Afgelopen weekend was het eerste echte marathonduivenweekend. Op het programma stonden de klassiekers St. Vincent (NPO middaglossing) en Internationaal Pau. St. Vincent ging op vrijdagmiddag om 1 uur los. De Koninginnevlucht had een goed verloop, al kwam het langzaam ‘op gang’. Opvallend bij de nationale uitslag is het feit dat bij de eerste 5 alle 4 de sectorwinnaars zitten. De prijzen zijn dus mooi verspreid en in ieder deel van Nederland kon je op St. Vincent een vroege duif pakken. Als je dan de winnaar bent, ben je winnaar van een prachtvlucht met een mooi gelopen concours. De nationale winnaar is de sympathieke ‘melker’ Wim Gielen uit Breda. Deze liefhebber speelt pas 5 jaar marathonvluchten en dit is zijn derde grote overwinning, waarvan deze de grootste is … de snelste duif van St. Vincent van heel Nederland tegen 12.255 duiven !!! Een prestatie om levenslang trots op te zijn!
St. Vincent sector 1
In sector 1 waren 5.578 duiven in concours. De winnaar van sector 1 is ook de nationale winnaar. De eigenaar van de winnende rode duif is Wim Gielen uit Breda. Hij klokte zijn rode winnaar om 8.11 uur op een afstand van 995 km. Dit leverde een snelheid op van 1.343 mpm. Zijn voorsprong was groot, namelijk 111 mpm, op de nummer twee R. de Leeuw uit Made. De derde plaats was voor de Limburger W. Mennens uit Amstenrade. De Top 10 in overzicht:
1. Wim Gielen, Breda
2. R. de Leeuw, Made
3. W. Mennens, Amstenrade
4. B. Ruys, Geffen
5. H. Suppers, Haaren
6. M. van Rijen, Lepelstraat
7. Karin van der Aa, Nieuwkuijk
8. Thei Berben, Haelen
9. Comb. Versteegde-van Dommelen, Boekel
10. J. Jacobs, Valkenburg
De winnaar Wim Gielen maakte een mooie uitslag. Hij had 10 duiven mee en 7 prijzen. Naast de 1e nationaal pakte hij in sector 1 nog drie duiven bij de eerste 500. J. Schutjens uit Geffen had 7 duiven mee en alle zeven zaten in de prijzen! 100%! Zijn eerste duif won de 28e nationaal en hij had er 4 bij de eerste 400. P. Arts uit Haps had 80% prijs met 5 duiven mee. Hij begint met de 43e en de 65e prijs in sector 1. J. Vullers en zn uit het Noord Limburgse Roggel hadden 16 duiven mee en maar liefst 14 hiervan kwamen in de prijzen terug. Op plaats 44 hadden ze hun eerste duif en op plaats 115 hadden ze er 4 thuis. A. en P. Delnoy uit Vijlen zijn meesters in goede series draaien. Dit keer hadden ze er 5 in de prijzen van de 7 gezette duiven. Ze begonnen op de 60e plaats. Wiel Dircks uit Maria Hoop is ook een topper. Hij had 13 duiven mee en 10 prijzen. Hij begint op plaats 64. Bernard Hanno had 8 duiven mee en 5 prijzen. Dat is meestal niet genoeg om hier genoemd te worden, maar hij heeft 3 duiven heel mooi op tijd … op de plaatsen 55, 63 en 149. A. Lanckohr uit Mheer had twee duiven mee en beiden haalden de eindstreep binnen de prijzen: 66 en 522. Gebr. Frenken uit Weert hadden 6 duiven in de prijzen van de 9 gezette duiven. De eerste duif behaalde de 75e prijs. In Breda zijn er meer ‘melkers’, naast de winnaar Wim Gielen, met 7 van de 10 duiven in de prijzen. De Brabantse kampioen van 2019, Bernard Brouwer, begon op plaats 96.
De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is de inmiddels 58-jarige Wim Gielen uit Breda. Wim is van beroep zelfstandige ondernemer. Sinds 2008 niet meer actief. Hij is door Frank Zwiers weer geïnteresseerd geraakt in de duivensport en speciaal in de marathonduivensport. Hij kwam in contact met Frank, doordat Frank op een dag zijn jongen los had gelaten en er 25 jongen duiven van hem bij Wim binnen liepen. Wim belde Frank met de vraag of hij geen voer meer had. Wim was dus inmiddels gestopt, maar het bleef toch kriebelen. Na zijn herstart werden er duiven werden bij Benno Kastelein gehaald. Benno heeft overwegend duiven van het soort Jellema. Daarbij kwamen er nog 7 duiven van andere liefhebbers. Daar zaten duiven bij van het soort van Ad Pegels. Verder een aantal duiven van de Gebr Limburg, waaronder de zoon van de Spirit, een kleinzoon van de Spirit en een doffer (een zoon) van de Super van Geel. Het hok bestaat uit een hoekhok van vier bij vier meter met wat bijgebouwen voor de kwekers en de duivinnen. Het hok heeft 24 broed bakken met daarin 20 vliegkoppels en de andere hoek is voor de jongen duiven … een kleine 50 stuks. De start is met jonge duiven gemaakt in 2015. En dan nu al zo’n mooi palmares … het is mogelijk om met een goed hok duiven binnen enkele seizoenen diverse mooie resultaten neer te zetten … met nu … de 1e Nationaal St. Vincent van Heel Nederland.
De winnende duif
De winnende duif is Jorg. Deze rode doffer, geboren in 2015, won eerder in zijn loopbaan o.a. de 66e nationaal Dax en twee mooie prijzen op een eerdere St. Vincent en andere Dax. De vader van de 1e nationale winnaar is van Ad Pegels. Het is een kruising van de soorten van Arjan Beens en Jan Grootoonk. Het duifje van Arjan Beens is de vader van de 2e nationaal Cahors en de duivin van Jan Grootoonk de moeder. Zij komt uit zijn Super Kweekkoppel van het soort van Nico Volkens. De moeder van de nationale winnaar komt van Benno Kastelein. Het duivinnetje is van de mengeling Arjan Beens-duiven met Jellema-duiven. We zien ‘Snelle Jelle’, ‘Orion’, ‘Miss Sjaan’ en ‘Dochter Miss Gijsje’ als grootouders terug van deze duivin.
Het seizoen
In 2015 is dus een start gemaakt. Inmiddels zitten er in het hok nog maar 5 kweekkoppels, veelal rondom Wim’s beste kweker ‘New Spirit’. Naast deze kwekers zijn er 20 vliegkoppels, die het uiteindelijk moeten doen. De duiven krijgen voer van Beyers … het hele jaar de Koopman-mengeling. De duiven krijgen volle bak. Twee weken voor het begin van een vlucht krijgen ze super Energie erbij, dat voert Wim langzaam toe tot 100% voor een belangrijke vlucht en twee dagen voor de vlucht krijgen de duiven ook pinda’s, schapenvet en kaas. De duiven krijgen het hele jaar door producten van Rohnfried: Blizform, UsneaGano en Avidress. Hier is Wim super tevreden over. Weinig zieke duiven … scheelt veel dierenartsbezoeken. Verder krijgen ze de dingen die verplicht zijn zoals entingen. Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven een Vitaboli-pilletje (vitaminen) en BS van De Weerd. Verder krijgen ze in het voorjaar standaard een geelkuur. Als ‘de nood’ hoog is, wordt dr. De Weerd geraadpleegd. Dit is zelden nodig geweest.
De Beleving
Duivensport is een goed tijdverdrijf voor Wim. Vroeg er uit en laat naar bed … alles voor de duiven. Wim: ‘Ik houd van schone hokken … dus iedere dag twee keer krabben. Daar leer ik ook veel van: Je ziet veel aan de duiven en aan de mest. Moet je ingrijpen of niet? Verder train ik mijn duiven zo veel mogelijk. Voor het daglicht moeten ze al trainen liefst een uurtje of anderhalf. Ik laat in de late avond ook mijn duiven trainen… verplicht een kleine twee uur. Verder breng ik de duiven een aantal keren weg tot 60 kilometer. Dat bevalt mij goed. Ik doe dat samen met Frank Zwiers. Het is ook gezelliger om samen te rijden. Mijn gezin steunt mij volledig en is blij voor mij als het goed gaat met de duiven. Als ik eens weg moet, doet mijn vrouw de duiven.
Op zondagochtend stapte ik op tijd uit bed. Vanaf 5 uur ging ik rustig afwachten op wat er komen ging. Lekker ontspannen! Wat uren later kom hij aan zweven … heel hoog … en met een prachtige boog landde hij op het hok. Dit moest een vroege duif zijn … het was een paar uur wachten en toen wist ik dat hij de winnaar was … fantastisch!’
Tot Slot
10 dagen voor St. Vincent werd Wim wakker van de rookmelder. De broedmachine was in brand gevlogen. De eieren waren verbrand. De stand van Jorg was dus 0,0 … niets en dan toch een 1e nationaal spelen. Wim’s tweede duif was voor het eerst op een marathonvlucht en won de 569e van heel Nederland. Bijzonder knap. Hij is een zoon van ‘New Spirit’.
Wim, nogmaals van harte gefeliciteerd met deze hele knappe overwinning en natuurlijk bedankt voor de medewerking!
Recente reacties