbergse soort` vast te houden, werden ook verschillende keren duiven gehaald bij Piet Lazeroms. Verder volgde nog aanvulling via het oude soort van Jacques Steketee uit Bruinisse en Gebr. Brugemann uit Assendelft . Mijn huidige stamdoffer is een kleinzoon van de 1e nat Barcelona van Jo Lardenoye uit Maastricht. Ik heb ook van het `Steenbergse soort` gekruist met van Wanroy. Tenslotte hebben enkele duiven van Gijsselbrecht en wel een dochter van de `Laureaat`, 1e internationaal Barcelona en een broer van de `Sampras`. Tot slot heb ik nog een zeer goede duivin van Noel Peiren, die ook een duidelijke inbreng heeft.’

… wordt vervolgd …